Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie nie wiem czy wcelowałem z działem na takie pytanie :) Słuchajcie ile palą wasze 1,6 w gazie bo ja naprawdę wszystko rozumiem ze gaz drożeje ze chłodno się zaczyna robić a ja nie deptam po gazie spokojnie zawsze a tu nagle na 30 zł ja nie mogę 90 km przejechać a przejeżdzała 120. Gaz był regulowany czyszczona instalacja wymienione filtry gaz powietrze i dalej d*pa... jakieś pomysły :)

Opublikowano

ja w benzynie za 300 zł nie mogę do 600 km dobić w lecie :grin:

Opublikowano

ja na 35 litrach gazu robię 370km

Opublikowano
  • Autor

bardzo śmieszne :decayed: czyli co to jest normalne że tyle łyka?? bo sie zaczynam martwić o Nią :(

Opublikowano

Tutaj mała pojemność nie idzie w parze z oszczędnością. Jak miałem uszkodzony przepływomierz to 14L(benzyny)/100km potrafił spalic. A teraz przy spokojnej jezdzie ok 8L. Podłacz pod VAG'a moze tez masz cos z przepływomierzem lub sonda Lambda ?

Opublikowano

Bardzo możliwe ze tyle ci pali w tym okresie, mnie benzyny pali teraz 10 litrów a jak wiadomo gazu pali więcej

Opublikowano
  • Autor

Próbuje vag a potem zobaczymy co dalej w zależności co pokaże. Ale licze na to ze spalanie spadnie do 8 jak bylo na poczatku.

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Opublikowano

jak by palil 8 to wtedu jest OK

Opublikowano

Pragnę tylko zwrócić uwagę na taki mały ale istotny szczegół który pominęliście Panowie. Kolega 135GL ma wpisany Kraków czyli od sygnalizatora do sygnalizatora co 100 metrów a Kolega Gutterman z całym szacunkiem dla jego osoby wpisał Wejherowo... Wiadomym jest chyba zatem, że kolega z Krakowa choćby się zes*ał to nie zejdzie do 8l w ruchu miejskim...

Ten mój Kalisz też metropolią nie jest ale latem wyrabiam dokładnie tyle ile mam wpisane na profilu zaś w okresie zimowym muszę liczyć na poziomie 12l - jazda bez szaleństw ale też nie taka żeby wyzywali mnie od dziadków :wink: mówimy tu oczywiście o ruchu 100% miejskim i tylko na benzynie ale to daje już jakiś obraz sytuacji :decayed:

Opublikowano

Dokładnie jak kolega Sidney pisze, duży wpływ na spalanie ma to gdzie jeździmy. Ja też wcześniej jeździłem po prowincji gdzie nie było czegoś takiego jak stanie na światłach i nawet przy dynamicznej jeździe ledwie co przekraczałem 10l. Teraz bujam się po Poznaniu - korki, światła itp i w miesiącu gdzie były za***iste korki potrafiłem dojść do 15l przy spokojnej jeździe - oczywiście inny silnik niż wy macie ale ukazuje tylko różnicę w spalaniu. Nawet jak nie ma korków to do spalania w granicy 10l w Poznaniu nie da się zejść. Częste zwalanie i przyśpieszanie powoduje iż silnik nie ma możliwości chodzić na optymalnych dla siebie obciążeniach.

Ale jeśli u ciebie nic się nie zmieniło a spalanie wzrosło o 50% to oczywiście można się temu przyjrzeć, zobaczyć co pod maską się dzieje, zapiąć VAG, sprawdzić logi statyczne i dynamiczne.

Opublikowano

Sidney To 8L nawet u mnie po mieście jest nie osiagalne. 8L poza miastem przy prędkości 110, w mieście wiadomo 10L i czasem moze byc mało :D przy dynamicznej jezdzie. Przy spokojnej jezdzie 90km/h poza miastem ok 7-7,5 L

Opublikowano

ja kolego po mieście po zatankowaniu do pełna czyli 43 litry gazu jestem w stanie przejechać po Łodzi 360 km może jak bym jeździł jak emeryt to może i więcej bym przejechał ale no nie uśmiecha mi się jeździć 50 km/h

Opublikowano
Tutaj mała pojemność nie idzie w parze z oszczędnością. Jak miałem uszkodzony przepływomierz to 14L(benzyny)/100km potrafił spalic. A teraz przy spokojnej jezdzie ok 8L. Podłacz pod VAG'a moze tez masz cos z przepływomierzem lub sonda Lambda ?
Sidney To 8L nawet u mnie po mieście jest nie osiagalne. 8L poza miastem przy prędkości 110, w mieście wiadomo 10L i czasem moze byc mało :D przy dynamicznej jezdzie. Przy spokojnej jezdzie 90km/h poza miastem ok 7-7,5 L

Nie rozumiem Cię, najpierw piszesz, że przy spokojnej jeździe 8L a parę postów później sam sobie przeczysz :grin: A tak dla Twojej wiadomości fis trochę przekłamuje i w praktyce wychodzi więcej :wink:

Opublikowano

Tak przy spokojnej jezdzie ale nie po miescie :P 8 L to takie zaokrąglenie :D

Opublikowano

Podobnie, w mieście i oszczędnie to ok 8 L ale nie zapominajmy ze te silniki (1.6 8v) budową i konstrukcją pamiętają czasy golfa mk2 i audi 80 z racji na prostote ogólnej budowy i dużej wytrzymałości były regularnie modyfikowane, dzięki temu do dziś nosi miano "niezniszczalnego" i podatnego na instalacje gazową silnika stajni VW. Niestety dawniej na I planie nie była ekologia i nie znano pojęcia "DOWNSIZING" dlatego nie grzeszy mocą i ekonomią , za to jest SERCEM pojazdu :cheesy: a nie doładowaną szlifierką która kręci kółkami

Opublikowano

Witam.

Przejechałem już 80 tyś A4 adp. W mieście pali 10L (jak nie ciskam to 8,5) spalanie 13L benzyny świadczy o awarii sondy Lambda, przpływki lub czujnika temperatury. Jakość paliwa też daje się we znaki np. na niemieckim paliwie po autostradzie ustanowiłem rekord 7,2L 5 osób klima i bagaże. Ważne nie przekraczać 140 km/h czyli ok. 4200 obrotów na min. (największy moment obrotowy) ,a najlepiej 130km/h. Jak przejechałem się 170km/h to pochłoną 10L, a jadąc w podróż 2300km to boli.