Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wycinanie katalizatora w dieslu - czy nie będzie kopcił ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy bede teraz na dniach wyrzucal kata, wzamian niego wrzuce taki zamiennik http://img263.imageshack.us/img263/5188/19tdi.jpg jest to tlumik przelotowy a nie sama rura na koncu co niektorzy wspawaja... niby ma byc ciszej niz na samej rurce czy wybebeszonej puszcze po ori kacie... koszt 200zl + kw gosciu oferuje takie www.kadex-tlumiki.pl, zdecydowalem sie na to bo jak pojezzdilem po tlumikarzach i ile zaspiewali za sama plecionke wymiane + robocizne 180zl to wole ten zamiennik sam sobie w garazu wkrecic i kata sprzedac... pozdr0

Opublikowano

Bez tego drogiego zamiennika lub na samej puszce albo rurce tez byś tagedi nie miał po co przepłacać świst turbinki bezcenny!! :>

Opublikowano

Bez tego drogiego zamiennika lub na samej puszce albo rurce tez byś tagedi nie miał po co przepłacać świst turbinki bezcenny!! :>

wiem kolego ale plecionke mam do wymiany bo juz sie poszczepila i w autku czuc drgania ( koszt plecionki 60zl + 100zl robocizna u tlumikarza wspawanie) a gdzie jeszcze zabawa w rurke wiec chyba mnie to taniej wyjdzie 220zl zamiennik.. jak ktos sobie samemu moze pospawac to innaczej:) a ja jednak zmuszony jestem od tlumikarzy, wiec wole samemu to wymienic:)

Opublikowano

Dokładnie samemu i dokładnie samemu wywal kata i wspawaj rurke bez zamiennika i bedzie to samo

jakbym mial spawarke i znal sie na spawaniu to moze bym sam zrobil a tak jak ci pisalem musze do nich pojechac i za wymiane plecionki biora 160-180zł + niewiem ile by wzieli za wyciecie i wspawanie rurki zamiast kata:/ hmmm zobacze jeszcze co i jak...

Opublikowano

Za wymiane plecionki 180 zł :polew:

Kompletnie ich pojebało!

Opublikowano

Za wymiane plecionki 180 zł :polew:

Kompletnie ich pojebało!

no tez bylem w wielkim szoku :D 89zl mowil ze plecionka koszt a 100zl jakos robocizna, jak to mi powiedzial odechcialo mi sie pytac o dajszej rurce zamaist kata:/ ps. a co najlpesze pytam sie jaka to plecionka to za 89zl z fishera czy jakos tak a pojechalem pozniej do sklepu autoData i pytam sie o plecionka z tej firmy 45zl :D 100% przebicia prawie no zal.pl ci tlumikarze pojechalem do innego w miescie i tez niewiele mniej zaspiewali... chyba to moze miec wplyw ze jak sie podjedzie audi, bmw czy innymi to juz mysla ze kazdy spi na kasie:P

Opublikowano

Nie masz jakiegoś znajomego który potrafi spawac?

Opublikowano

Nie masz jakiegoś znajomego który potrafi spawac?

mam jednego ale nigdy niema czasu:), zobacze podagam jeszcze z nim moze sie uda cos taniej temat ogarnac:)

Opublikowano
Panowie a w AWX jak usune kata to nie bedzie wywaloalo zadnego bledu?

spokojnie mozesz wywalac wszystko... ja nie mam nic z seryjnego wydechu :kox:

Opublikowano
Panowie a w AWX jak usune kata to nie bedzie wywaloalo zadnego bledu?

spokojnie mozesz wywalac wszystko... ja nie mam nic z seryjnego wydechu :kox:

bedzie wywalony i to na 100%

Opublikowano

Panowie, ja dzisiaj wywaliłem katalizator no i suszarka ładnie :gwizdanie: no i wydaje się jakby silnik miał lżej. Mechanik mi wywalił całkiem puszke i wstawił rurke. Teraz pytanie: ta rurka jest węższa od rury wydechowej i to nie bedzie przeszkadzać?

Opublikowano

Panowie, ja dzisiaj wywaliłem katalizator no i suszarka ładnie :gwizdanie: no i wydaje się jakby silnik miał lżej. Mechanik mi wywalił całkiem puszke i wstawił rurke. Teraz pytanie: ta rurka jest węższa od rury wydechowej i to nie bedzie przeszkadzać?

Trochę mechanik zawalił bo powinien wstawić rurkę najlepiej o tej samej średnicy :gwizdanie:
Opublikowano

No ale pytanie brzmi czy nie będzie to w niczym przeszkadzać?

Opublikowano

A czy wyciągał ktoś kata w b5 2.5tdi? Nie będzie żadnych błędów pokazywał?? I czy wiecie może gdzie we Wrocławiu można to zrobić?

Opublikowano

:hi:

Ja w swoim "dizelku" kata pozbyłem się jakiś rok temu. Z wycięciem go nie ma co zwlekać bo po tej operacji to tylko same plusy. Najlepszy z nich to na pewno gwizdanie turbinki :gwizdanie: W moim przypadku autko nie zaczęło kopcić tylko na początku trochę drażnił mnie ten zapach w garażu po odpaleniu samochodu (ale to tylko kwestia przyzwyczajenia). Po wycięciu czuć było że auto troszkę "odżyło" ale trudno mi to zweryfikować gdyż przy okazji wyczyściłem turbo, wywaliłem EGR i powymieniałem wężyki podciśnienia na silikonowe (stare były tak sparciałe że szkoda gadać). Zamiennik katalizatora wykonałem własnoręcznie na zbudowanej wcześniej konstrukcji drewnianej (lepsza byłaby metalowa) a spawanie to już tylko formalność.

było:

stary_kat.jpg

jest:

wyciety_kat.jpg

Pozdrawiam!

Opublikowano

powiedz masz jakis sposób na te 3 śruby łączące kata z dalszą częścią wydechu bo tam straszny dostęp jest

Opublikowano

powiedz masz jakis sposób na te 3 śruby łączące kata z dalszą częścią wydechu bo tam straszny dostęp jest

Dobry zestaw kluczy. :good:

Ja odkręcałem przegubowymi łączeniami. Mimo to do jednej nie mogłem sie dostać. Użyłem klucza płaskiego ale jak na złość slizgnął sie i lekko uszkodził nakretke. I nie dało rady już odkręcić. Zdejmowałem na dalszym łączeniu i potem Bosh :naughty:

Także klucze to podstawa !

Opublikowano

Dobry zestaw kluczy. :good:

Ja odkręcałem przegubowymi łączeniami. Mimo to do jednej nie mogłem sie dostać. Użyłem klucza płaskiego ale jak na złość slizgnął sie i lekko uszkodził nakretke. I nie dało rady już odkręcić. Zdejmowałem na dalszym łączeniu i potem Bosh :naughty:

Także klucze to podstawa !

:notworthy: :notworthy: klucze mam i może chęci na weekend na biorę i wyrezam :notworthy:

a tym czasem :drunk: :drunk: :drunk:

Opublikowano

dostęp faktycznie jest kiepski i jedyne co mogę poradzić to rozkręcić tę złączkę która jest między katem a środkowym tłumikiem i wtedy całą rurę wraz z przykręconym do niej katalizatorem wyciągasz do góry przez komorę silnika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...