Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Górne mocowanie amorka (gwintu) tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem gwint FK, który ma tylne amorki do przedlifta i takie też ma górne mocowania. Mocowania mają jakieś luzy, bo trochę stuka po wjechaniu w jakąś poprzeczną nierówność w drodze.

Mam swoje stare mocowania z polifta, próbowałem je założyć, ale sztyca amortyzatora u góry jest inna, węższa i mocowanie za głęboko wpada i nie idzie tego przykręcić.

Macie jakieś pomysły jak założy górne mocowania z polifta (jakaś tulejka może), czy lepiej bawić się w kupowanie gum i mocowania z przedlifta, by pozbyć się stuków??

Opublikowano

Te mocowania akurat mam, bo to są poliftowe. Tylko teraz gwint mam kupiony używkę, który był przystosowany do przedlifta i tam mocowania, które pokazujesz wchodzą za głęboko na amorka i nie da się ich przykręcić.

Opublikowano
Te mocowania akurat mam, bo to są poliftowe. Tylko teraz gwint mam kupiony używkę, który był przystosowany do przedlifta i tam mocowania, które pokazujesz wchodzą za głęboko na amorka i nie da się ich przykręcić.

Wiec na logike szukasz przedliftowych

Opublikowano

Na logikę to wiem, że przedliftowa trzeba, bo aktualnie tak mam założone do auta :wink: Tylko tak jak pisałem te mocowania przedliftowa już mają luzy i stukają, a skoro mam w domu swoje poliftowe mocowania sprawne, to kombinuje jak je założyć. Dlatego też założyłem temat, bo może ktoś się z tym problemem bawił. Jak nie to pozostanie mi kupienie nowych mocowań przedliftowych.

Opublikowano

Wiem ze mialem cos podobnie jak zakladlem gwint i tam do przedliftow wystarczylo zamontowac tulejke na trzpien amory by zniwelowac ten luz.

Mowisz ze stuka moze jakas guma juz zniszczona ? takie mocowanie groszowa sprawa.

Opublikowano

nie powinno nic stukac bo otwory w nadwoziu sa identyczne, a masz ten plastik z zatrzaskami? ewentualnie gumy do wywalenia bo sparciale?

Opublikowano
nie powinno nic stukac bo otwory w nadwoziu sa identyczne, a masz ten plastik z zatrzaskami? ewentualnie gumy do wywalenia bo sparciale?

tu bez plastiku z zatrzaskami ktory zaslania nakretke a zarazem ustala mocowanie nic nie ma do stukow...ja np.wogole tego nie mam jest ok.

Opublikowano

No właśnie gumy w mocowania wyglądają dobrze, nie widać by były sparciałe czy cokolwiek. Otwory itd w nadwoziu wszystko pasuje. Tylko mówię po wjechaniu w poprzeczną nierówność lub w dziurę to słychać pukania jakby "wachacz miał luz na sworzniu". Mi tutaj nawet nie chodzi, żeby nie wydawać na nowe mocowania, ale skoro mam swoje poliftowe sprawne to już bym je założył.

Opublikowano

A dol amorka był z przedłużona tulekja czy krótka? Bo jeszcze dolne mocowanie miało różnice sedan avant

Opublikowano
No właśnie gumy w mocowania wyglądają dobrze, nie widać by były sparciałe czy cokolwiek. Otwory itd w nadwoziu wszystko pasuje. Tylko mówię po wjechaniu w poprzeczną nierówność lub w dziurę to słychać pukania jakby "wachacz miał luz na sworzniu". Mi tutaj nawet nie chodzi, żeby nie wydawać na nowe mocowania, ale skoro mam swoje poliftowe sprawne to już bym je założył.

moze tuleja na belce ??

---------- Post dopisany at 20:54 ---------- Poprzedni post napisany at 20:51 ----------

A dol amorka był z przedłużona tulekja czy krótka? Bo jeszcze dolne mocowanie miało różnice sedan avant

Tez jest opcja ale to przy montarzu i demontowaniu ori zawieszenia sie da zauwazyc ze jest inaczej .

Bartek jak bylo u ciebie ??

Opublikowano

Tuleje na belce są ok, przed wymianą na gwint nie było stuków, także to odpada.

Dół amorka nie był z przedłużaną tulejką, ale z tym sobie poradziłem.

Stuki ewidentnie niosą się z górnych mocowań, co mnie dziwi, ze oba od razu stukają.

Wyciągnę raz gwint i pokombinuje z tą tulejką z mocowań od przedlifta, może jak nałożę ją i potem mocowanie górne z polifta da jakoś się dokręcić. Jak nie da rady będzie trzeba kupić nowe mocowania przedliftowe.

Opublikowano
Tuleje na belce są ok, przed wymianą na gwint nie było stuków, także to odpada.

Dół amorka nie był z przedłużaną tulejką, ale z tym sobie poradziłem.

Stuki ewidentnie niosą się z górnych mocowań, co mnie dziwi, ze oba od razu stukają.

Wyciągnę raz gwint i pokombinuje z tą tulejką z mocowań od przedlifta, może jak nałożę ją i potem mocowanie górne z polifta da jakoś się dokręcić. Jak nie da rady będzie trzeba kupić nowe mocowania przedliftowe.

Przestudiuj czy aby wszysto dobrze poskrecales a najlepiej cyknij fote.

Opublikowano

Dobrze poskładane, ETKA podejrzana jak to powinno być itd. Zresztą ciężko coś tam pomylić.

Opublikowano
Dobrze poskładane, ETKA podejrzana jak to powinno być itd. Zresztą ciężko coś tam pomylić.

sluchaj jesli dobrze sklecone to ostatecznie amory ci stukaja!

Opublikowano

Też o ty myślałem nawet, ale miałem kiedyś stukające amorki Sachs i to był jednak trochę inny dźwięk. Sam już nie wiem co myśleć i na co stawiać. Pokombinuje z tymi mocowaniami, spróbuje moje poliftowe wstawić, jak nie da rady to wtedy kupie nowe gumy do mocowania przedliftowego, a jak to nie da nic, to będę musiał się z tym pogodzić i jakoś na to nie zwracać uwagi.

Jutro postaram się wyciągnąć gwint, obczaić co i jak jeszcze raz na spokojnie. Zrobię jeszcze foto i dla pewności tutaj wstawię, może wy coś dojrzycie.

Opublikowano

Jak gyby cale tulejki gwint caly to sie nie czepiaj mocowania i szukaj dalej czyli amor no jak cala reszta ok-jak mowisz.

Wiesz wystepuja rozne rodzaje stukow wiec wiesz ...

Opublikowano

No tak, tak jak mówisz są różne stuki, ale też trzeba spróbować z tymi mocowaniami, bo właśnie tych nie jestem pewien czy są ok (jedynie co stwierdziłem to, że gumy nie są sparciałe w nich). Wiadomo lepiej kupić gumy nowe do mocowania, które pewnie będą kosztować około 40-50zł niż wymieniać od razu gwint, bo coś stuka. A wydaje mi się że to górne mocowania, bo stuki tak jakby przechodzą na nadwozie, tak jakby coś uderzało w nie albo na tyle blisko, że daje taki dźwięk.

Opublikowano

rozkrec i oblukaj moze cos wyjdzie :wink:

Opublikowano

Jutro rozkręcę, popatrzę i dam znać co wyszło z tego.

Dzięki za pomoc :wink:

---------- Post dopisany 24-02-2014 at 19:34 ---------- Poprzedni post napisany 22-02-2014 at 21:40 ----------

Problem rozwiązany :decayed:

Wytarmosiłem zawias z auta, rozkręciłem, pokombinowałem jak założyć mocowania poliftowe (wystarczy tulejkę z mocowania przedliftowego założyć jako dystans) i skręciłem do kupy wszystko.

Jazda próbna i okazało się, że stukanie było jednak od mocowań górnych tak jak od początku obstawiałem.