Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Automatyczne ZDALNE otwieranie/zamykanie klapy bagażnika (avant)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Wczoraj założyłem moda w swoim avancie b6, siłowniki krosno noweczki 650N 24520+oring+podkładka+penta niebieska+dwie podkładki i zaraz po złożeniu działało super. A po kilku h juz nie, zamek się otwiera, ale klapa sie nie podnosi...Podnoszę ją ręcznie i znowu działa dobrze. Kiepskie siłowniki czy może zdjąć z jedną podkładkę? 

Opublikowano

No to pewnie tak jak u mnie, że trzeba początkowo wyżej delikatnie podnieść aby siłowniki dały rade wyciagnąć. Tak jak wyżej dyskutowaliśmy - u siebie będę kombinował z odbojnikami jeśli znajdę mocniejsze pasujące. Jeśli zdejmiesz podkładkę to siła odbicia będzie mniejsza więc poprawić to się raczej od tego nie poprawi :)

Opublikowano

Tez mi się tak wydawało, że mniejsza liczba podkładek to mniejsza siła, ale czytam różne wersje nt tego moda. O jakich odbojnikach mówisz? o sprężynkach? Sorry nie doczytalem. 

Opublikowano

Różnie ludzie kombinują ale tak jak tutaj w pierwszym poście ktoś to ładnie powyliczał - trzeba uważać, żeby nie przegiąć z zawiasami. A co do odbojników to chodziło mi o te fabryczne montowane w miejscu styku klapy z karoserią. Kilka postów wyżej masz fotki nawet (ale wciąż nie wiem, które będą pasować i coś pokombinuję, zasięgnę języka, może uda się wzmocnić te oryginalne, tam w sumie siedzi też głównie sprężyna)

Opublikowano

Musze doczytac... Ale czemu jest tak, że wielu osobom mod działa dobrze, bezproblemowo a u mnie czy u innych od początku problemy...:-|

Opublikowano
W dniu 19.04.2020 o 12:26, GreGoriO napisał:

Im mocniej jest ściśnięta sprężyna ma większą siłę w spoczynku.
Ale tak naprawdę ona ma za zadanie tylko odepchnąć klapę, potem mają ciągnąć siłowniki. 
Uważam, że zwiększenie Nm może tylko zaszkodzić bolcom. w końcu siedzą w cienkiej blasze, i prędzej czy później zostaną wyłamane.
Przez większość czasu klapa w końcu pozostaje zamknięta, wibracje i praca nadwozia cały czas powodują nacisk na bolce.
Tutaj musimy zachować kompromis, żeby nie uszkodzić sobie nadwozia.
myślę, że lepszym sposobem było by dołożenie dodatkowego odbojnika-odbijaka, który wyzwalany byłby otwarciem zamka klapy.
jego praca nie ma wpływu na zaczepy siłowników hydraulicznych.
tak jak na tym zdjęciu
53176d1334598437-sposob_na_otwieranie_po

Co to za odbojniki? Od czego? 

Opublikowano

np VW, pytanie tylko jakie są silne.
Czy suma momentów (Nm) pozwoli na kompensację gdy się ochłodzi.

image;s=732x488
WWW.OTOMOTO.PL

Części samochodowe

Opublikowano

Chłopaki te odboje są od VW Golfa. Siła wyrzutu to 630Nm tak podają na Deutsche forum, więc teoretycznie mogą dać radę.  Żeby mieć pewność , ktoś musi sprawdzić i podzielić się opinią. 

Opublikowano

U siebie sprawdzałem w A4 B6 w kombi - tam kurka są tylko jakieś prostokątne kształtki z gumy... to trzeba by montować dodatkowo czy zamiast? Jak zamiast to chyba te od golfa nie podejdą.... ;/

Opublikowano

ja to myślałem gdzieś w miejscu, gdzie nie przeszkadza przy załadunku. I szczelina klapy/nadwozia, pozwoli na ściśnięcie.
a jednocześnie pozwoli na wywiercenie odp. średnicy na wkręcenie tego.
Te gumki bym zostawił.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołożyłem sobie drugi oring ale za długo to nie podziałało, ten pierwszy się wykruszył i to z obu stron. Wiercenie w blaszce sobie daruję, nigdy nie można być pewnym szczelności takich rozwiązań a póki ani grama rdzy na aucie nie ma to niech tak zostanie. Spróbuję podkładka + oring, choć wydawało się, że dwa oringi popracują nieco lepiej...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem zawiedziony tym modem, działa raz na 10 prób otwarcia. Siłowniki nowe krosno, sprężynki penta a jednak coś niedomaga. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie,podepne się do tematu,macie juz jakieś rozwiązanie co do sprężyn dla sedana aby otwierac klape zdalnie?

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam siłowniki krosno ale 520N w B6, zamówiłem właśnie niebieskie sprężyny 19x32 + 4 podkładki, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zmierzyłem że przy zamkniętej klapie zostaje 11mm tłoka. :D 

Działa :)

Tu filmik Pyk

Edytowane przez Ivanek

Opublikowano
W dniu 18.09.2021 o 00:55, Ivanek napisał:

Mam siłowniki krosno ale 520N w B6, zamówiłem właśnie niebieskie sprężyny 19x32 + 4 podkładki, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zmierzyłem że przy zamkniętej klapie zostaje 11mm tłoka. :D 

Działa :)

Tu filmik Pyk

dasz jakieś linki gdzie kupowałeś co :)

Opublikowano
7 minut temu, seboll2 napisał:

dasz jakieś linki gdzie kupowałeś co :)

SKLEP.METALMEDIA.PL

Sprężyna 19x32mm niebieska automatyczne otwieranie bagażnika MTM 2S19032

Dokładnie te sprężyny, siłowniki o których wspominałem - allegro. Siłowniki mają już ponad rok. 

Opublikowano

Ja zamówiłem siłowniki od a6c5 ,dużo nie kosztowały(45zl)ponoć nie potrzeba przy nich nic przerabiać zobaczymy w sobotę.

Opublikowano

Ja zmierzyłem to po zamknięciu bagażnika, tłoczyska wystaje 11mm