Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wady i zalety 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy sprzedałem swoją a4 b7 2.0T FSI i planuje wskoczyć w a6 c6 z silnikiem 2,7TDI lub 3.0TDI. No i mam kilka spraw.

1. który z tych silników polecacie i czemu? jakie będa między nimi różnice poza mocą? jakie jest ich spalanie?

2. jak za pomocą VCDS 905 sprawdzić stan wtrysków?

3. czy jest jakis sposób na sprawdzenie rozrządu przed zakupem?

/pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc i opinię posiadaczy tych silników

Opublikowano

3. Raczej nie, jedynie to przy odpalaniu grzechotka. Jeżeli jej brak na zimnym / ciepłym motorze to można założyć że jest ok. Ale nigdy nie wiadomo. Słyszałem że jest też sposób na ,,chwilowe,, wytłumienie tego do sprzedaży ale nie wiem co i jak więc jak sprawdzać auto to z kimś kumatym.

1. Ponoć ASB mają poprawione napinacze ale słyszałem że to pic na wodę i każdy motor czy ASB czy BKN może trafić bolączka rozrządu. Tak naprawdę problemu nie ma w nowych modelach po 2009 roku.

Ja przy zakupie sprawdziłem auto z kolegą Ćwiara z Wro który ogarnął autko pod względem wtrysków, ciśnienia na tłokach i przebiegu. Wszystko było oki. Grzechotki nie było i do tej pory nie ma.

Opublikowano
  • Autor

kolego masz jakieś namiary na kolegę Ćwiara?

Opublikowano

3.0 mogę z czystym sumieniem polecić. Szukając przede wszystkim będziesz miał większy wybór w 3.0 niż 2.7 i pewnie będą lepiej doposażone. Spalanie ok. 10-11 miasto (8,5-9,5 wieczorami spokojnie) i 6,5-7,5 trasa (raz udało mi się spalić ~21 litrów na trasie 350km, czyli średnio 6/100 przy prędkościach 110-140), zależy jeszcze na jakich felgach.

Opublikowano

Jeżeli sprzedawca nie ma potwierdzonej historii wymiany wtrysków, bądź wymiany rozrządu, to targuj maksa na to mówiąc o ewentualnych kosztach. Jezeli to handlarz nie spusci bo znajdzie naiwniaka co sie nie zna i kit mu orzeni. Wtryski WCDS sprawdzisz pi razy drzwi moje pokazywały mało na minusie a 2 były do wyrzucenia i 2 agonalne, tylko 2 dobre. Rozrząd usłyszysz po rozruchu, czy na zimnym czy na cieplym. U mnie akurat na zimnym był cicho, a na cieplym sie odzywał, miał wymieniane wcześniej 2 górne napinacze, bardzo rzadko sie odzywał i przy zakupie tego nie wychwyciłem. Stargowałem tylko na wtryski i jakieś mini mankamenty. Od zakupu zrobiłem 2 tys km i spala mi srednio 9.8 l w mieście w granicach 11 w trasie 7-8 głownie autostrada do 140 km/h. Jak podgonisz powyzej 130 np. 160-80 na tempomacie to spali koło 10l. Maksymalnie jechalem 242 km/h wg GPS bo licznikowo ponad 250, wiecej coś nie bardzo chciał więc na siłę nie dusiłem wiec chyba jest nieźle. Przy wyprzedzaniu miazga, moment obrotowy i naped quattro zabija :thumbup1:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeździłem 3.0 w A6 rewelacja,skrzynia automat,quatro. Spalanie w mieście około 12.5L trasa 8.5 średnio 10L. Niestety ukradli...teraz jeżdże A4 2.7 210KM. Napęd na przód,skrzynia manual. Spalanie w mieście 10L trasa 6.5, średnia 8.3L. Gdybym miał wybierać biorąc pod uwagę tylko komfort i osiągi to zdecydowanie wybrałbym 3.0

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano

czyli nie ważne jaki silnik się wybierze czy 2.7 czy któryś z 3.0 i tak podobnie wyglądają w utrzymaniu ??

te pierwsze silniki mają jakieś swoje szczególne/typowe/częste bolączki wieku młodzieńczego ??

czyli lepiej odczekać, uzbierać i celować w 2009 rok ??

Opublikowano
  • Autor

dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Ja sie przekonałem jak kosztowne sa naprawy 3.0tdi :) na moje szczęście jeszcze przed zakupem, a dokładnie podczas ostatecznych jazd próbnych przed zakupem konkretnej a6 c6 3.0TDI (BMK). Wszystko było super (nawet wg VCDS wtryski chodziło dobrze) i nagle ni z gruchy ni z pietruchy nierówna praca silnika i mega kopcenie. Sprawa zakończyła się na tym że wymiana wtrysków na nowe nie pomogła, a silnik nadaje się do kapitalnego remontu ( koszt ok 10tys zł), co własnie teraz robię, bo kupiłem ten samochód, oczywiście za odpowiednio niższą cenę :). Generalnie jak wtryski poleją to trzeba sie liczyć z kosztami rzędu 15-20 tys zł w zalezności od cen zakupu części i robocizny, więc lepiej szukać sprawdzonych egzemplarzy z pełną historia, bo inaczej może być niemiła niespodzianka

Opublikowano
  • Autor

lub jezeli starszy rocznik to po wymianie wtrysków i rozrządu, bo jedno i drugie to mega duze koszty

Opublikowano
dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Ja sie przekonałem jak kosztowne sa naprawy 3.0tdi :) na moje szczęście jeszcze przed zakupem, a dokładnie podczas ostatecznych jazd próbnych przed zakupem konkretnej a6 c6 3.0TDI (BMK). Wszystko było super (nawet wg VCDS wtryski chodziło dobrze) i nagle ni z gruchy ni z pietruchy nierówna praca silnika i mega kopcenie. Sprawa zakończyła się na tym że wymiana wtrysków na nowe nie pomogła, a silnik nadaje się do kapitalnego remontu ( koszt ok 10tys zł), co własnie teraz robię, bo kupiłem ten samochód, oczywiście za odpowiednio niższą cenę :). Generalnie jak wtryski poleją to trzeba sie liczyć z kosztami rzędu 15-20 tys zł w zalezności od cen zakupu części i robocizny, więc lepiej szukać sprawdzonych egzemplarzy z pełną historia, bo inaczej może być niemiła niespodzianka

Co się tam w nim stało? Tłoki, głowice?

Opublikowano
  • Autor

jeden tłok popłynął delikatnie, a kolejne 2 popuchły :) Dla mnie szok że w ciągu 30km silnik powiedział PAPA no ale widocznie jest aż tak wrażliwy na temperatury.

Opublikowano

Chyba nieźle musiał być zajechany.

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano
  • Autor

no własnie tutaj zagadka bo wstryski wg VCDS chodziły super, silnik odpalał pięknie i chodził równiutko i zbierał sie bardzo dobrze do jazdy, dlatego wszyscy byli w szoku jak nagle zaczął kuleć i okazało się że trzeba w niego włożyć 15-20tys zł zeby znowu żył

Opublikowano

Na co tam aż tyle pieniędzy? Wszystkie części by za tyle wymienił, a taniej inny silnik kupił.

Opublikowano
  • Autor

7 tys zł nowe wtryski + generalka (nowe tłoki, pierścienie, tuleje, planowanie głowicy, zawory, rozrząd, uszczelki, oleje itp) + robocizna i się tak pięknie zbiera :). Ja po ostatecznym podliczeniu kosztów zdecydowałem sie na nowy słupek w firmie z krakowa za 8,5tys zł + regeneracja kolektorów 800zł i robota juz u mnie na miejscu, wiec wyjdzie 7tys zł wtryski + jakies 11 tys zł za resztę silnika

niestety takie są to koszty

Opublikowano

po jakim przebiegu taka masakra w silniku ze trzeba robic kapitalke?

Opublikowano
  • Autor

u mnie sprawdzone i udokumentowane 226tys km , ale tak jak napisałem w moim przypadku nie była to kwestia przebiegu tylko tego ze poprzedni własciciel nie zadbał o wtryski ( nie wymienił ich na czas) i niestety polały, a kazdy wie co sie wtedy dzieje w silniku diesla jak wtryski leją. Generalnie mój mechanik uważa że w tych silnikach po przebiegu 200tys m trzeba wymienić wtryski bez względu na to co się z nimi dzieje, bo inaczej jest to loteria czy będą chodzić czy nie.

Opublikowano

yhmn.. a czemu zdecydowales sie na 3.0 TDI? nie lepiej bylo zostac przy 2.0 TFSI, zrobic mu wydech, fmica, soft i miec 300 KM w silniku ktory mozna kupic caly za mniej niz 5 kola?

Opublikowano
  • Autor

dlatego zdecydowałem sie na A6 C6 3.0tdi, bo:

- od zawsze bardzo podobała mi sie A6 C6

- A4 zrobiła się dla mnie za mała jak pojawiło się dziecko :)

- A4 jeździłem 5 lat i po prostu czas na zmiany

- chciałem już przesiąść się w samochód z automatem

- a wybór padł na 3.0TDI bo to chyba najrozsądniejszy silnik (jeżeli wiemy że jest sprawny, albo zrobimy mu na start wszytskie potrzebne rzeczy). Jest dużo oszczędniejszy od 3.2FSI. W 3.0TDI prawie każdym jest quattro i automat czego niestety w 2.0TDI, 2.0TFSI i 2.4 benzynie nie znajdziemy.

to takie główne powody