Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Automatyczne ZDALNE otwieranie/zamykanie klapy bagażnika (avant)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AUTOMATYCZNE ZDALNE OTWIERANIE KLAPY BAGAZNIKA AVANT

*** OPIS WZIETY OD KOLEGI

#Przemo#

Panocki ja się pofatygowałem :decayed: i zrobiłem kilka testów i obliczeń (wszystko na siłownikach KROSNO 650N)
Sprawa wygląda następująco
Dłuższe NIEBIESKIE sprężynki osobiście odradzam co wynika z poniższej tabeli i opisu
Przy zamkniętej klapie na tłoczysku siłownika między jego odkręcaną główką o cylindrem zostaje 21mm miejsca wolnego na którym musi się zmieścić cały zestaw czyli sprężynka+podkładki. Jak przekroczymy tą wartość to siłownik "zwiększa" swoją długość ponieważ nie da rady więcej się zamknąć i bardziej skompresować dołożonego materiału, co za tym idzie zaczyna napierać na bolce mocujące zamieszczone na klapie i karoserii i oczywiście na zawiasy klapy, dodając do tego liczbę Niutków dołożonych przez nas, może to skutkować objawami jak opisują wszyscy sceptycy.
Z tego co mi się udało dowiedzieć od starych znajomych z Ingolstadt zawias (jeden) klapy w B6 (zakładam że w B7 jest tak samo bo jest taki sam) powinien wytrzymać obciążenie stałe do 1500N max!!! i jest to wartość max max!!!
niestety nie było opcji żeby dostać choćby kopię dokumentu potwierdzającego ten fakt

Zakładając że wszyscy mamy podkładki o grubości 2mm sprawa ze sprężynkami wygląda następująco
podaje poniższe zestawienie według następującego klucza
L - długość sprężyny w spoczynku
Smax - max kompresja/skok sprężyny
Lmin = L - Smax czyli długość sprężyny po max kompresji/skoku
N - ilość Niutków jakie wytwarza sprężyna przy max kompresji/skoku
N+S - Ilość Niutków generowanych przez Siłownik + Sprężynę przy max kompresji

1. ZIELONE SPRĘŻYNY nr katalogowy PENTA SZ8010.20 x L z tabeli poniżej
L = 38mm / Smax = 20mm / Lmin = 18mm / N = 506 / N+S = 1156 - można dodać max 1 podkładkę
L = 32mm / Smax = 17mm / Lmin = 15mm / N = 576 / N+S = 1226 - można dodać max 3 podkładki
L = 25mm / Smax = 13mm / Lmin = 12mm / N = 558 / N+S = 1208 - można dodać max 4 podkładki

2. NIEBIESKIE SPRĘŻYNY nr katalogowy PENTA SZ8020.20 x L z tabeli poniżej
L = 38mm / Smax = 16mm / Lmin = 22mm / N = 744 / N+S = 1394 - BRAK MIEJSCA NA PODKŁADKI!!!
L = 32mm / Smax = 13mm / Lmin = 19mm / N = 813 / N+S = 1463 - można dołożyć max 1 podkładkę
L = 25mm / Smax = 10mm / Lmin = 15mm / N = 862 / N+S = 1512 - można dołożyć max 3 podkładki jednak liczba Niutków przekracza dopuszczalne max obciążenie!!!!

3. FIOLETOWE sprężynki nie działają w B6 i B7 są za słabe!!

jeżeli chodzi o czerwone i żółte sprężyny to same sprężyny generują tyle Niutków (czerwona L32 - 1612N!!! a żółte L32 - 1792N!!!) że przekraczają wartości dopuszczalne także szczerze odradzam ich stosowanie!!
Jak wynika z powyższego im dłuższa sprężyna tym mniej Niutków generuje.
możecie sami wyciągnąć wnioski z powyższego ja w dalszym ciągu mam założony zestaw z niebieską sprężynką L=32mm i jedną podkładką
przy postoju cały dzień na mrozie -3 stopnie klapa jeszcze się otworzyła ale bardzo ospale przy -8 stopni już nie dała rady
klapa w dalszym ciągu jest prosta nic nie przecieka nie ma żadnych niepokojących objawów

Tutaj jeszcze dane do zamówienia potrzebnego sprzętu do moda

Siłowniki zamawiamy od :arrow2:http://a4-klub.pl/members/tom77-9739/
-siłowniki KROSNO 650N 24520 35 zł/szt
-wysyłka za pobraniem 22 zł, po wpłacie na konto 18 zł czyli razem 92 zł lub 88 zł
Center-Car
ul.Wrocławska 4
01-493 W-wa
Bank BGZ S.A. II O/W-wa 34 2030 0045 1110 0000 0080 5660

Sprężyny zamawiamy z firmy PENTA link do kontaktu PENTA Polska Sp. z o.o.
Sprężyna niebieska SZ 8020.20 x 032 - cena brutto 1 szt. 9,60 zł
Sprężyna zielona SZ 8010.20 x 032 - cena brutto 1 szt. 9,60 zł

Koszty dostawy :
wysyłka listem poleconym - 6,50 zł
wysyłka kurierem: 17,60 zł
Za pobraniem: 21,40
PENTA Polska Sp. z o.o.
ul. Powstańców Śl. 82/44
53-333 Wrocław
nr konta: 56 1160 2202 0000 0000 3135 8053

O-Ring i podkładka
dostępne z każdym markecie lub sklepie budowlanym koszt groszowy
podk_adki_i_oringi.jpg

Zestaw z niebieską sprężynką L=32mm + 1 podkładka + 1 O-Ring działa do temperatury ok -5 st.C i również w lecie bez problemów!!
Zestaw z zieloną sprężynką L=32mm + 3 podkładki + 1 O-Ring działa do temperatury ok +10st.C

Zalecam wszystkim z korzystania z dwóch zestawów na zimę i lato, co prawda nasze zawiasy klapy wytrzymują 1500N (jeden) ale i tak zawsze jest dobrze je odciążyć jeżeli jest taka możliwość a roboty z wymianą sprężyn jest na 2 minuty koszty też znikome.

Spadek skuteczności zestawu w zimne dni jest spowodowany spadkiem skuteczności/siły co za tym idzie liczby niutków w siłownikach!!
Wartości w tabeli powyżej są podane przy max skuteczności/sile działania siłowników (czyli 650N) czyli nawet zostawiając zestaw z niebieską sprężyną na lato nic złego stać się nie powinno.

zastanówcie się dwa razy przed montowaniem coraz to mocniejszych sprężyn i siłowników oraz zwiększania ilości podkładek tylko aby "WYMUSIĆ" działanie moda ponieważ podejrzewam iż to było powodem kilku usterek opisywanych tutaj i na innych forach.
Cóż mod nie jest doskonały przy niskich temperaturach ale podejrzewam że jedynym rozwiązaniem będzie wykminić jak zamontować elektryczne otwieranie z innych modeli grupy VAG do naszych dupowozów :decayed:

P.S.
oczywiście wszystko jest obliczone dla B6 Audi !!!

snapback.png

Panowie gdzie można dostać te niebieskie sprężynki ?

8b9ecvd6.png

Opublikowano

według mnie należałoby to wrzucić pod zmodyfikowaną podsufitówkę, można to połączyć od razu z obłożeniem sufita alcantarą :)

Opublikowano
  • Autor

Myślisz że w q7 albo lepiej w passacie jest zmodyfikowana podsufitka? pewnie obniżenie to jakieś 15 cm..

Opublikowano

niestety w avancie jest trudniej niz w sedanie - tam za otwierania odpowiada sprezyna ktora nie poradzi sobie z klapa avanta. mozesz oczywiscie zakupic elementy od a6 avant ale wowczas bedziesz musial wyciac i wspawac w dach nowe zawiasy klapy z domykaniem. Nawet jesli bedziesz zdeterminowany i to zrobisz to modul komfortu Ci tego nie obsluzy i nie zakodujesz tego. mial to byc jeden z moich pierwszych modow...

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli to miałbyć jeden z Twoich pierwszych modów - tracę trochę zapał.

Ale mimo wszystko: Rosemeyer, czy myślałeś o tym żeby założyć mocne siłowniki, które przy początkowej fazie podnoszenia klapy będą wspomagane dodatkowymi sprężynami (zewnętrznie umieszczone sprężyny na teleskopach)?? podobno takie rozwiązanie zastosowano w e-klasie. klapę po naciśnięciu środkowego guzika w pilocie unoszą siłowniki. zamykanie ręczne :)

To półśrodek, ale rzeczywiście montaż instalacji do automatycznego zamykania i przerabianie podsufitki aby zmieścić siłowniki z allegro to przerost formy nad treścią..

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Może ktoś coś wymyślił w tym temacie ?

Opublikowano
  • Autor

Przyjmujemy że w wersji avant bez wycięcia zawiasów w dachu i wspawania nowych nic nie zdziałasz :)

• 2 lata później...
Opublikowano

to samo pytanie zadałem w innym wątku o otwieraniu klapy. musze przyznac ze jezeli sie nie otwiera całkowicie i musze złpapac za klamke to co to za otwieranie i jeszcze ten dodatkowy przycisk na pilocie.

• 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam przyłącze się do tematu, bardzo fajny myk z otwieraniem z pilota mam a4 b6 2003r widzialem to otwieranie w oktawi i w leoni a tam klapa tez nie jest lekka. Przypuszczam ze stosowali tam te teleskopy pchajace. Czy ktos posiada jakies informacje w tym temcie ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

W avancie jast możliwość zainstalowania podnoszenia klapy z pilota: znalazłem taki film:

Audi A4 automatic trunk - YouTube

Wystarczą silniejsze teleskopy od A6 C5 Avant o sile 690 Nm i sprężyny które zakładamy na te teleskopy!

Zrobie fotki i zamieszcze za jakiś czas.

---------- Post dopisany 11-04-2013 at 13:07 ---------- Poprzedni post napisany 05-04-2013 at 11:23 ----------

A więc teleskopy a6 C5 o sile 690 Nm, sprężyny dł 45 mm fi wewnętrzna 13 mm, grubość drutu 2,1 mm.

111111.jpg

111112.jpg

111113.jpg

Sprężyny muszą mieć 120 Nm - 240 Nm tzn. 120 Nm to jest siła którą potrzeba użyć aby ugiąć sprężynę, a 240 Nm to siła potrzebna aby maxymalnie ścisnąć sprężynę.

Po założeniu na auto A4 B6 lub B7 Avant będzie działać jak na filmie poniżej:

autom. öffnende Heckklappe - YouTube

Opublikowano

Dobre na złodzieja, jak stanie z tyłu auta i otworzysz klape to na bank go znokałtujesz... albo wcześniej sobie lub żonie zęby wybijesz :wink:

Wolę podnosic klapę ręką niz ryzykowac strate jedynek :kox:

Opublikowano

Ciekawe Ale nie kumam jak włożyłeś tam te sprężyny I mam rozumieć ze teleskopy z A6 C5 Pasują do A4 B6

Opublikowano

Ja mam pytanie torszke z innej beczki. Jakiej firmy polecacie siłowniki bo również mi się szykuje wymiana. Co sadzicie o Krosno oraz harcie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a wkładał to ktoś do B5? gdzie można dorwać takie sprężyny?

Opublikowano

A myslał ktoś może żeby wsadzić elektryczny siłownik tak jak to jest np. w insigni kombi? Tak aby przyciskiem się otwierała ale też zamykała klapa. To co ktoś wyżej wrzucił te zdjęcia i filmik to zastanawia mnie czy nie trzeba będzie dużej siły używać do zamknięcia klapy.

Opublikowano
a wkładał to ktoś do B5? gdzie można dorwać takie sprężyny?

tak rezaj

Opublikowano

Marcin tak jest super tylko gdzie wyrwać takie siłowniki w normalnej cenie?

Opublikowano

sam myślę jakie wsadzić do sedana żeby podnosiło samo :)

Opublikowano
sam myślę jakie wsadzić do sedana żeby podnosiło samo :)

Chcesz by sie sama podnosiła ?