dsapiela Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witam od dłuższego czasu zaobserwowałem lekki spadek mocy , a ostatnio pare razy wpadł mi silnik w tryb awaryjny z czym udałem się do mechanika . Zapłaciłem za niby naprawe i po dwuch tygodniach padł elektrozawór n75 . Poczytałem trochę wątków i wyczytałem żeby wykęcić n 18 i zamienić go z n75 co pomogło . Ale teraz zastanawia mnie po co wogóle jest ten n 18 skoro w jego miejsce wsadziłem zepsuty n75 i wszystko śmiga. Druga sprawa to taka że w dalszym ciągu mam wrażenie że auto jeszcze nie tak idzie jak powinno:kwasny:
marcin_franz Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 N18 jest od zaworu egr tego na kolektorze dolotowym. Jest on odpowiedzialny za powrót części spalin do silnika podczas pracy na biegu jalowym. A co do turbiny to może geometria jest do czyszczenia. A najlepiej jak zrobisz komplet logów i wstawisz na forum.
dsapiela Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2014 no właśnie sęk w tym że turbinka była 6 miesięcy temu regenerowana przez gareta więc to raczej nie geometria. egr mam zaślepiony więć muszę wymienić ten niesprawny n75 który dałem w miejsce n 18 czy nie. Odnośnie spadku mocy jaki zaobserwowałem to na samym początku jak kupiłem to drugi przy 20 km/h i gaz w podłoge gniotło w fotel to samo trzeci bieg od 30 km/h teraz na drugim chwile muli i wciska natomiast trzeci już słabiej ---------- Post dopisany at 19:04 ---------- Poprzedni post napisany at 19:04 ---------- Jakie konkretnie logi zamieścić? ---------- Post dopisany at 19:43 ---------- Poprzedni post napisany at 19:04 ---------- Aha i mam jeszcze jedno pytanko po przejechaniu np. 20 km w jedną i drugą strone do miasta po zaparkowaniu i zgaszeniu auta słychać syczenie spod klapy jeden z mechaników mówił ze to z klimy , mnie jakoś to nie przekonuje
marcin_franz Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak masz zaslepiony egr to nie musisz wymieniac tego elektrozaworu. Syczenie z klimy. Moze masz jakas nieszczelnosc w dolocie. Na temat logow znajdziesz w dziale "Diagnostyka VAG".
dsapiela Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2014 ok dzieki za info postram się jak najszybciej wrzucić logi ---------- Post dopisany 06-04-2014 at 11:28 ---------- Poprzedni post napisany 05-04-2014 at 20:12 ---------- A czy to że w sterowniku silnika jest czip to nie będzie przekłamywać logi ? Ori jest 110 a teraz 130 powinno być
goldi Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 zob logi i wrzuć zobaczymy co boli a że turbina była robiona to nie znaczy że nie mogła sie zawalić np od tego że leją ci wtryski.Natomiast to że jest czip w niczym nie przeszkadza ciśnienie będzie zadane na podstawie czipa
dsapiela Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2014 ok jutro pod wieczór postaram się je już wrzucić ---------- Post dopisany at 11:45 ---------- Poprzedni post napisany at 11:44 ---------- i tak dla pewności zrobić logi dynamiczne czy jeszcze jakieś?
goldi Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 ogólnie zrób komplet i wrzuć w dziale diagnostyka vag wszystko masz tam opisane jakie logi
solpeusz Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Może masz niedomagający również n18 i po zmianie mimo wszystko zmienna geometria nie działa jak powinna, przez co masz laga przed przyspieszaniem
Rekomendowane odpowiedzi