Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spalanie 6,9l na 100 km czy to mozliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to po 9 miesiącach posiadania samochodu zużycie wynosi:

lato/jesień 7,5

zima: ok 8

przy czym trochę zmienił się charakter jazd ze względu na otwarcie zachodniej obwodnicy Poznania. Latem i jesienią do była bardzo ruchliwa szosa i miasto. Teraz żona wróciła do pracy i jeździ drogą szybkiego ruchu i miasto do ścisłego centrum. Prędkości na dwupasmówce z reguły ok 140, miasto korki bo zawsze w szczycie. Jak pada deszcz to żonie zużycie maleje o 1 litr. powód? dużo melexów na drodze i mniejsze prędkości :decayed: Nie wiem czemu, ale ja mając bardziej dynamiczny styl jazdy zużywam nawet ok 0,5 litra mniej - może przez to że nie hamuję w zakrętach... :wink:

ogólnie ciągle bardzo zadowolony

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie tez nie ma tak złe;

W mieście spokojnie jeżdżąc w 8l sie zamykam

Autostrada około 6 przy 120km/h, pózniej rośnie...

Opublikowano

W przypadku quattro jest o ok 0,5l więcej, ale jadąc bardzo spokojnie i przepisowo też można zejść poniżej 7l przy 30/70 miasto/trasa.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

mam 1.8 tfsi 2010 rok CDHB, manual, quattro, avant, koła 18/245

po mieście robie 410- 430 km do zapalenia się rezerwy czyli wychodzi tak 12,5 l na 100 średnio

w trasie ostatnio wyszło mi 7,7 praktycznie cały czas na tempomacie autostradą 120 z tym że fis pokazał 6,8 ale na stacji wyszło że jednak 7,7

wydaje mi się że troszkę duże to spalanie wychodzi , co o tym myślicie ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Trasa Kraków - Łódź w stylu emeryckim na 2 auta (drugim wracała żona więc bez szaleństw) komputer pokazał 6,7l/100

Po mieście w zależności od dystanu jak widzę 8-12l/100 to standard ;)

dzisiaj mały test na obwodnicy Łodzi... poleciałem trochę ponad 200km/h ale nie patrzyłem na spalanie :kox:

Opublikowano

Też się podzielę

średnia z FIS (skalibrowana z zuzyciem realnym ) 8,4l na dystansie 9000km - 70% miasto , 30% trasa

miasto 9,1 l

trasa tryb normal 100-120 km/h - 7,1l/100

trasa tryb dynamic 120-180 km/h - 8,5 l/100

autostrada Niemcy 180-220km/h - 11l/100 :)

Wczesniej był w przedlifcie CAGA i jeśli o trasę i miasto chodzi to było litr mniej także nie ma co narzekać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje minimalne spalanie na drogach poza miejskich - jazda z dozwolona maksymalna predkoscia wg oznakowania drogi - czyli od 50 do 90 w zaleznosci od odcinka, jazda plynna, bez korkow: spalanie 5,1 litra.

Jest to spalanie, ktore uzyskalem kilkukrotnie - czyli potwierdzone w praktyce. Jazda jednak taka jest meczaca na dluzsza mete, zwlaszcza dla innych uzytkownikow drogi, bo czesto ograniczenia predkosci sa w bezsensownych miejscach niestety.

Jezdzac po miescie, bez korkow - jestem w stanie miec spalanie na poziomie 6,8 litra.

Na odcinku do pracy (3 kilometry z kawalkiem) w okresie wiosna-lato-teraz jesien = spalanie mam 9,5-10,2 litra

W korkach w miescie 12 - 13 litrow.

Jazda na autostradzie dynamiczna - 10 litrow (gaz do dechy bardzo czesto)

Jazda ok. 120-130 km/h - niecale 8 litrow

Moje spalanie z niecalych 9.000 km srednie to 8,41 litra.

Moje auto to wersja 160-konna z automatem.

Tutaj prowadze zapisy na motostat:

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/77947

Edytowane przez paulus108

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem świeżo po zakupie

Moja wersja to 1.8 Q 160 ps Avant manual

Koła 225/50/17

Robiłem pierwszy test spalania po Szczecinie, głowie krótkie dystanse 4 km do pracy,5 km do sklepu itd rzadko kiedy jechałem dłużej niż 10 min. Zacząłem od stylu jazdy emeryta i po przejechaniu 400 km i zalaniu do pełna mój wynik to 13 litrów. Czy to normalny wynik?

Opublikowano

U mnie 1.8 170KM, sedan, manual, kola 225/50/17 przy jeździe tylko miejskiej do max 100km/h średnie spalanie mam 9 litrów. Z tym, że nie cisnę za bardzo auta bo nie ma gdzie (wiadomo jak się jeździ po mieście). Głównie jeżdżę do 3tys.obr./min. chyba, że jest gdzie albo podczas szybkiego manewru to pocisnę w granicach możliwości i zapotrzebowania.

Opublikowano

Joker a sprawdzales z baku czy z kompa? Czytałem że polift spala ok 1,5 litra mniej . Ja też nie przekraczalem 3 tys, no może parę razy

Opublikowano

Są to dane z kompa.

Z baku dokładnie nie sprawdzałem. Wiem tylko, że jak zapali się rezerwa to jadę tankować do pełna i od tankowania do ponownego zapalenia się rezerwy robię około 560km.

Opublikowano

Teraz będziesz sobie pluł w brodę ze nie kłamałeś :grin:

W sumie całkiem normalnie. W 2.0 multi było 530, a stronic miał ciężko do 500 dobić :) Duże kolo to +1L. Średnie spalanie w audikach pokazuje dość dokładnie. :)

Opublikowano

Mi średnia z kompa do średniej z baku odbiegała o 0,5 litra - skorygowałem i jest git.

David tak jak gadaliśmy pod Oxygenem u mnie jest znaczniej mniej 8,5-9 litrów - ale ja mam trase 15 km Dąbie-Centrum.

W weekend zrobiłem 100 km po miesice to komp pokazał mi 10,3 litra ale jazda była dynamiczna - jeżdże tak do 3500 rpm - ale 2 bieg lubie pociągnąć pod 5 tysi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnie spalanie - tylko miasto i glownie krotkie odcinki - 11,5 litra. Jak na wazacy poltorej tony samochod klasy sredniej z silnikiem 160 konnym i automatem chyba nie tak zle.

Opublikowano

Moje ostatnie tankowanie i sprawdzenie spalania, głównie miasto - 11,5l jak na dość krókie odcinki i quattro w manualu i te 170KM to chyba jak najbardziej ok.

Nie to, żebym tęsknił za moim poprzednim 1.9TDI ;)