Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd EGR w Audi A4 B8 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to si, ja bardzo dużo tego widzę na warsztatach. Wtryski (wydajność), pompa, kolektory itd. Kwestia szczęścia i mądrej eksploatacji, tylko dobrze kupić.

Opublikowano

Kupilem 3.0 przez przypadek i widze ze bez sensu- 3 litry wiecej niz 2.0 plus drozsza eksploatacja- wole jezdzic czyms gorszym a na urlopie tydzien dluzej posiedziec

Wysłane z sixeSa

Opublikowano

Z jednej strony prawda, do tego totalnie nie ma gdzie jeździć, z drugiej strony te 3xx koni przy wyprzedzaniu się przydaje, ze spalaniem nie ma co marudzić... jak dusiłem to 1,9 palił więcej.

Opublikowano

Ja mam ino chyba 240 silnik ccwa

Wysłane z sixeSa

Opublikowano

jezeli plynu nie ubywa,to chlodniczka jest szczelna,wystarczy sam zawor wynienic,w aso 900zl

Opublikowano

Ja mam ino chyba 240 silnik ccwa
300 ps z tego robisz bez problemu.
Opublikowano

Po co? Skoro jezdze za wolno i sie egr pier**li

Wysłane z sixeSa

Opublikowano

kwestia czasu i każda pseudo ekologia się pi.... o ad blue nawet nie wspomnę...

~2 lata temu robiliśmy pomiary zadymienia na SKP (bo innych sie nie da), to auto 2010 rok brak EGR, brak DPF, brak kata i jeszcze na koksie miało lepsze wyniki od fury 2k12 z całą ekologią, oba bez problemu spełniały EURO 4 ale ekologiczny był na granicy. W sieci był test, dokładniej analizowali spaliny i wynik wyszedł im taki sam.

Najlepsze że policja demonstrując miernik na radiowozie kilkukrotnie przekroczyła normy :P

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

bracki wymienil sam zawor,okazalo sie,ze problem byl w chlodniczce,w ASO mozna kupic sam zawor,ale chlodniczki juz nie,wiec zamowil nowy komplet

jakby ktos chcial odkupic zawor z przebiegiem 0km i czasem pracy 5min,kupiony w ASO za960zl,za 700zl,to pisac na PW

Opublikowano

bracki wymienil sam zawor,okazalo sie,ze problem byl w chlodniczce,w ASO mozna kupic sam zawor,ale chlodniczki juz nie,wiec zamowil nowy komplet

jakby ktos chcial odkupic zawor z przebiegiem 0km i czasem pracy 5min,kupiony w ASO za960zl,za 700zl,to pisac na PW

A plyn mu ubywal?

Wysłane z sixeSa

Opublikowano

nie

Opublikowano

No mi ubywal wiec wymienilem- teraz nie ubywa ale blad dalej jest- olalem to na razie

Wysłane z sixeSa

Opublikowano

wymieniales komplet,razem z zaworem?

Opublikowano

Tak. Jednak jak juz pisalem nie pomoglo a u Ciebie?

Wysłane z sixeSa

Edytowane przez bigkaban

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie wymiana zaworu i chlodnicy zalatwila problem raz na zawsze.... i dostalem stara chlodnice na pamiątke :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie wymiana zaworu i chlodnicy zalatwila problem raz na zawsze.... i dostalem stara chlodnice na pamiątke :)

brales nowke?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tak, zawor i chlodnice.. dlatego caly rachunek ~6k..

Opublikowano

Proponuję w pierwszej kolejności zrobić test EGR oraz wypalanie przy pomocy kompa, jak to nie pomoże (wypalanie można zrobić dwa razy), to dopiero rozbierać i czyścić EGR, a jak i to nie pomoże to dopiero wymiana.

Opublikowano

Nie lepiej wyłączyć u tunera? Po co te spaliny mają iść do kolektora ssącego?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 17.07.2016 o 15:05, ravex napisał:

Panowie,

Mi także wyskoczył "Insufficient Flow" na 3.0 TDI CCWA.

W planach mam jego przeczyszczenie, ale teraz podstawowe pytanie:

Gdzie jest EGR i jak się do niego dobrać?

Mile widziana jakaś instrukcja i oznaczenie na zdjęciu zaworu.

Zdjęcia komory silnika poniżej

34et6b4.jpg

2zibmnk.jpg

6ss95d.jpg

[EDIT]

Dla tych, którzy podobnie jak ja nie mają w tej kwestii doświadczenia - EGR dla silnika CCWA zaznaczony jest czerwoną ramką na obrazku poniżej.

Niestety nie udało mi się go wymontować - bardzo mocno siedzi i nie idzie go niczym ruszyć. Czeka mnie zatem wizyta w serwisie.

2w6f2w7.jpg

Witam, post stary, ale dla potomnych. Jesteś już zorientowany jak sie to wyciąga? Mechanik mówi, ze trzeba dpf wywalać i turbine by EGR wyjąć do czyszczenia. Faktycznie tak jest? W 2.0 tdi sprawa wygląda na prostą, tutaj niekoniecznie.