Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z LPG - chceck engine po dłuższym staniu w korkach - szarpanie brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam silnik 1.8 T 163KM BFB oraz zamontowaną instalację gazową:

1. sterownik KME nevo

2. reduktor Lovato SHP

3. wtryskiwacze AC W01 BFC - czerwone

Problem polega na tym, że po dłuższym staniu w korkach np 20min gaz hamulec itd to przy późniejszym gwałtownym przyśpieszaniu/rozpędzaniu to strasznie trzęsie samochodem oraz traci moc (nie chce jechać). Po przełączeniu na benzynę problem ustaje. I nie wiem o co dokładnie chodzi ;/ Jeżeli czuję, że trzęsie a nadal daję mu gazu to mruga check engine :/ oczywiście sprawdziłem na benzynce i butowałem ostro a check nie wystąpił. Więc napewno chodzi o gaz... Ostanio gdy wracałem do mieszkania wystąpił check engine i swieci ciągłym swiatłem nie gaśnie nawet po zgaszeniu i uruchomieniu auta ;/ nie mam pojęcia co to może być :( Proszę o poradę może ktoś miał podobny problem może cewki czy sonda lambda ?

Pozdrawiam ! :a4fan::a4fan::a4fan:

Opublikowano

Trzeba odczytać błędy ze sterownika benzynowego. Sprawić mieszankę...na 99% potrzebna korekta po temperaturze

Opublikowano
  • Autor

Czyli przyczyną może być wina złej mieszanki przy wyższych temp? bo cały czas na blacie mam 90 st.

Opublikowano

Winą może być to, że jak stoisz w korku to temp. gazu znacząco idzie do góry....możesz mieć nawet w ekstremalnych sytuacjach i z 60 stopni. Podczas jazdy przepływ gazu w przewodach jest większy i nie zdąży się on podgrzać do tak wysokiej temp. przeważnie jakieś 30 stopni. To bym sprawdził w pierwszej kolejności.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem to pojade do gazownika i powinien ogarnąć. Jezeli mam komputer nevo to on robi swoje mapy automatycznie i i powinien też ustawic korekte jak mówisz w staniu w korkach. Tak mi się wydaje ;/ chyba,że jakieś błędy ma

Opublikowano

Nie wiem jak jest w nevo...nie maiłem tego nawet w ręku

Opublikowano

sprawdz cewki i świece masz wypadanie zapłonow pewnie , 1.8t na gazie bardzo czułe jest , naj zestaw do lpg to cewki beru i swiece pfr6q

Opublikowano

podepne sie do tematu po zalozeiu lpg od jakiegos czasu swieci mi sie check w kompie wyswietla blad mieszanki zbyt bogata mieszanka czy cos w tym stylu ale innych objawow nie ma wszystko chodzi normalnie ktos wie o co kaman?

Opublikowano

Pewnie trzeba zajrzec do kompa od gazu i podejrzec parametry.

Opublikowano
podepne sie do tematu po zalozeiu lpg od jakiegos czasu swieci mi sie check w kompie wyswietla blad mieszanki zbyt bogata mieszanka czy cos w tym stylu ale innych objawow nie ma wszystko chodzi normalnie ktos wie o co kaman?

Brak lub błędna regulacja instalacji.

Opublikowano

yhm czyli trzeba sie zglosic do gazownika no nic dzieki za info

Opublikowano

Tomek daj znaka to Ci ogarnę temat na spocie w niedziele - może uda się wpaść :wink:

Opublikowano
Tomek daj znaka to Ci ogarnę temat na spocie w niedziele - może uda się wpaść :wink:

masz pw na podkarpaciu:wink:

Opublikowano
  • Autor
sprawdz cewki i świece masz wypadanie zapłonow pewnie , 1.8t na gazie bardzo czułe jest , naj zestaw do lpg to cewki beru i swiece pfr6q

Rozumiem, że masz te cewki u siebie? lepiej kupić uzywane czy zainwestować wymienić wszystkie na nowe ? Słyszałem, że na lpg szybko sie rozwalają więc pytanko czy lepiej nowe czy uzywki ? Pozdro

Opublikowano

nowe chyba z uzywki z pewnych rak :wink:

Opublikowano
  • Autor

Witam po podpięciu do kompa wyszły następujące błędy:

16804 - Katalizator, bank 1 - niski próg sprawności;

16684 - Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów;

16686 - Cylinder 2 - wypadanie zapłonów;

16685 - Cylinder 1 - wypadanie zapłonów;

17536 - Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 1- mieszanka uboga (weak mixture).

Rozumiem, że już to napewno wina cewek? odnośnie katalizatora i adaptacji skladu mieszanki to o co tu chodzi ?

Opublikowano

Pojeździj na pb, i sprawdź czy też będą te błędy.(wcześniej wykasuj)

Jeżeli nie to cewki pewnie dobre, tylko wina wtrysków lpg albo zła kalibracja instalacji

odnośnie katalizatora i adaptacji skladu mieszanki to o co tu chodzi ?

Masz ubogą mieszankę, czyli mało gazu dużo powietrza.

Zrób tym porządek bo szkoda głowicy

Opublikowano
Witam po podpięciu do kompa wyszły następujące błędy:

16804 - Katalizator, bank 1 - niski próg sprawności;

16684 - Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów;

16686 - Cylinder 2 - wypadanie zapłonów;

16685 - Cylinder 1 - wypadanie zapłonów;

17536 - Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 1- mieszanka uboga (weak mixture).

Rozumiem, że już to napewno wina cewek? odnośnie katalizatora i adaptacji skladu mieszanki to o co tu chodzi ?

Jedz do kogos kto Ci to ogarnie, bo tak to tylko silnik zajedziesz w tym obecnym stanie.

Cewki mam jak bys chcial caly set. zestroić trzeba lpg i będzie latać, bo teraz to wypala zawory.

Opublikowano
  • Autor

Witam, jeszcze nie byłem u gazownika brak czasu ;/ ale nie żyłuję auta spokojna jazda caly czas i po podpieciu do kompa po przejechaniu jakies 200 km wyskoczył tylko błąd katalizatora 16804 - czyli jak podejrzewam za uboga mieszanka LPG. I pytanie do was czy jakby były to cewki to pomimo spokojnej jeździe to by wywalało błąd wypadnie zapłonów itp? bo nie wiem czy kupować ;/

Opublikowano

Bład kata może świadczyć o jego końcu.U mnie co 100km był błąd a lpg ustawione dobrze.Po zamontowaniu emulatora nie widziałem już tego błędu z 5000km

Tapatalk4