Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kanał 49 i 51 na climatroniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jest taki wogole 78C??

Opublikowano
a jest taki wogole 78C??

Mechanik mi kupował na pewno nie jest od audi tylko od innego auta dobierał w sklepie zeby pasował

Opublikowano

czyli kupiles w ASO i byl wadliwy ten pierwszy???

Opublikowano

Tego nie wiem czy był wadliwy ale wiem jedne i ten ori i ten z ASO był na 87 stopnie i auto sie przegrzewalo a teraz jest ok przy innym termostacie. Jak sprawdzałem ori z ASO z takim za 40 zł oba na 87 stopni to ten z ASO otwierał sie pozniej .

Mam juz teraz 4 termostaty w tum jeden wyjęty z auta ori drugi ori z ASO i 3 jakis za 40 zł

Opublikowano
kanal 51 pokazuje temp oleju, a olej zawsze szybciej sie nagrzeje bo nie idzie przez zadna chlodnice czy nagrzewnice jak plyn chlodzacy:wink:

Nie prawda, kanał 51 nie ma nic wspólnego z czujnikiem i temperaturą oleju. Jak byś miał pełnego fisa i zegar z temperatura oleju to bys zobaczył że olej nagrzewa się znacznie wolniej od płynu i to niezależnie od pory roku, natomiast w lato przy szybkiej jeździe potrafi się nagrzać do dużo wyższych temperatur niż płyn:wink:

Temperatura płynu chłodniczego na kanale 51 występuje w pierwszym modelu klimatronika tj. rocznik 95-96, natomiast od któregoś tam miesiąca 96r jest juz na kanale 49 do klimatronika poliftowego włącznie.

Opublikowano
kanal 51 pokazuje temp oleju, a olej zawsze szybciej sie nagrzeje bo nie idzie przez zadna chlodnice czy nagrzewnice jak plyn chlodzacy:wink:

Nie prawda, kanał 51 nie ma nic wspólnego z czujnikiem i temperaturą oleju. Jak byś miał pełnego fisa i zegar z temperatura oleju to bys zobaczył że olej nagrzewa się znacznie wolniej od płynu i to niezależnie od pory roku, natomiast w lato przy szybkiej jeździe potrafi się nagrzać do dużo wyższych temperatur niż płyn:wink:

Temperatura płynu chłodniczego na kanale 51 występuje w pierwszym modelu klimatronika tj. rocznik 95-96, natomiast od któregoś tam miesiąca 96r jest juz na kanale 49 do klimatronika poliftowego włącznie.

no własnie ale od ktorego miesiaca 96 roku temp plynu jest na kanale 49??

i jesli we wczesnych modelach temp plynu jest na kanale 51 to co wtedy jest na kanale 49??

Opublikowano

Nie wiem od którego, ale widziałem a4 z 95r i miała na 49 kanale wartość zero, natomiast mój znajomy ma z 96r i ma na kanale 49 temperaturę płynu. 51 kanał w nowszych klimatronikach odpowiada za sterowanie ogrzewaniem i siłą nadmuchu. Dokładnie chodzi o to by podczas dużego mrozu wentylator ogrzewania zaczął przyśpieszac dopiero po wzroście temperatury silnika powyżej ok 55 stopni i pracował już w normalnym trybie jak by silnik był nagrzany do 90stopni mimo że faktycznie ma mniej np 75 stopni. Mniej więcej tak to działa.

Jest to moje zdanie, wynika z moich obserwacji i nie każdy musi się z tym zgadzać:decayed: ale jest bardzo prawdopodobne że tak właśnie jest:wink:

Opublikowano

kazdy co innego mowi o tych kanalach 49 i 51, juz nie wiadomo kogo słuchac:whistling:

Opublikowano
kazdy co innego mowi o tych kanalach 49 i 51, juz nie wiadomo kogo słuchac:whistling:

Najlepiej samemu poobserwować kanał 49 i 51 od momentu odpalenia zimnego silnika do rozgrzania i spokojnie można dojść do sensownych wniosków:wink:

Opublikowano

u mnie do tej pory temperatura byla na kanale 49 do czasu jak wyjełem aku z auta poznij na kanale 49 sa same zera a na 51 pokazuje temp to jest normalne?

Opublikowano

Jeżeli masz auto przed 1 liftem to kanał 51 jest temperaturą cieczy silnika. Wątek nic nie wnosi, proponuję zakończyć tą nie mającą końca dyskusję

Poczytaj sobie to:

Drukuj stronę - Kody klimatronika

Opublikowano

flex78 ty tej dyskusji nie zaczełes i napewno nie bedziesz decydował o jej zakączeniu. :wink: juz pisalem to trzeci raz mam auto z 95 i od poczatku mojego posiadania tego auta temp byla na kanale 49

Opublikowano

No to czekamy na szczęśliwe "zakączenie" tej dyskusji (-:

flex78 ty tej dyskusji nie zaczełes i napewno nie bedziesz decydował o jej zakączeniu. :wink: juz pisalem to trzeci raz mam auto z 95 i od poczatku mojego posiadania tego auta temp byla na kanale 49
Opublikowano
flex78 ty tej dyskusji nie zaczełes i na pewno nie będziesz decydował o jej zakączeniu. :wink: juz pisalem to trzeci raz mam auto z 95 i od poczatku mojego posiadania tego auta temp byla na kanale 49

Pamiętasz może ile miałeś dostępnych kanałów w trybie serwisowym klimatronika przed odpięciem aku a ile masz obecnie jak temperatura przeskoczyła na kanał 51 ? Jedyne logiczne wytłumaczenie to widzę takie że klimatronik zmienił kodowanie lub powrócił do innych ustawień o ile to możliwe prze odpięcie aku.

Opublikowano

widzisz tez prawda sprawdze poznij ile mam teraz kanalow bo przedtem mialem niecale 60

Opublikowano

jak klimatronik z wypukłymi przyciskami od temperatury to kanał 49 a jak z wklęsłymi to kanał 51.

Może to ktoś zweryfikuje