Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Odnowienie obudów lusterek zewnętrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to moja pierwsza "niekonieczna" rzecz, którą zrobiłem przy moim samochodzie.

Obudowy lusterek zastałem w opłakanym stanie - zszarzałe, a nawet zbielałe od słońca i środków chemicznych - trochę kiepsko to wyglądało.

Niemniej jednak - koszt niewielki - a efekt bardzo zadowalający. Może ktoś ma ten sam problem i skorzysta :)

przed:

8c77994e137178c0.jpg

w trakcie:

c31450ccf6b1b94e.jpg

po zabiegu:

309bb18c9ec5400e.jpg

eb51fa0ced4b1d81.jpg

Zdjęcia robione komórką, w rzeczywistości się tak nie świeci :) - wygląda normalnie.

Zabieg wykonany przy pomocy czernidła do zderzaków - for Carrefour :decayed: za 3,95zł.

Czas zabiegu: około 30minut.

Na opakowaniu piszą, że nie trzeba polerować, ale bez ściereczki nie wyjdzie jak trzeba. Polecam nakładać 3-4 cienkie warstwy.

b592c0f33193f3ea.jpg

Opublikowano

ale tam na opakowaniu pisze "czernidło do zderzaków" a nie do lusterek :polew: Trzeba było rękawiczki założyć! Czy nie lepiej było by raz a pożądnie polakierować w kolor nadwozia i spokój ??????????

Opublikowano

Szkoda nakladu pracy,ktory wlozyles. Po kilkukrotnym myciu auta rzeczywista szarosc powroci :wink4:

Opublikowano

Szkoda nakladu pracy,ktory wlozyles. Po kilkukrotnym myciu auta rzeczywista szarosc powroci :wink4:

kolega ma racje po kilkukrotnym umyciu auta lusterka powroca do pierwotnego stanu :wink4: jak by to pociagnac jeszcze jakims lakierem bezbarwnym to by na pewno dluzej sie urzymalo :mysli::kox: naklad pracy wydaje mi sie ze nie byl az tak wielki :gwizdanie: :wink4:
Opublikowano

Solarek4 to teraz to wogule nieteges... środków typy plak lub każdych innych nabłyszczaczy nie da się polakierować ponieważ one są na bazie płynnego silikonu i lakier, podkład czy baza nam na tym zaoczkuje i straszna kaszana się zrobi.... Nawet nie próbujcie tak robić. Pochwale się że robiłem na lakierni to wien. :naughty:

Opublikowano

Lepiej zdemontować i dać do polakierowania lub jak kto woli kupić nakładki ale nie te za 50 zł :decayed:a poza tym jestem ciekaw jak zdemontowac obudowy tak na przyszłosc :>

Opublikowano

O to dobre pytanie- jak zdemontować? :gwizdanie: Jutro przetestuje to na swojej A4 i napisze co i jak. Kiedyś w Punto 2 robiłem lusterka w kolor i nie były demontowane tylko wypiołem wkłady i porządnie okleiłem ( całe auto) co by się nie zapyliło. :naughty:

Opublikowano

Panowie liczą się chęci. Efekt jest i to jest ważne a na jak długo to się okaże, kolega majątku nie stracił.

Opublikowano
  • Autor

Wiadomo, że polakierowanie przyniosłoby najlepszy efekt, ale nie da się zrobić nic lepszego za niecałe 4zł i 30 minut pod blokiem.

Moim zdaniem efekt rewelacja - i po 10 dniach nie widzę różnicy w intensywności koloru.

Jeśli efekt utrzyma się co najmniej miesiąc - to myślę że warto - tylko następnym razem założę rękawice.

ale tam na opakowaniu pisze "czernidło do zderzaków" a nie do lusterek :polew: Trzeba było rękawiczki założyć! Czy nie lepiej było by raz a pożądnie polakierować w kolor nadwozia i spokój ??????????

Widziałem polakierowane obudowy lusterek - ale bez tych trójkątów przy szybie - czy je również można polakierować? Wydaje mi się, że tak - ale jak to wygląda w kolorze nadwozia?

A może całość na czarno lakierem?

Opublikowano

Tylko obudowy pod kolor.. :good:

Opublikowano
  • Autor

No to u mnie bez sensu, bo "trójkąty" też mam siwe..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja tez juz taki zabieg zrobilem 3 miesiace temu i ciagle wyglada jak nowy

Opublikowano

No to u mnie bez sensu, bo "trójkąty" też mam siwe..

to trójkąty na czarno przeciez ...

Opublikowano

Ja u siebie to spolerowałem pastą Tempo lusterka, słupki i trójkąty w tylnych drzwiach :cool1:

Opublikowano

prawdopodobnie cos zaśniedziało mi w lewym lusterku i musze je rozebrac i przeczyścić co sie tam da....jakaś porada jak sie mozna dostac do srodka lusterka?

Opublikowano

wyciągasz szkło od zewnętrznej strony i dalej sam zobaczysz - łatwizna

Opublikowano

powiem ci szczerze ze nie zrozumiałem, po prostu boję sie ciągnąć szkło w jakąkolwiek stronę bo wiadomo może sobie pęknąć.Nie mam zielonego pojęcia jak za nie złapać i czym:(

Opisze swój problem troche szerzej . Mianowicie czasami nie działa mi opuszczanie lewego lustra na dół .prawe działa wyśmienicie, natomiast lewe ciągle kuleje. Skąd mój problem? często żona jeździ samochodem i to właśnie wtedy nie może obniżyć lusterka i sie wścieka na moje kochane autko:(

Opublikowano

nie ma czego się obawiać. Zrób tak: skręć lustro do siebie, tak aby zewnętrzna część jak najbardziej odstawała od obudowy. Dalej jak się boisz to weź latarkę i zajrzyj do środka. Lustro zamocowane jest na 4 zatrzaskach na okręgu o średnicy około 5 - 6 cm (tak na oko). Są to delikatne zatrzaski, i jak chcesz być pewny że nic nie zbijesz to weź śrubokręt płaski i podważ czarny plastik przyklejony do samego szkła pomiędzy gniazdem wewnętrznym. Nie wiem, czy zrozumiełaś, ale nie ma czego się bać. Szkło jest na tyle wytzymałe, że ja biorę to w rękę przeginam i wyskakuje samo.

:decayed:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie, minęły 4 miesiące - pora jesienno zimowa - obudowy lusterek nadal czarne :)

Opublikowano

:naughty:

no proszę...

A mi właśnie dzisiaj jeden na czołówkę wyleciał i mam do wymiany obudowę lewego lustra. Może ma ktoś na sprzedaż????

Jeszcze gościu zaczął uciekać (focusem), nie macie pojęcia jak się wkurwiłem - zapłacił do rączki 4 stówki :decayed: