Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DPF w silniku BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam małe pytanko ponieważ od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 B7 z 2005r czy ten model silnika posiada DPF, jeżeli tak to w jaki sposób mogę sprawdzić czy posiadam coś takiego. Szukałem wszędzie i nie mogę znaleźć żadnej tabliczki z informacją na ten temat w samochodzie

Opublikowano

Jak go nikt do tej pory nie wyciął, to masz go w swoim BPW :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dzięks :P a po czym poznam jaki to model silnika BLB,BPW, itd.

Opublikowano

Blb 16v bpw 8v a masz to napisane na wlepce pod tylna kanapa.

Opublikowano

Najprościej po wklejce na 1 stronie książki serwisowej

Opublikowano

tak jak koledzy piszą- na wlepie która znajduje sie w instrukcji ,wlepa pod tylna kanapąna a nawet powinno byc na naklejce znamionowej na prawym kielichu pod maska. bynajmniej u mnie tak jest wymienony jest kod BTD+DPF a po za tym najszybciej mozna to poznac zagladajac pod maske - na scianie grodziowej oryginalnie mocowany jest czujnik róznicy cisnieni filtra czastek stałych do którego są podpiete 2 węzyki gumowe.

Opublikowano

Najprościej sprawdź też pod samochodem czy aby na pewno jest ,czy też nie usunięty

Opublikowano

dpf widac najlepiej z gory bo przykrecony jest do turbiny kwestia cz sie jeszcze znajduje w puszce

Opublikowano
Najprościej sprawdź też pod samochodem czy aby na pewno jest ,czy też nie usunięty

wizualnie moze sie nawet nie roznic, ja wywalilem dpf a puszka i cala kabelkologia siedzi nadal w aucie. tylko bystre oko zauwazy spawy na puszce :decayed:

---------- Post dopisany at 10:31 ---------- Poprzedni post napisany at 10:23 ----------

tu masz naklejke z kielicha :

bmm to kod silnika a jak masz dpf muszisz miec dodatkowy wpis jak tutaj:

gQlkLI0.jpg

Opublikowano

Tak zgadza się po naklejce na kielichu. Chodziło mi o puchę czy jest czy wycięta

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za cenne podpowiedzi :decayed:

---------- Post dopisany at 09:33 ---------- Poprzedni post napisany at 09:27 ----------

Panowie przed chwileczką sprawdziłem miałem wklejkę na prawym kielichu:grin: i z tego co widzę jest bez DPF mam wpisane tylko EU4 i typ silnika BLB

Opublikowano

BLB wychodziły z fabryki bez DPF-a :whistling:

Opublikowano

Też nie mam na naklejce napisane DPF tylko norme EURO4

Opublikowano

jezeli masz blb to sie ciesz, ale sprawdz stan napedu walkow wyrownowazajacych i pompy oleju

Opublikowano

Mam BRE. To źle?

Opublikowano

blb, bre w sumie jeden pies byle 16V,

Opublikowano

Dzięki

Opublikowano

acha, aby uzytkownicy silnikow 8V nie poczuli sie dyskryminowani nie twierdze ze to zle silniki (mam doswiadczenie z obydwoma odmianami- rowniz spore przebiegi wyjezdzone), ale 16V sa pozbawione problemow 8V o czym wielokrotnie w pisalem.

Opublikowano

Jeżeli dobry silnik ma się równać niezawodny silnik, to takie silniki produkowano 15 - 20 lat temu i miały oznaczenia 1Z, AFN, AVG:decayed:

Znam kilka egzemparzy z przelotem po ponad pół bańki bez otwierania silnika, o czym przy obecnych dieslach można tylko pomarzyć :whistling:

Opublikowano

nie mozna generalizowac, znam AWX z przebiegiem 450kkm i smiga, padl, alternator, rozrusznik, tandem pompa, 2 x egr, 2x wtryski, ogolnie osprzet natomaist silnik dziala bezawaryjnie, a bpw nie rozni sie niczym...

pozatym, wiekszosc allegrowych b6 i b7 ma przebiegi mocno korygowane i jezdza, pomimo ze szczesliwi nabywcy mysla ze maja niskie przebiegi...

znam afn-y w ktorych w ktorych pekl tlok,

tyle ze awarie sa skutkami niewlasciwej eksploatacji lub serwisowania.

wiec nie ma co demonizowac.... :wink: regularne przeglady i kompetentny mechanik przez caly okres eksploatacji to klucz