Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie nagrzewa się (Wymiana nagrzewnicy i termostatu)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj kupiłem a4 1B5 1.8t i dopiero w drodze do domu zauważyłem, że się on nie nagrzewa. Nawiew na maks odkręcony daje jedynie letnio ciepłe powietrze podczas jazdy na trasie, dodatkowo jak jechałem to pokazywał temperaturę 60 stopni i dopiero wzrosło trochę na stacji, po czym dalej w trasie znowu temperatura niska. Jeżdżąc po mieście, jest trochę cieplejszy - 70-75 stopni, standardowo na postoju jest lepiej. Czy to kwestia termostatu czy czegoś innego?
Czy ktoś mógłby mi na jakimś zdjęciu zaznaczyć dokładnie położenie termostatu i powiedzieć mniej więcej czego potrzeba do wymiany?

Opublikowano

Termostat to moze byc jedna rzecz, drugie to moze byc zapowietrzony uklad chlodzenia

Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moim zdaniem to bedzie wina termostatu (cały czas otwarty lub jego brak?:shock3:) do wymiany termostatu potrzeba Ci klucz 10 najlepiej jakiś przegubowy przynajmniej u mnie jest taki dostęp że nawet wygiętym nie można odkręcić. Termostat znajduje się w obudowie pompy wody od spodu.

Opublikowano
  • Autor

Czy po jego odkręceniu wyleci mi cały płyn?

Opublikowano

No raczej :naughty:

Opublikowano
Czy po jego odkręceniu wyleci mi cały płyn?
No raczej :naughty:

Noł rejczel:decayed: dla Twojej wygody, zdejmij najpierw wąż z króćca za którym jest termostat i spuść płyn, potem najlepiej spuścić płyn korkiem w obudowie pompy wody, albo po prostu odkręcić króciec wyjąć termostat i przy tej operacji popłynie płyn z bloku także tego:wink:

Opublikowano

Tylko termostat winny, wode jak spuszczasz to tym zaworkiem w chłodnicy najlepiej

Opublikowano
Tylko termostat winny, wode jak spuszczasz to tym zaworkiem w chłodnicy najlepiej

+1 :thumbup1:

Po zdemontowaniu kratki w zderzaku od strony kierowcy:

mu7z.jpg

Opublikowano
  • Autor

Coś czuję, że bez kanału nie da rady, a że nie mam do takowego dostępu to i będę musiał to zlecić jakiemuś mechanikowi ;/

Zauważyłem jeszcze na postoju, że wentylator mimo niskiej temperatury się kręci, czy tak w nim powinno być?

Póki co zrobiłem jeszcze test VAGiem. Usunąłem jakieś stare błędy poprzedniego właściciela, po czym się przejechałem/zgasiłem/zapaliłem silnik i oto co mi wyświetlił:

Address 01 -------------------------------------------------------

Controller: 8D0 907 557 T

Component: 1.8L R4/5VT MOTR HS D05

Coding: 04001

Shop #: WSC 00000

1 Fault Found:

16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Implausible Signal

P0116 - 35-10 - - - Intermittent

Readiness: N/A

Address 03 -------------------------------------------------------

Controller: 8E0 614 111

Component: ABS 5.3 FRONT D11

Coding: 0273004132

Shop #: BB 24303

No fault code found.

Skipping Address 15-Airbags

Address 17 -------------------------------------------------------

Controller: 8D0 919 034 B

Component: B5_KOMBIINSTRUMENT D10

Coding: 00142

Shop #: WSC 00259

2 Faults Found:

00769 - Coolant Temperature Sensor at Engine Outlet (G82)

29-10 - Short to Ground - Intermittent

00771 - Fuel Level Sensor (G)

29-10 - Short to Ground - Intermittent

Address 25 -------------------------------------------------------

Controller: 4A0 953 234 F

Component: IMMO AUZ9Z0V0054992 D77

Coding: 00000

Shop #: WSC 00745

1 Fault Found:

01176 - Key

07-10 - Signal to Low - Intermittent

Czy to potwierdza termostat? Bo ja tu widzę jakiś czujnik....

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem tylko test VAGiem póki co, wyszło około 5-6 stopni różnicy. Przy czym ten od temperatury na zegary zaczyna się dopiero uaktywniać przy 45 stopniach. Na obecną chwilę wstrzymuję się z wymianą termostatu, bo okazało się, że jest pęknięty wąż chłodzący cieczą turbinę i przez niego wywala płyn pod ciśnieniem, więc niewykluczone, że to z tego powodu występuje problem z temperaturą.

Opublikowano

odnosnie niedogrzewania to na 100% termostat,swoja b5 kupilem w sierpniu i bylo wszystko ok a jak sie zrobilo zimniej to jezdzac do pracy 20km nagrzewal mi sie do 65 stopni.wymienilem termostat na wahlera zalalem koncentratem g13 i po przejechaniu 5km mam juz 90 stopni.

Opublikowano

zaraz po uruchomieniu auta wentylator chłodnicy się kręci,tak ma być ale też powinieneś umieć go zatrzymać

---------- Post dopisany at 16:49 ---------- Poprzedni post napisany at 16:48 ----------

a co do niedogrzewania to na pewno termostat

Opublikowano
  • Autor

No nic, wymienię także ten termostat. Zamówię coś w poniedziałek, pewnie jakiegoś Verneta tudzież Wahlera, bo na forum widzę wielu z nich korzysta, chociaż osobiście miałem pozytywne wrażenia w innym aucie też z EPS/Facet.

Jestem dość mocno przeziębiony dlatego póki co gromadzę wiedzę teoretyczną, zostawiając praktyczną na później :P Nadal nie jestem pewien, czy da się ten termostat wyjąć od góry czy też nie... czy ktoś może mi jednoznacznie odpowiedzieć? Miałem póki co do czynienia jedynie z malutkimi silnikami, gdzie do wszystkiego miałem bezproblemowe dojście i np. wymiana rozrusznika czy alternatora zajmowała mi 5 minut... tutaj jest trochę inaczej.

W ogóle mam 3 elementy układu chłodniczego które spowodują wyciek znacznych ilości płynu i po wymianie każdego powinienem trochę pojeździć i sprawdzić czy działa, dlatego też zamierzam na parę kilometrów dolać wody zamiast płynu, a płynem zalać jak już wszystko będzie pracowało jak trzeba, chyba nie powinno się nić złego zadziać? (no pomijając możliwość zamrożenia, ale do tego nie dopuszczę).

Czy termostat znajduje się w takim samym miejscu jak w tym silniku? http://images29.fotosik.pl/303/0256081e4c985e7c.jpg I trzeba zdejmować osłonę rozrządu?

Opublikowano

Nie, termostat jest z boku przy pompie wody od strony kierowcy.

Opublikowano
Nie, termostat jest z boku przy pompie wody od strony kierowcy.

Dokładnie jak wyżej Maniek pisze, a o wymianie od "góry" zapomnij. Ostatnio wymieniałem u siebie i bez kanału, najedź przednimi kołami na jakąś grubszą deskę albo jakiś krawężnik tak abyś się zmieścił głową pod przód auta i wymienisz.

Opublikowano
  • Autor

Spróbuję tak zrobić. Znalazłem na jakiejś ETCE internetowej rysunek i na youtube filmik

Jedno jeszcze co mnie tylko zastanawia, to jakie klucze są mi tutaj potrzebne, bo muszę sobie kupić grzechotkę :P

Są tam zwykłe sześciokąty czy imbusy?

Opublikowano

pierwsza śruba którą odkręca na filmiku to 13 zwykła 6-ciokątna, następnie odkręca 2x 10 też sześciokątne. Tyle Ci trzeba, a i bez przesady dasz radę bez grzechotki

Opublikowano
  • Autor

Dobra, wpełznąłem dziś pod auto aby obczaić jak to będzie wyglądać i dam radę. Teraz tylko usunąć główną usterkę i zmienić termostat.

Zapytam już profilaktycznie, czy odpowietrzanie aeb jest standardowe w takiej sytuacji tzn.

-dolewamy płynu do zbiorniczka wyrównawczego, po czym

-zapalamy silnik i czekamy aż się zagrzeje i termostat otworzy, po czym

-uzupełniamy braki płynu

-(cały czas odkręcony korek zbiorniczka)

Czy może jeszcze jakiś odpowietrznik jest albo co? bo widzę, że co silnik to inaczej.

Po tym wszystkim chyba zaleję go wodą i dam mu pochodzić, po czym dopiero zaleję płynem, bo wlany jest zielony, a zakupie sobie jakiś G12.

Opublikowano
Dobra, wpełznąłem dziś pod auto aby obczaić jak to będzie wyglądać i dam radę. Teraz tylko usunąć główną usterkę i zmienić termostat.

Zapytam już profilaktycznie, czy odpowietrzanie aeb jest standardowe w takiej sytuacji tzn.

-dolewamy płynu do zbiorniczka wyrównawczego, po czym

-zapalamy silnik i czekamy aż się zagrzeje i termostat otworzy, po czym

-uzupełniamy braki płynu

-(cały czas odkręcony korek zbiorniczka)

Czy może jeszcze jakiś odpowietrznik jest albo co? bo widzę, że co silnik to inaczej.

Po tym wszystkim chyba zaleję go wodą i dam mu pochodzić, po czym dopiero zaleję płynem, bo wlany jest zielony, a zakupie sobie jakiś G12.

Wszystko w porządku tylko przed wlewaniem płynu zdejmij, znaczy zsuń wąż powrotny od nagrzewnicy (ten bliżej akumulatora, z dziurką) tak aby ta dziurka właśnie mogła puścić powietrze z nagrzewnicy- taki odpowietrznik możesz sprawdzić jakimś drucikiem czy już wystarczy tego zsunięcia czy nie:wink:. Jak zacznie wypływać płyn z tej dziurki to nasuwasz go z powrotem i ewentualnie uzupełniasz płyn. Teoretycznie powinien się odpowietrzyć.