Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bardzo wolno nagrzewajacy sie AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniana była uszczelka pod głowicą , termostat nowy i sprawny (sprawdzony przed założeniem ) , strasznie długo się nagrzewa nawet 20 km co może być przyczyna/ ?

Opublikowano

Jazda pewnie po Wawie, ruszasz, hamujesz i tak w kółko. Niestety ciężko jest zagrzać auto w takich warunkach jazdy i temperaturze w okolicy 0 stopni.

Ja jadąc ok 12-15 km z prędkością 60 km/h z nadmuchem na 19 stopni i 1 krecha nie jestem w stanie rozgrzać auta do 90 stopni. Termostat również ok, sprawdzone fizycznie, węże górny i dolny zimne. Diesle mają dużą sprawność w przeciwieństwie do benzyny.

Opublikowano
  • Autor

mam znajomego co ma A3 1,9 tdi 5-6 km i zagrzany, renault kangoo to mistrz potrzebuje z 3 km i zagrzany , to juz 3 litrowy fiat ducato potrzebuje mniej km , peugeot 206+ okolo 7 kilometrów i tez zagrzany a tym ostatnio ruszyłem z działki i wyszło 21 km i dopiero sie nagrzał

Opublikowano

Wsadz karton pomiedzy chlodnice i sie przejedz

Zima Pane zima, te silniki maja batdzo duza sprawnosc cieplna i dlatego tak sie dzieje

Opublikowano

Wadliwy termostat to że sprawdzałeś w garnku to nie oznacza że jest sprawny mi na dwa wahlery uznali reklamacje auto nagrzewało sie 15 Km i trzymało temperature 90 stopni dopiero na oryginalnym termostacie nagrzewa sie do 90 stopni 7 km

Opublikowano

a ja panowie was trochę zaskoczę,też mam ajm-a i też myślałem że one tak mają mój tak samo nieraz po 15 km nie było 80 stopni. Dopuki nie wycztytałem o

świecach podgrzewajacych płyn. proponuje zobaczyć czy z tyłu śilnika nie widać 3 świec. i postanowiłem je wymienić, i co się okazało jest za***ista różnica,już po 4 km leci ciepłe powietrze,a temp. o niebo szybciej łapie i be żadnego zatykania chłodnicy. Także proponuje rozpatrzyć tą kwestie:-)

Opublikowano

Nie wiem jak w twoim silniku, ale w moim tak ciezko sie grzał jak zaślepiłem EGR. Po 15km - 20km dopiero łapał 90 stopni.

Opublikowano

ja ci powiem że egr zaślepiłem w tym roku, a w tamtym nie miałem zaślepionego i te świece były padnięte i długo łapał temp, a teraz na serio jestem mega zadowolony po wymianie tych świeczek. Jeszcze tylko nie raz mnie autko wkurzy bo czasem jak postoi z dobe to trochę dłużej kręci, a nieraz od obrotu odpaali. i niech mnie kto oświeci oco kaman:slina::naughty::decayed:

Opublikowano

PO ilu kilosach masz 90 na blacie i na jakich obrotach silnika

ja ci powiem że egr zaślepiłem w tym roku, a w tamtym nie miałem zaślepionego i te świece były padnięte i długo łapał temp, a teraz na serio jestem mega zadowolony po wymianie tych świeczek. Jeszcze tylko nie raz mnie autko wkurzy bo czasem jak postoi z dobe to trochę dłużej kręci, a nieraz od obrotu odpaali. i niech mnie kto oświeci oco kaman:slina::naughty::decayed:
Opublikowano

tez mam ajm, miałem tan sam problem, wymieniłem termostat, nagrzewał sie ale wolno, po wymianie oleju szybko łapie 90 stopni, wlałem olej Liqui Moly top tech 4300. a zimą patent z zasłonięciem chłodnicy sie sprawdza w 100%

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w swoim AJM mam zaślepiony zawór EGR, wymieniłem świece które podgrzewają płyn chłodniczy 3 sztuki i teraz nawet przy mrozie silnik się szybciej nagrzewa. Koszt niewielki a różnica o niebo lepsza :) Wyczytałem że te świece grzeją dopiero po spadku temperatury poniżej 5 stopni.

Opublikowano

Myślałem, że to ja mam problem :decayed: 90stopni łapie o tej porze roku po około 7-10km. Vag pokazuje błąd świec żarowych ale dopóki pali od strzała i nie ma z nim problemów to nie mam motywacji iść do garażu i sprawdzać ile z nich jest padnięte:facepalm:

Opublikowano

mi na nowym wlanym oleju za chiny nie mogłem nagrzać silnika ,dopiero po mocniejszym deptaniu ale po 1-2km znowu spadła temp. widocznie za dobry olej.

wlałem 5w40 total.

teraz juz po miesiacu od wymiany jest lepiej ale to za sprawa ze wymienilem te swieczki podgrzewajace i mam gruby karton przed chłodnicą. teraz p paru km robi sie cieplo w srodku , dodam ze termostat mam nowy z aso behr. poprostu robie za krotkie odcinki

Opublikowano

a na jakich obrotach wy jeździcie...?? bo jak miałem AFNa z usunietym EGRem to zeby szybko sie nagrzewał silnik to jezdziłęm w zakresie rpm 1800-2200 i po 5-7km miałem niecałe 90stp.w zakesie temp-zew -5 - +10stp

a z tego co wiem o tym podgrzewaczu to on sie wyłacza w momencie zwiekszenia napiecia np właczenia świateł mijania i zwiekszenia obrotów silnika...moze sie myle ale takiej info udzielił mi koles który siedzi kupe lat w VW a przede wszystkim w elektryce.

wujas ma passata b5 AJM jeździ nim w norwegii i jak z nim gadałem to mówił ze tez po jakis 7km momentalnie wskakuje 90stp (termostat mu wymianiałem na ori)

Opublikowano

te swiece podgrzewajace działaja w jakis okreslonych warunkach i duzo zalezy od czujników.