Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A4 B5 tdi parowanie szyb w środku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam audi a4 b5 , 1,9tdi avant. Parują mi tylne szyby, czy na tylnych bocznych szybach jest dojście nadmuchu powietrza, czy może mam coś nie tak? Jak ustawiać nadmuch- klimatronik.

Opublikowano
czy na tylnych bocznych szybach jest dojście nadmuchu powietrza,

Nic takiego nie ma

Pod przednimi fotelami masz wyloty -nadmuch na tył i to wszystko ...

tak wiec musisz mieć włączony nadmuch na nogi ...

A może masz mokro w aucie z tyłu?

Opublikowano

Typowego nadmuchu nie ma.

Auto dopiero kupione ?

Sprawdź czy kratki wentylacyjne w bagażniku nie są pozaklejane.

Wygląda mi to na słabe przewietrzanie kabiny.

Opublikowano

W większości przypadków nie został wymieniony filtr kabinowy.

Opublikowano

Nie nie mam mokro właśnie, ok pierw jeszcze wyczyszczę szyby jakimś płynem do szyb bo troszkę fakt są jak by tłuste, ok to teraz będę włączał może wszystko będzie lepsza cyrkulacja powietrza ? pytanie jeszcze czy na panelu klimatronika ta przednia szyba to znak aby na to żeby na nią leciało powietrze, przecież tak samo włączyć na szybę mogę STRZAŁKĄ DO GÓRY.

Filtr kabinowy, gdzie on się znajduje ? Nie autem jeżdżę już prawie dwa lata, jakich kratkach mówisz , gdzie ich szukać ?

To do czego są te otwory z tyłu w platikach w bagażniku na szyby boczne?

Opublikowano

A nadmuch na klimatroniku ja uważam że najlepiej ustawić w opcji auto i econ. Jeżeli włączysz tylko auto może załaczyć Ci klimę i po jej wyłączeniu faktycznie zaparują odrazu.

Opublikowano

Narzie z kratkami sobie daj spokój, jak od 2 lat nie wymieniałeś filtra to go wymień. Znajduje się po otworzeniu maski od strony pasażera w podszybiu.

Jak weźmiesz na szyby to klima zacznie osuszać powietrze i szyby odparują ale jak tylko przejdziesz na tryb normalny to odrazu zaczną parować.

---------- Post dopisany at 13:32 ---------- Poprzedni post napisany at 13:31 ----------

Audi A4 B5 – wymiana filtra kabinowego – foto-story | Audi moją pasją

Opublikowano

OK dziś zobaczę ten filtr kabinowy, przecież w b5 klima przy temp poniżej +5*C nie działa więc dziś już by np nie działała, ale ok zwiększę cyrkulację, a te otwory z tyłu w bagażniku w platikach od czego są :)

Opublikowano

Działa:) właśnie ja wciśniesz znaczek szyby. Zauważ jak szybko zaczynają odparowywać. Tylko tak w zimę można załączyć klimę, wyjątek od reguły.

Opublikowano

Proponuję otworzyć instrukcję obsługi auta i poczytać o klimatyzacji.

PDF jest dostępny na forum.

Opublikowano

Dobra, czyli mówicie sprawdzić filtr kabinowy-wymienić, włączać na nogi nadmuch, bo więcej nic nie można zrobić, a np coś gdzie zatkane może być ?

Opublikowano

Szyba oznacza szybkie odparowywanie, czyli klimatronik będzie robił wszystko aby para z szyb zniknęła jak najszybciej.

A tak z ciekawości gdzie jest ten PDF bo jestem od 2009 roku w klubie i jakoś nigdy mi się nie przewinął, a z chęcią bym poczytał co tam powypisywali.

Tylko nie napisz że mam szukajkę bo szukajka nie działa, więc nie wiem jak nowi użytkownicy wyszukują tematy (ale nie o tym mowa)

---------- Post dopisany at 13:53 ---------- Poprzedni post napisany at 13:50 ----------

Moim zdaniem nic nie masz zatkane, masz do wymiany filtr kabinowy i to wszystko. Przy obecnych temperaturach jeździj na auto (większy pobór prądu z akumulatora możesz mieć, ale szybsze nagrzewanie silnika i kabiny), lub auto z ECON.

Rano możesz strzałkę w górę właczyć, żeby powietrze szło na szybę.

Opublikowano

Hmm od auto ma szybsze nagrzanie ? No ok spoko, bo właśnie tak chciałem się zapytać w zimę auto jak się zagrzeje( po przejechaniu 5km) fakt diesel grzeję się dłużej ta temperatura wcale nie jest taka ciepła co leci z nadmuchu. Ustawiam sobie na kratki i przednią szybę zazwyczaj ok 22*C i bez rewelacji,

Opublikowano

Na auto w zimę (czyli poniżej 5 stopni) załączają się dodatkowe świece żarowe w układzie chłodzenia (o ile działają) i/lub nagrzewnica elektryczna (o ile działa). Zależy od wersji, byś musiał poszperać w aucie czy coś takiego masz. 3 świece znajdują się w króćcu a nagrzewnica jest ustawiona równolegle do zwykłej nagrzewnicy.

Opublikowano

A tak z ciekawości gdzie jest ten PDF bo jestem od 2009 roku w klubie i jakoś nigdy mi się nie przewinął, a z chęcią bym poczytał co tam powypisywali.

Tylko nie napisz że mam szukajkę bo szukajka nie działa, więc nie wiem jak nowi użytkownicy wyszukują tematy (ale nie o tym mowa)

Muszę cię zmartwić,szukajka działa.

To na forum http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-konspekty-audi-poradniki-instrukcje-a4-b5-6-7-8-itp-swieze-linki-1-post-189741/

To nie na forum Wyniki wyszukiwania - Instrukcja.pl

Coś słabo szukasz.

Opublikowano

Ta bardzo ciekawe:

Wyniki dla egr czyszczenie, wszystkie tematy nie związane z egr-em

http://a4-klub.pl/search.php?searchid=5131943

Wyniki dla elm 327 brak wyników

http://a4-klub.pl/search.php?searchid=5131962

---------- Post dopisany at 16:01 ---------- Poprzedni post napisany at 16:00 ----------

Ale dziękuje za linki, tylko nie wmawiaj mi że szukajka działa, bo tak nie jest.

Opublikowano

Dobra panowie wyluzujcię,

powiem tak byłem u kolegi i z ciekawości zobaczyłem ten filtr, faktycznie był strasznie zajeb*** brudem, ale że bym dziś nie miał kiedy kupić go wyczyściłem go byle jak , ale zawsze coś. Wymienię go, teraz pytanie co zrobić z tym grzanie by było ciepło, nie wiem klimatyzacja nawet na auto mi się nie włącza a takiego czegoś jak econ nie mam, jak dam na AUTO to leci tylko mi na przednią szybę, co mam zrobić ?

Opublikowano

Mily,przeczytaj bardzo dokładnie post nr.17 oraz nr.12

Kamilp, vag coś pokazuje ?