Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bije abs a brak błędów w Vas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z abs-em w audi. Biły mi koła przy hamowaniu, nie prosiłam mechanika o diagnostykę tylko kazałam mu wymienić tarcze i klocki z przodu (nie mówiąc dlaczego). Trochę oponował bo uważał że tarcze są dobre. Po kilku dniach pojechałam do niego ponownie, ale już powiedziałam co jest grane, bo nadal bije przy hamowaniu. Nadmieniam że tył był zrobiony również. Zrobiliśmy jazdę a potem diagnostyka na Vasie. Po podniesieniu auta okazało się że samochód nie jechał a*prędkość poszczególnych kół wynosiła 1 km/h. Kręcąc poszczególnymi kołami*prędkość poszczególnych kół była prawidłowa. Pojechaliśmy w trasę z komputerem i wszysko było ok do czasu kiedy nastąpiło gwaltowne hamowanie. Wtedy komputer pokazał nam*prędkość na kołach sprzed hamowania i nie chciała się ona zmienić. Dopiero reset zmienil dane. Dodam, że przy spokojnym przyspieszaniu i zwalnianiu wskazania komputera na poszczególnych kołach byly prawidlowe i nie bylo bicia abs. Mechanik podejrzewa, że skoro nie ma błędów abs to może być winny czujnik przy pedale hamulca. Czy to możliwe , bo zastanawiam sie nad kupieniem sterownika abs

Opublikowano

A czujniki masz dobrze ustawione?

Opublikowano

A gdzie tam ma, trzeba sprawdzic na przodzie bo nie jest to na pewno tyl

Opublikowano

może być też wyłamany ząb w koronce absu przegubu z tylu, te sa bardzo wrazliwe na to, mocno koroduja i po prostu odpadają ale w sumie auto watku nie napisal dokladnie czy abs wlacza sie odrazu po nacisnieciu pedalu hamulca czy juz pod koniec hamowania...

Opublikowano

Kontrolka abs w ogóle się nie zapala. Czujniki są sprawne. Tylne też są w porządku, dlatego nie wiem gdzie szukać przyczyny tego że bije i tego że pokazuje na postoju prędkość w VAS po 1 km/h na każdym kole.

Opublikowano

Kolego, masz jakieś problemy natury psychicznej ? :facepalm:

Moze nie rozumiesz co tutaj piszemy ?

Zajmij sie koronkami i czujnikami, innej przyczyny usterki nie ma.

Opublikowano

abs nie bedzie sie swiecil dopoki nie bedzie bledu na sterowniku albo fizycznie nie bedzie uwalony jakis czujnik

nie bedzie sie takze swiecił w przypadku kiedy bedizesz mial peknieta koronke absu na przegubie, oraz czujnik w nieprawidlowej odleglosci od koronki, to ze pokazuje 1km/h na kazdym z kol to normalne

malo tego, bedzie w obydwu przypadkach dobrze pokazywalo predkosc na kazdym z kol, a mimo to przy dohamowywaniu abs bedzie sie wlaczal mimo braku uslizgu kol

sprawdz tylko te dwie rzeczy, ale poniewaz masz quattro, obstawiam ze na ktoryms przegubie z tylu uwalil ci się ząb na koronce od ABSu, ratuje cie tylko wymiana przegubu w takim przypadku bo samej koronki na nim nie da sie zmienic chyba ze umiesz sobie naspawac jakos i idealnie oszlifowac taki ząbek

---------- Post dopisany at 19:33 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ----------

ori numer przegubu zewn tył to - ori LOBRO 302184 (mega drogi) lub SKF VKJA 5240 (ok 200zł) z tym że ten drugi na pewno nie będzie dużo gorszy