audi_mika Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam, od niedawna mam problem z moim kochanym samochodzikiem. Otóż po przełączeniu na gaz samochód strasznie szarpie szczególnie przy przyspieszaniu, gdy przejdzie na wyższe obroty sytuacja uspokaja się, lecz nadal można wyczuć iż sytuacja nie jest normalna. Samochód na benzynie zachowuje się wzorowo i nie ma żadnego problemu. Dodam iż jakiś czas temu miałem ten sam problem, zaprowadziłem go do mechanika, który wymienił świece żarowe i problem zniknął. Troszkę nie chcę mi się wierzyć, iż świece padły po jakiś 4 miesiącach (5 tyś km)? W związku z tym chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy mieli kiedyś taki problem z samochodem i czy mogliby mi poradzić coś sensownego. Jednocześnie chciałbym zapytać jak sprawdzić przewody wysokiego napięcia doprowadzające prąd do świec żarowych? Oraz kolejne pytanko, czy ktoś się orientuję jakie powinny być nominalne czasy wtrysków dla silnika 1.8 benzynowego 125 KM 92 KW. Z góry serdeczne dzięki. Pozdrawiam
jacek70 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 A co na to gazownik , coś znalazł ?
audi_mika Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2013 pisze do was przed kolejną wizytą u gazownika. tak jak pisałem za pierwszym razem wymienił świece, wyregulował i ok tylko że po 4 miesiącach problem powrócił.
Labiel Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Po pierwsze, świece żarowe to masz w dieslu - u ciebie są świece zapłonowe Po drugie jeśli są problemy z układem WM to objawia się to między innymi właśnie szarpaniem przy dużym obciążeniu (niskie obroty, gaz do dechy). Kable najprościej sprawdzić: ciemny garaż, ściągasz osłonę silnika, odpalasz silnik i delikatnie spryskujesz wodą. Jak kable będą naprawdę słabe to nawet i bez spryskania będziesz widział przeskok iskry. Niedomagania układu WM na pewno będą bardziej odczuwalne na LPG niż na PB gdyż przy jeździe na LPG występują znacznie większe napięcia.
ja74687 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zobacz przewody tak jak ci kolega Labiel napisał ale tutaj raczej wizyta u gazownika cię czeka ---------- Post dopisany at 18:36 ---------- Poprzedni post napisany at 18:35 ---------- Jaką masz instalację sekwencja czy zwykła ??
audi_mika Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2013 instalacja jest sekwencyjna.
jacek70 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jeśli masz problem z gazem a na to wychodzi to pojedź do speca od lpg. Niech Ci posprawdza co trzeba bo sam nic nie zdziałasz.
fecik Opublikowano 17 Grudnia 2013 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zacznij od sprawdzenia czy masz orginalne świece (powinny być NGK BKUR 6 ET-10)bo jeżeli mechanik wsadził ci jakieś CHAMPIONY czy jak twierdza niektórzy SPECJALNE świece do gazu(bzdura kompletna!nie daj sie naciągnąć!) to te silniki nie lubią takiego badziewia i długo one nie pożyja!Co do kabli WN i fajek( bo w tym silniku jest to 2+2) to wytrzymuja one koło 150 tyś km (też jeżeli są ori!) zaś świece koło 40tyś.Jak bedziesz pewien żę masz ogranięty temat ze strony zapłonu i nic to nie zmeni to wtedy pozostaje ci tylko gazownik. Pozdrawiam
sullifan Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 u mnie też szarpało na gazie, a na benzynie było OK, pomogła wymiana cewki zapłonowej
Pajak_1984 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Podłączam się pod pytanie kolegi,jaki powinien być czas wtrysku na tzw luzie? mam problem z moja audiolka bo mi strasznie duzo pali, wymienilem juz przepustnice i przeplywomierz a czas wtrysku na benzynie to 3,5 ms czy to dobrze czy za duzo?
audi_mika Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam po Świętach, samochód udało mi się naprawić z lekką pomocą co się okazało, na jednym z przewodów odłączyła się kostka i samochód znów pracował na 3 cylindrach.... po wymianie kostki i prawidłowym jej podłączeniu problem zniknął.... Jestem bardzo zadowolony bo bałem się iż będzie to coś bardziej kosztownego. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi