Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok wymieniony napinacz i łańcuch.Luźny łańcuch w odudowie wytarł dwa rowki na wylot.W tych dwóch miejscach delikatnie się pociło.Mechanik mówi że już kiedyś widział takie cuda tylko wtedy jeszcze były ślady łańcuszka na głowicy :huh:d518b78ee25c0a32.jpg

Ta fotka niech będzie przestrogą dla was, warstwa tego "syfoxu" na ściankach pokrywy to szok... Tak samo musi tam być wszędzie, WSZĘDZIE!!!! w magistrali na smoku w pompie wszędzie!!! Chcecie pociskać autami z wydajnymi silnikami? Stosujcie odpowiednie oleje!. Załączone (autorskie) foto, dowodzi dosyć dowolnej interpretacji tej zasady. Jak dla mnie ten usmażony olej to szok!

Edytowane przez Wylye

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ok wymieniony napinacz i łańcuch.Luźny łańcuch w odudowie wytarł dwa rowki na wylot.W tych dwóch miejscach delikatnie się pociło.Mechanik mówi że już kiedyś widział takie cuda tylko wtedy jeszcze były ślady łańcuszka na głowicy :huh:d518b78ee25c0a32.jpg

Ta fotka niech będzie przestrogą dla was, warstwa tego "syfoxu" na ściankach pokrywy to szok... Tak samo jest wszędzie, WSZĘDZIE!!!! w magistrali na smoku wszędzie!!! chcecie pociskać autami z wydajnymi silnikami? Stosujcie odpowienie oleje. Załączone (autorskie) foto, dowodzi dosyć dowolnej interpretacji tej zasady. Dla mnie ten usmażony olej to szok!

ladny syf, u mnie 230k przebiegu a jak "odpakowalem" pokrywe bylo bardzo czysto, jaki dales napinacz?

Opublikowano

Ta fotka niech będzie przestrogą dla was, warstwa tego "syfoxu" na ściankach pokrywy to szok... Tak samo jest wszędzie, WSZĘDZIE!!!! w magistrali na smoku wszędzie!!! chcecie pociskać autami z wydajnymi silnikami? Stosujcie odpowienie oleje. Załączone (autorskie) foto, dowodzi dosyć dowolnej interpretacji tej zasady. Dla mnie ten usmażony olej to szok!

ladny syf, u mnie 230k przebiegu a jak "odpakowalem" pokrywe bylo bardzo czysto, jaki dales napinacz?

To efekt stosowania olei LL. Częsty widok w 1.8T ganianych na LL.

Opublikowano

Niestety ze względu na ograniczony budżet nie kupiłem ori.Niby oryginał ale znając życie to chinol.Zobaczymy ile wytrzyma.Swoją drogą ciekawi mnie ten rozciągnięty łańcuch.Wymieniłem od razu rozrząd i wszystkie części nawet pasek były ori.Co do czystości to się zgadzam w 100%.Helmut miał zalany Castrol 5W30.Oczywiście pokrywa wyczyszczona z nagaru.Po kupnie olej wymieniłem na LiquiMoly 5W40.Przy następnej wymianie płukanka i micha w dół.

Edytowane przez kris5333

Opublikowano

No pokrywa nieżle upierd............ .

Opublikowano

No na to wpływu nie miałem.Teraz trzeba to wszystko doprowadzić do ładu.Puki co po wymianie idzie jak pocisk.Ciekawe jaki jest przebieg faktyczny bo środek auta utrzymany wzorowo a książki serwisowe to wiadomo jakie są.

Opublikowano

Jak łańcuch rozciągnięty to >300-350kkm

Opublikowano

Czyli tak jak 90% aut sprowadzonych

Opublikowano

Czyli tak jak 90% aut sprowadzonych

Tak z przebiegami 220kkm

Opublikowano

u mnie pokrywa była tak samo albo i gorzej zajechana przy przebiegu 250k. Były lekkie otarcia od łańcuszka, ale nie tak wyraźne jak u kolegi Kris. W międzyczasie wyczyściłem doł. Ostatnio zakupiłem napinacz febi od kolegi "Dzik". Co najlepsze nie jest to chinol, ma wybite na napinaczu Made in Slovakia, do tego łańcuch SWAG. W nabliższym czasie zabieram sie za wymiane. Mam nadzieje, że terkot ustanie:)

Opublikowano

A ile dałeś za ten komplet???

Opublikowano

witam

Edytowane przez kamilekquattro

Opublikowano

@Kris5333

Komplet napinacz + łańcuch coś koło 400 zł u kolegi Dzik. Napinacz ori jest z wtyczka, ale zamontuje do siebie bez, gdyż z tematu wynika, że jest to tylko eko smiec, nie mający wplywu na silnik/osprzet.

Opublikowano

No to cena bardzo dobra w porównaniu do oryginału za 2100 zł . Ciekawe ile wytrzyma .

Opublikowano

No cena git.Oby posłużyło.Ja swojego napinacza na oczy nie widziałem.Mechanik znajomy zamawiał i niby to oryginał tylko z zamazanym logo.Zabuliłem 700+170 łańcuch.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie kumpel wymienił napinacz i łańcuch i nadal mówi że coś nie tak. Powiem tak czy na zimnym czy na ciepłym było słychać u niego łańcuch jak na postoju dodał gazu to też gruchało, dał auto do naprawy łańcuch , napinacz oraz olej i filter zapłacił około 1200 i 500 za wymiane, choć jest niezadowolony. Nadal grzechocze ale tylko jak się wdepnie na gaz od około 3,5 tys obrotów w górę , oraz jak odpali to przez 15 sekund około słychać. (opisuje tutaj ten problem ponieważ chce mu pomóc ) Może macie jakieś pomysły co jest nie tak ?

Opublikowano

U mnie kumpel wymienił napinacz i łańcuch i nadal mówi że coś nie tak. Powiem tak czy na zimnym czy na ciepłym było słychać u niego łańcuch jak na postoju dodał gazu to też gruchało, dał auto do naprawy łańcuch , napinacz oraz olej i filter zapłacił około 1200 i 500 za wymiane, choć jest niezadowolony. Nadal grzechocze ale tylko jak się wdepnie na gaz od około 3,5 tys obrotów w górę , oraz jak odpali to przez 15 sekund około słychać. (opisuje tutaj ten problem ponieważ chce mu pomóc ) Może macie jakieś pomysły co jest nie tak ?

To z reklamacja do mechanika :) a moze ma za niskie cisnienie oleju i niema smarowania odpowiedniego?

Opublikowano

Ale co mógł mechanik zepsuć ? jakie powinno być ciśnienie ? W sumie to dziwnie bo na wolnych obrotach teraz nie słychać gruchotania pod maską tylko i wyłącznie od wyższych obrotów . A i po założeniu napinacza i łańcucha jest w zakresie tych znaków na wałkach(strzałeczek) Może to być przez smok czy coś jeszcze?

Opublikowano

Napinacz chinol co tu wiecej pisać, przewalone tyle stron a najlepszym rozwiązaniem jest kupić oryginał z ASO bez wtyczki i wyłączyć resztę u tunera.

Edytowane przez --Rafcio--

Opublikowano

Ale co mógł mechanik zepsuć ? jakie powinno być ciśnienie ? W sumie to dziwnie bo na wolnych obrotach teraz nie słychać gruchotania pod maską tylko i wyłącznie od wyższych obrotów . A i po założeniu napinacza i łańcucha jest w zakresie tych znaków na wałkach(strzałeczek) Może to być przez smok czy coś jeszcze?

Z tego co mi wiadomo. Goracy silnik obroty jalowe ok 1.7bara. 2Tys obr ok 3.5bara. 3,5tys obr ok 4,5bara. Najlepiej jakbys nagral dobrą komorka filmik z tym dzwiekiem