Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Zamiana zegarów po wymianie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Problem moj wygląda następująco, kupilem niedawno A4 Avant r. 2000 wersje liftową. Pierwotnie autko miało silnik benzynowy lecz z powodu uszkodzenia silnik został zamieniony na diesla od passata z roku 2005 130KM. Wiele rzeczy zostało wymienionych tak zeby wszystko grało tylko nie zegary. Jak mozna sie domyslac komputer od benzyny nie bardzo chce współpracowac z ropniakiem.

Chcialbym kupic do tego jakis licznik tak zeby wszystko grało tylko nie mam pojecia jaki bo te wszytkie kody nic mi nie mówia. Czy mozna założyć tylko jeden typ licznika lub np. jakis lepszy z nowszego modelu tak żeby nie bylo żadnych błędów. Poki co jest to chyba ostania rzecz jaka mi jeszcze zostala do przełożenia.

Z gory dzieki za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

* popraw proszę dane w profilu - Łukasz

Opublikowano

czesc, szukaj licznika od ropniaka z teojego modelu niestety b6 mialo juz inny licznik. Ale czeka Cie sporo pracy z immo. bo bedziesz musial przeprogramowac je w nowych zegarach. Jezeli nie masz pinu do swoim i nie bedziesz mial do nowych to czeka Cie extra wydatek na programowanie eeprom. Jakbys mial niunie przed liftowa to sprawa bylaby latwiejsza. Pozdrawiam Jocker01

ps ale mozesz przeprogramowac VAGiem swoje stare zegary na diesla, wiadomo ze obrotomierz bedzie oszukiwal i nie bedziesz mial kontrolki od siwec zarowych ale powinno sie dac.

Opublikowano

Witam wszystkich

Problem moj wygląda następująco, kupilem niedawno A4 Avant r. 2000 wersje liftową. Pierwotnie autko miało silnik benzynowy lecz z powodu uszkodzenia silnik został zamieniony na diesla od passata z roku 2005 130KM. Wiele rzeczy zostało wymienionych tak zeby wszystko grało tylko nie zegary. Jak mozna sie domyslac komputer od benzyny nie bardzo chce współpracowac z ropniakiem.

Chcialbym kupic do tego jakis licznik tak zeby wszystko grało tylko nie mam pojecia jaki bo te wszytkie kody nic mi nie mówia. Czy mozna założyć tylko jeden typ licznika lub np. jakis lepszy z nowszego modelu tak żeby nie bylo żadnych błędów. Poki co jest to chyba ostania rzecz jaka mi jeszcze zostala do przełożenia.

Z gory dzieki za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

przedwszystkim masz model b5 i jesli silnik to diesel to napewno nie 1.8 :)

Opublikowano

Przecież to żaden problem dla fachowca przekodować immo, 5 min roboty. Poza tym szukaj liczników w wersji z Can żebyś miał komunikację ze sterownikiem silnika po Canie. A auto już pali??

Opublikowano

zadzwoń do firmy diagtronic..

Opublikowano

W autku wszystko gra, pali normalnie tylko chcialbym żeby juz wszystko grało na tip top. A wkurza mnie brak kontrolki świec, benzynowy obrotomierz no i nie ma prawidłowych danych na kompie[br]Dopisany: 06 Sierpień 2008, 07:30 _________________________________________________Jeszcze jedno, co oznaczaja te sybole ktore sie podaje przy licznikach??

Opublikowano

symbol komputera który to obsługuje..

Opublikowano

Żarówkę od świec wystarczy włożyć w licznik i podpiąć komunikację Can z sterownikiem i będzie hulac, spawdź też kodowanie licznika ostatnia cyferka ma być 0 dla diesla(będą prawidłowe wskazania). Jak pali to co sie przejmujesz immo, pewnie jest już zrobione.