Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa tylniej wycieraczki avant

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A mój problem z wycieraczką jest taki:

chodziła bez problemów, ale zawsze po pierwszym uruchomieniu wracając w pierwotne położenie ustawała na sekundę\dwie w połowie :evil:

po tym jednym zacinającym się cyklu następne były już ok

kilka dni temu włączając tylną wycieraczkę nie poczekałem aż ramię powróci po zacięciu się, tylko wyłączyłem wycieraczkę w pozycji i momencie w którym się zacinała

i od tego momentu tylna wycieraczka zdechła

teraz po włączeniu przełącznika ramię drgnie o centymetr i dalej stoi

rozkręciłem mechanizm wycieraczki, w środku wszystko ładnie wygląda, czysto i smar żółciutki

co to może być za usterka???

bezpiecznik dobry, a może przekaźnik zwariował???

czy wie ktoś gdzie szukać przekaźnika tylnej wycieraczki???

proszę o sugestie co do tej usterki :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozebrales caly mechanizm? Sorki, ze pytam ale moze tylko tu z wierzchu zajrzales.

Bo jak dobrze pamietam to od wewnetrznej strony sa elementy odpowiedzialne za powrot wycieraczki do pierwotnej pozycji.

Opublikowano

rozkręciłem mechanizm wycieraczki, w środku wszystko ładnie wygląda, czysto i smar żółciutki

miałem ten sam problem - ale dzisiaj zdjąłem pokrywę silniczka ( u mnie tez było czysto i smar żółciutki - ale smaru było tyle co kot napłakał - wydawało mi się że plastikowe tam koło zębate troszkę się zapiekło ) wziąłem sie za przesmarowanie wszystkich elementów pod pokrywą silniczka + naładowałem większej ilości smaru na pokrywę i efekt natychmiastowy. Wycieraczka zaczęła pracować tak jak powinna żadnych przestojów, wszystko płynnie zaczęło chodzić.

Moja rada ( choć nie jestem specem ) rozkręć jeszcze raz silniczek i nasmaruj go porządnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podobna sytuacja u mnie z ukręconym spryskiem. zaczalem od zdjecia wycieraczki ale za nic nie dalo rady. nie chcialem szyby ukruszyć. wiec zdjąłem pokrywę silnika nie zdejmujac go z klapy. nowa rurkę zrobiłem z gumowego wężyka z płynu do mycia szyb typu "psik" :kox: działa rewelacyjnie!

Opublikowano

ja natomiast mam inny problem

wycieraczka pracuje oki, rurka jest cala ale płyn nie leci

napsikałem z góry WD40 i coś sie tam zaczęło bomblić ale leciec nie leci

a i tej dyszy nie idzie przestawić bo chyba sie zastała

wd nie pomaga może coś na kamień dać ale boję sie ze może sie lakier uszkodzić jak coś by tam poleciało

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a czy samo kręcenie się spryskiwacza wraz z wycieraczką to objaw ukręconej rurki? bo płyn leci jak trzeba tylko nie tam gdzie trzeba:-)[br]Dopisany: 21 Styczeń 2008, 16:38 _________________________________________________

ja natomiast mam inny problem

wycieraczka pracuje oki, rurka jest cala ale płyn nie leci

sprawdź czy nie masz mokrego chodniczka pod nogami kierowcy - może łączenie wężyka Ci się rozeszło

Opublikowano
a czy samo kręcenie się spryskiwacza wraz z wycieraczką to objaw ukręconej rurki

To jest objaw ukręcania się rurki. ja też tak mialem przez jakis czas a potem wszystko szlag trafił...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam natomiast problem takiego typu: wycieraczka przestała mi chodzić, a jak ją przełącznikiem włączam to ramię przeskakuje tylko do przodu o około 0.5 cm i dalej stoi, nawet nie drgnie. I tak za każdym razem jak ją włączę, przeskakuje tylko o parę milimetrów. Oczywiście cały mechanizm rozebrałem, przesmarowałem (rurkę miałem oczywiście ukręconą :-), rurkę wymieniłem, sprawdziłem bezpieczniki, podłączyłem i dalej to samo. Następnie cały mechanizm podłączyłem do prostownika (własnej roboty) i wszystko ładnie chodzi, podłączyłem do samochodu i dalej nic. Sprawdziłem również napięcie w kostce i wszystko gra. Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem.

Może ktoś mi pomoże w tej kwestii, może miał ktoś podobny problem.

Opublikowano

jendrek002 to mamy wspólny jednakowy problem

u mnie też drga wycieraczka po włączeniu tylko o 0,5cm

ja też wyciągałem mechanizm, przesmarowałem i nic

a gdy podłączyłem na krótko do aku to chodził pięknie

wymieniłem przekaźnik i nic

wyjąłem przełącznik zespolony, rozkręciłem, przemyłem styki kontaktem i nic

byłem na szrocie, wpiąłem w kostkę taki sam mechanizm i też nic

już nie mam siły na to dziadostwo, może gdzieś po drodze przewody gubią prąd :mysli:

napisz mi w jakich stykach kostki wchodzącej do mechanizmu wycieraczek masz prąd

u mnie prąd jest na 2 i 4 styku

jak uda ci się znaleźć rozwiązanie problemu to pisz od razu :th:

Opublikowano

No to mamy nie lada problem hhiihhh. U mnie prąd był na 1 i 4 styku. Możliwe, że na 2 i 4 też jest:-). Będę musiał sprawdzić. Jak coś mi się uda zdziałać to oczywiście zaraz napiszę. Może ktoś się jeszcze odezwie w sprawie naszego problemu:-)

Opublikowano

Witam,

Czytając wątek pozwolę zapytać : wie Ktoś może czy można wykręcić z mechanizmu wycieraczki samą dyszę?.

U mnie nie ma wycieków,płyn w zbiorniczku o.k., ale wypluwa mi z dyszy tylko pojedyncze strzały płynu.Myślę, że zapchana może być właśnie dysza..

Edit:Jeżeli Admini uważają, że to pytanie nie w tym wątku, proszę usunąć mój post.

Opublikowano

Chodzi Ci o sama koncoweczke?

jesli tak to da rade ja wyjac bo jest poprostu wcisnieta.

Opublikowano

Dzięki Pikuś za odpowiedź - rozumiem, że nic nie ukręcę przez przypadek :>

Opublikowano

No dość łatwo ją ukręcić, bo dość głęboko wchodzi, ale nie jest droga, w ASO płaciłem coś koło 15-20 zł

Opublikowano

Ja walcze z ta wycieraczka i walcze.... :/ pomijajac fakt ze kiedys ktos "naprawiajac" mechanizm wywalil uszczelke i nie wsadzil nowej, to rurka ktora powinna byc nieruchomo (ta ktora sie ukreca) zapiekla sie razem z ta ktora ja otacza (odpowiedzialna za obrot wycieraczki). wczoraj jak bylem u nas w ASO powiedzieli mi ze nie ma zestawow naprawczych do tych wycieraczek i moge caly silnik zamowic za jedyne 398,- brutto :P

w sumie to fakt ze spryskiwacz mi lata z wycieraczka mi nie przeszkadza a nawet tak wole, ale zastanawiam sie czy ktos gdzies juz szukal jakiegos zamiennika tej uszczelki pod dekielkiem calego mechanizmu?? przez jej brak co jakis czas musze rozkrecac mechanizm, czyscic i smarowac na nowo, bo ruda wchodzi i mi sie zacina na amen :(

Opublikowano

wczoraj jak bylem u nas w ASO powiedzieli mi ze nie ma zestawow naprawczych do tych wycieraczek i moge caly silnik zamowic za jedyne 398,- brutto :P

To teraz mnie zaskoczyles, czyzby sie juz skonczyly w co nie wierze osobiscie.

Az zadzwonie moze dzisiaj i sie podpytam.

Opublikowano

Ja tez bylem w szoku... dlatego mam zamiar jeszcze raz isc i inna osobe zapytac..

________________________________________________________________________________

No to bylem jeszcze raz i gosc nawet w ETCE mi pokazal ze nie ma takiej pozycji jak zestaw naprawczy.. nie maja nic z podzespolow calego siniczka, nawet glupich uszczelek :( wlasnie rozkrecilem silniczek jeszcze raz.. probuje walczyc z ta ukrecona rurka od spryskiwacza, ale nadal potrzebuje uszczelke.. w ostatecznosci sam dorobie... jakos... :/

Pikuś, jak sie czegos dowiesz to daj znac koniecznie.. :) thnx i pozdrawiam

Opublikowano

...dźwoń do ASO w Katowicach. Zestaw naprawczy (rurka i bebechy, podobno wszystkie - nie wiem czy jest uszczelka ) = 140 PLN. Cały silnik oryginalny 340 PLN.

Opublikowano

Też mam problem z tylną wycieraczką, sprawdzałem dzisiaj czy płyn wogóle cieknie z rurki którą odłączyłem od całego mechanizmu i nic.

I mam zagwostke płyn w zbiorniczku ubywa, pompka działa (buczy) ale ztylnego wężyka ani kropli, co najlepsze próbowałem wypatrzyć jakąś plame pod autem i nic.

Ktoś ma jakieś pomysły?