Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moje oc skończyło się 22.03.2014 co mnie teraz czeka czy zapłacę dużo więcej ? Jak to teraz jest bo się nie orientuje :confused:

Opublikowano

Nic sie nie stanie :) jak masz umowe na rok i nie zaplaciles drugiej raty to spoko przyjdzie ci upomnienie chyba ze roczna umowa sie skonczyla i nie podpisales nowej no to jezeli sie dopatrza to mozesz zaplacic kare...ja raz drugiej raty nie zaplacilem przez miecha przyslali tylko upomnienie i spoko ale jak grozilo mi nie podpisanie nowej umowy no to bym dostal kare ;D jak chcesz cos wiecej wiedziec to pisz pw bo mam troche doświadczenia heh

Opublikowano

Polisa przedłużyła Ci się automatycznie w tym samym towarzystwie co miałeś dotychczasową. Opłacasz polisę i ustawowe odsetki od 22.03

Opublikowano

A jakie Ty masz to doświadczenie bo coś głupoty piszesz albo ciebie ktoś zrobił w balona.

Ubezpieczenie OC wydłuża się z automatu czy zapłacisz czy nie. Nie ma żadnych kar. Karę możesz zapłacić gdy nie masz ważnego OC, czyli wypowiedziałeś umowę i nie podpisałeś umowy na kolejny rok z inna firmą lub kupiłeś auta i jeździsz na OC poprzednika.

---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:30 ----------

Nigdy jeszcze nie zapłaciłem odsetek.

---------- Post dopisany at 21:33 ---------- Poprzedni post napisany at 21:31 ----------

Taki temat już istnieje:

http://a4-klub.pl/ubezpieczenia-odszkodowania-kolizje-wypadki-72/opozniona-oplata-oc-317905/

Opublikowano

sam głupoty piszesz .. wiadomo ze jak wykupujesz ubezpieczenie oc to podpisujesz umowe na rok i tak jest wszędzie .. wiecc jeśli malymoto spoznil sie z opłata drugiej raty to nic sie nie stanie a jeżeli wyszło mu całkowicie ubezpieczenie to musi ubezpieczyć je obojętnie gdzie nawet jak nie bedzie mial zamiaru nim jeźdźić to auto musi być opłacone dopóki jest zarejestrowane ..inaczej możę dostać kare a nie życze spotkania z policją .:offtopic:

---------- Post dopisany at 21:47 ---------- Poprzedni post napisany at 21:44 ----------

fundusz gwarancyjny moze go scignąć..

Opublikowano

nie masz racji OC wygasa tylko za wypowiedzeniem umowy lub gdy OC było napisane na innego właściciela, np przy zakupie auta. Teoretycznie po zakupie powinieneś przepisać odrazu umowę na siebie, ale nik tak nie robi. OC z urzędu jest wydłużane czy zapłaciłeś czy nie.

Opublikowano

Kary za brak ubezpieczenia OC w 2013 roku

---------- Post dopisany at 21:56 ---------- Poprzedni post napisany at 21:50 ----------

ja poszedłem do jednej ubezpieczalni zapytać tylko o wyliczenie składki babka mi wyliczyła składke i na całe szczęscie spojrzała w poprzednie ubezpieczenie ..bo wychodziło mi tego samego dnia ..nie miałem kasy byłem przed wypłata ale ubezpieczyła mi auto i termon na zapłate miałem 14 dni ale to zeleznie od agencji .. przedstawiła mi dokumenty co by bylo było gdy bym tego nie zrobił ..potem rozmiawiałem z agentem miom znajomym i przedstawił mi to samo ..

Opublikowano

Ale to dotyczy braku polisy OC!! A polisa jeżeli nie wypowiesz przedłużana jest automatycznie. To że kolega nie zapłacił to teraz ubezpieczyciel może wysłać komornik lub ściągnąć w inny sposób. Fundusz gwarancyjny widzi tą polisę że auto ma.

§ Ważność automatycznie zawartej, niezapłaconej polisy OC

Rozumiesz różnice?? OC jest ale nie opłacone, a brak OC??

Opublikowano

Umowa była podpisana na rok i teraz się skończyła wiem że jeśli mam płatność na raty i np kończy się termin spłaty pierwszej to umowa dalej jest ważna tylko mam nie uregulowana płatność z ubezpieczycielem ale czy umowa jest w moim wypadku nadal przedłużana to nie wiem . Chyba trzeba się przygotować na najgorsze :eek:

Opublikowano

Tylko w takich przypadkach OC nie jest przedłużane automatem:

§ 7. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu, nie później niż na jeden dzień przed upływem dwunastomiesięcznego okresu, na który umowa ubezpieczenia OC została zawarta, nie powiadomi pisemnie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, przyjmuje się, że została zawarta kolejna umowa na okres następnych 12 miesięcy.

2. Pomimo braku pisemnego powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy.

3. W przypadku określonym w ust. 2 odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z upływem 12 miesięcy, za które przypadała niezapłacona w całości składka.

4. Pomimo braku pisemnego powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli zakładowi ubezpieczeń cofnięto zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC.

---------- Post dopisany at 22:44 ---------- Poprzedni post napisany at 22:40 ----------

Domyślam się za z poprzednie OC zapłaciłeś i nie wypowiadałeś umowy, a ubezpieczyciel nadal zawiera umowy OC, więc z automatu muszą ci przedłużyć. Jak nie zapłacisz ściągną sądownie. Ale żadnej kary w jakiś kwotach kilku tys nie będziesz płacił, najwyżej jakieś koszt sprawy czy komornika (jak za mandat). W większości ubezpieczyciele są bardzo cierpliwi. Ja za motocykl zwlekałem 2 miesiące i to w rygorystycznym PZU.

Opublikowano

Powiem tak wiedziałem ze kończy mi się umowa ale z racji braku funduszy pod koniec miesiąca nie zawierałem nowej umowy oczywiście nie jeździłem autem . Chyba powinni przedłużyć umowę najwyżej zapłacę jakieś odsetki ale może tak strasznie to nie będzie

Opublikowano

Nie przejmuj się, na 99% nawet odsetek nie zapłacisz.

Opublikowano

Ok dzięki za szybka odpowiedź :D

Opublikowano

Ogólnie to każdy ma po trochę racji.

1. Jeżeli nabyłeś samochód w ciągu ostatniego roku i umowa skończyła się jakiś czas temu to nie przedłuża się ona z automatu i masz lukę w ubezpieczeniu za co grozi kara 3360 zł - jeśli przerwa trwała przynajmniej 14 dni

2. Jeżeli to Ty podpisywałeś już w zeszłym roku tą umowę to są 2 opcje:

a) składka opłacona w całości (nieważne czy jednorazowo czy raty) do ostatniego dnia jej trwania to wówczas przedłuża się ona na kolejny okres

B) składka nie została opłacona do ostatniego dnia ważności ubezpieczenia (np zapomnieliśmy o 2 racie) to w tym przypadku polisa rozwiązuje się z ostatnim dniem na jaki była zawarta i znów może czekać nas taka sama kara jak w pkt pierwszym.

Z tymi karami jest tak, że Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) weryfikuję to wyrywkowo i nawet przerwa w OC nie musi oznaczać nałożenia na nas kary.

W razie problemów z ubezpieczeniem lub kalkulacji składki proszę o kontakt - postaram się pomóc.

Opublikowano
Powiem tak wiedziałem ze kończy mi się umowa ale z racji braku funduszy pod koniec miesiąca nie zawierałem nowej umowy oczywiście nie jeździłem autem . Chyba powinni przedłużyć umowę najwyżej zapłacę jakieś odsetki ale może tak strasznie to nie będzie

Nie zapłacisz odsetek, dostaniesz polisę pocztą, z opłatą na przelew. Uregulujesz ją i spokój. Jak ktoś ma informacje od "wujka Zbysia" to niech nie wprowadza w błąd. Polisa się nie wznawia TYLKO i WYŁĄCZNIE w przypadku wypowiedzenia polisy lub polisy zawartej przez poprzedniego właściciela pojazdu - w takim wypadku nie zależnie od tego ile dni jest przerwy ubezpieczeniu grozi kara z funduszu gwarancyjnego przekraczająca 3000 zł.

Jak ktoś wie lepiej to zapraszam do szkoleń produktowych po 48h od firmy + 150h szkolenie KNFu i na koniec zdanie egzaminu Komisji Nadzoru Finansowego.

Pozdrawiam

Izaak