Skocz do zawartości
IGNOROWANY

nadmierne zużywanie opony od wewnątrz Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wybiera mi oponę prawą od wewnątrz ale zawieszenie jest ok nie ma luzów nic nie stuka sprawdzane na szarpakach, podejrzewam że to zbieżność i w związku z tym chciałbym abyście doradzili gdzie znajdę w Warszawie dobrego fachowca od ustawiania zbieżności.

Opublikowano

Dobrze podejrzewasz to zbieżność.

Opublikowano

Zbieżność by zdzierała dwie opony od wewnątrz lub zewnątrz a nie tylko jedno koło, chyba jednak luzy w zawieszeniu lub układzie kierowniczym, możliwy jeszcze trafiony amorek wszystkie opcje możliwe do sprawdzenia.

Opublikowano

Podjedź do ogarniętej stacji kontroli i sprawdź zawieche czy nie ma luzów i czy amory wyrabiają.

Zbierzność wyjadała by obydwie, ale jak masz kąt zwalony to by wybierało tylko jedną.

Opublikowano

powiem tak jakoś w Sierpniu byłem na sprawdzeniu zawieszenia na stacji kontroli pojazdów, wyszlo że nie ma żadnych luzów a kierownica nie była idealnie prosto oraz ściągało delikatnie do prawej strony. "Fachowiec" ustawił mi zbieżność bo nie była dobra, kąty podobno były ok. Po tym zabiegu kierownica stoi jak stała czyli krzywo ale nie ściąga. Jak zmieniałem teraz na zimówki to zauważyłem że jest wytarta prawa przednia opona a przed ustawianiem zbieżności nie była bo na wiosnę je oglądałem dokładnie. Czyli w dalszym ciągu jest źle, amortyzator na pewno nie jest krzywy bo nie wpadłem w żadną dużą dziurę. Zauważyłem tylko że lewa końcówka drążka jest do wymiany czy to może mieć wpływ na prawą oponę ???? wymienię w czwartek obie i mój mechanik zrobi mi dokładny przegląd zawieszenia czy wszystkie wahacze są ok i pojadę na zbieżność ale już do innego fachowca MEGACAR polecają tu wszyscy. Mam nadzieje że nie przyjdzie mi wymienić połowy zawieszenia bo święta idą :facepalm: a nie chce wycierać zimówek bo są praktycznie nowe. mam nadzieje że to wina tych końcówek...

Opublikowano

Końcówka by miała wpływ na obie strony. Jaki rozmiar masz te oponki?

---------- Post dopisany at 20:48 ---------- Poprzedni post napisany at 20:46 ----------

Pozatym, jeśli ustawiali zbierzność i nie ustawili Ci kiery na prosto to to gówno nie fachowcy.

Opublikowano

wymieniaj końcówkę czym prędzej chyba że ci nie szkoda zimówek

Opublikowano

Opony zimowe mam 195/65/15 na stalówkach a letnie 205/55/16 na aluskach

Tak też myślę że to wina tej końcówki w czwartek wymienię obie i pojadę na geometrie, zobaczę co mi powiedzą w MEGACARS mam nadzieje że wszystko wróci do normy.

Opublikowano

Jak po ustawieniu zbieżności kierownica nie będzie prosto to papraki nie fachowcy.

Lej po pazurach aż zrobią.

Opublikowano

nie wyjadę póki nie będzie dobrze i kierownica ma stać prościutko bo już mam dość fachowców od geometri mądrzyć to się potrafią ale jak usłyszą że AUDI do ustawienia to już nie są tacy wygadani i zaczyna się dyskusja typu że to spaprane zawieszenie i że ciężko je ustawić pier....... :doh: zawieszenie jest dobre tylko trzeba je umieć ustawić :hi:

Opublikowano

Niech nie pieprzą głupot, jakbyś im quattro wjechał to by nie wiedzieli gdzie uciekać. Mądrale jedne, jedź na ogarniętą stacje. Ja w okolicy 4 objeździłem zanim usłyszałem "quattro? aaa prosze wjechać, tylko bedzie trzeba troszke poczekać bo zabawy jest troche, bo tylna oś nastawna" - reszta cwaniaków odrazu za przód sie łapała :facepalm: