Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALZ] Spalanie w kilku silnikach benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie zeby ci co moga niech wypowiedza sie ile pala w trasie i miescie ich B5 bo jestem ciekaw. Generalnie chodzi mi o porownanie spalania w silnikach 1.6 ; 1.8 i 1.8T bo czytalem ze, roznice sa niby niewielkie i silnik 1.8 pali wiecej niz 1.8T.

Wypowiadajcie sie na ten temat,

Pozdrawaim

Opublikowano

silnik 1.6 różniący się od twojego niuansami miasto 9-10 trasa 7-8 zależy od załadunku samochodu bo ten motor ma nikczemny moment obrotowy i żeby jakoś jechał trzeba go nieźle kręcić. Co do silników 1.8 i 1.8T to jestem w stanie uwierzyć że 1,8 pali bardzo podobnie jak 1.6 ale w to że 1.8T pali mniej niż 1.8 trzeba między bajki włożyć.

Pozdro

Opublikowano

Przy tak duzym aucie nie dziwota ze 1.6 pali duzo.

Ja mam 1.8T i generalnie przy normalnej jezdzie - czasami emeryckiej czasami mocniejszym przycisnieciu mieszcze sie w 12L

Opublikowano
  • Autor

Czyli do to autko lepiej kupic z silnikiem 1.6 czy 1.8 bo z tego co piszecie to chyba 1.8 bo szybciej rozpedzi tego kolosa a 1.6 trzeba bedzie bardziej krecic zeby go ruszyc, dobrze mysle??? Bo auto jak czytale to wazy jakies 1200kg tak???

Opublikowano

he pali w miescie 13,5 trasa 11 sporo a lpg 15 misto 11,5 trasa i silnik 1,6 zaluje ze kupilem takie audi tak to ok fajnie sie prowadzi itd ale jak mialem vectre b 1,616v to taka audi 1,6 zostawil bym daleko w tyle hehe.pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No bo a4 jest troche ciezsza... to z jakim silnikiem lepiej kupic te audi ??? niech ktos madry sie wypowie i doradzi bo sam juz nie wiem czy bardziej sie oplaca 1.6 czy 1.8 bardziej chodzi mi o ekonomie i male spalanie...

Opublikowano

No bo a4 jest troche ciezsza... to z jakim silnikiem lepiej kupic te audi ??? niech ktos madry sie wypowie i doradzi bo sam juz nie wiem czy bardziej sie oplaca 1.6 czy 1.8 bardziej chodzi mi o ekonomie i male spalanie...

No to musisz kupić diesla :naughty:

A jeśli masz do wyboru samochód z takim samym wyposażeniem tak samo zadbanym to się nawet nie zastanawiaj tylko bierz 1.8

Opublikowano

wiesz roznice miedzy 1.6 1.8 i 1.8T nie jest jakas piorunujaca.

Generalnie wg mnie silnik 1.8T chyba najlepiej sobie poradzi z ta masa (jest najmocniejszy i najbardziej elastyczny)

Opublikowano

Pisałem już na ten temat przy okazji innego wątku(ktoś tu pisze ze to bajki)ale prawda jest taka przy mojej "black brilante"-1 pomiar 8.4 , 2 pomiar 8.1-wszystko w jezdzie mieszanej, kręcac się po wichurach i po mieście przy włączonej klimie wyskoczyło 9 jak ni!Brat ma 1.8 i pali rzeczywiscie więcej-9-10l,w zimie nawet 11l.Nie ma sensu jakieś tu przechwalanie się, tak mi wyszło i koniec,zreszta od poczatku wiedziałem że 1.8t pali mniej jak 1.8(ze sprawdzonych zródeł) :good:

Opublikowano
  • Autor

A nie dzieje ci sie nic powazniejszego w tym silniku... Bo ja juz poprostu zglupialem i nie wiem z jakim silnikiem kupic se te audi zeby troche nim pojezdzic i duzo nie palil, a diesel odpada bo nie lubie traktorami jezdzic :D

Opublikowano

Jeżeli chodzi o silniki 1.8 i 1.8t to są naprawde sprawdzone jednostki,to nie tylko moja opinia!Brat ma juz chyba 6 lat i oprócz tych rzeczy ktore trzeba okresowo zrobic żadnych awarii nie mial,ja mam za krótko aby coś więcej powiedziec ale moja "black brilante" zbliża sie do 200 000 a silniczek chodzi jak "pszczółka" aż się chce słuchac!wielu forumowiczów wypowiadało się ze naprawde są to sprawdzone jednostki! :hi:

Opublikowano

Co do silników 1.8 i 1.8T to jestem w stanie uwierzyć że 1,8 pali bardzo podobnie jak 1.6 ale w to że 1.8T pali mniej niż 1.8 trzeba między bajki włożyć.

spalanie podawane przez producenta

Silnik - Masto / Srednie / Trasa 90km/h

1.6 - 9,7 / 7,5 / 5,6

1.8 - 10,1 / 7,8 / 5,8

1.8T - 9,8 / 7,7 / 5,8

takze jak widac twoja opinia i "wierze czy nie wierze" nijak ma sie do rzeczywistosci

Opublikowano
  • Autor

Acha, no to chyba jednak zrezygnuje z 1.6 i kupie 1.8 lub 1.8T zobacze co znajde, tylko jestem ciekaw czy nie ma jakis wiekszych problemow po jakims czasie z turbinka itd z tych 1.8T...

A co do spalania to wlasnie ja tez to przejzalem i sie dziwilem czemu 1.8T pali prawie tyle samo co 1.6 przeciez ma o polowe wiecej mocy... No i ze zwykle 1.8 pali najwiecej to tez jest dziwne, bardzo jestem ciekaw jak w praktyce, czesc ludzi co juz sie wypowiadala to wyglada na to ze spalanie jest podobne do podanego przez producenta...

Opublikowano

jesli umiesz dbac o turbine to ci pojezdzi dlugo. co do spalania to sie nie dziwie ze 1.8T pali tyle ile pali wmiare mocny silnik latwiej sobie radzi z duzym autem wiec nie potrzebuje takiej ilosci benzyny co malutki 1,6

Opublikowano
  • Autor

Dbac o turbine... to znaczy :) bo to bedzie moje pierwsze autko ;)

Opublikowano

JA MAM 1,8 BEZ TURBO I NIZ ZE JEST SLABY COS TO PALI MI PRZY SPOKOJNEJ JEZDZIE OK 12 A JAK SIE POSTARAM TO SPALI MI 17 WIEC NIE JEST MALO !!

Opublikowano

Witam Mam B5 1.8T Quattro Wersja AJL (180hp) pali jakies 10 z hakiem na miescie, niecałem 6 na trasie i w mieszanej jakies 8. Wszystko oczywiscie jezdzac wedlug ksiazki (przepisow), jak zaczynam odkrecac to sie robi prawdziwy piec grzewczy :P ale i tak porobiłem BMW 320i ( 6 garowy vanos ) z palcem w d*pie, i spalil mi mniej niz jego bmw (wedlug komputera).Ale za to nie zapomniane przezycia są jezdzac tym autem (4 bieg 190km/h niesamowicie przyspieszając) nie dlugo mam zamiar sie poscigac z kumpla A6 2.6 V6 zobaczymy co bedzie on ma tam 150 hp....

Opublikowano

Moje 1.6 spala:

Miasto: 9-10 l

Trasa: 6,5 l

Nie ma wcale wielkiej tragedni z tym silnikiem, spokojnie można tym jeżdzić.

Opublikowano

Trasa: 6,5 l

Chyba w snach,albo caly czas z górki.

Opublikowano
  • Autor

No i w koncu nie wiadomo ile te silniki pala, kazdy pisze co innego, wszystko pewnie zalezy od tego jak kto jezdzi itd... ale ja raczej sie zdecydowalem i bede szukal a4 z silnikiem 1.8 lub 1.8T bo chyba duzo wiecej niz 1.6 nie beda palic a moze nawet mniej :blink: