Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wałki rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Chodzi mi o wałki rozrządu , w Audi A4B6 2.5tdi v6 2002r. Jakiej firmy wałki są najlepsze , czy trzeba mieć na uwadze inne podzespoły które mogły się złużyć np. odma? aby w przyszłości np. zaraz po przejechaniu kilkunastu tys. kilometrów nie mieć kolejnego wkładu finansowego w kolejne wałki .

Może już ktoś u siebie wymieniał wałeczki i ma wiedze na ten temat ?,

Opublikowano

Skoro wymieniasz wałki to razem z całą hydrauliką, auto i tak masz na podnośniku, to ile to roboty zajrzeć w jakim stanie jest odma? Nie pamiętam w które silniki szła już plastikowa, Ty też nie zaznaczyłeś jaki masz kod silnika (a to jest ważne również w tym przypadku). Jeśli nie masz o tym pojęcia, to oddaj komuś, kto to robił i wie jak się z tym obchodzić.

Opublikowano

Masz już plastikową odmę na 99% Więc teoretycznie tylko można ją zobaczyć dla świętego spokoju.

Opublikowano
Masz już plastikową odmę na 99% Więc teoretycznie tylko można ją zobaczyć dla świętego spokoju.

Kojarzysz kody silników, w które były pchane plastikowe? Ja straciłem to info razem z danymi starego dysku, a przydałoby się...

Opublikowano

AFB, AKN, AKE. Mają szmaciane, pozostałe podobno już plastikowe. Tak czy inaczej ma albo 180KM albo 163KM więc odmy z tego co mi wiadomo już były plastikowe.

Opublikowano
AFB, AKN, AKE. Mają szmaciane, pozostałe podobno już plastikowe. Tak czy inaczej ma albo 180KM albo 163KM więc odmy z tego co mi wiadomo już były plastikowe.

Te akurat wiem, bo w AKNie sam zmieniałem na plastik. A czasami ostatnie wypusty AKE nie miały plastikowej? :hi:

Opublikowano

Miały właśnie, podobno II generacja AKE jak to mówili.

Opublikowano

a jak to jest z ta 2 generacja AKE? i czym ona sie roznila?

Opublikowano

Nie wiem, czy nie dostała czasami też VP innej. Ale to tylko moje przypuszczenie.

Opublikowano

Miały zmienione pompy na te podobno niezniszczalne ;) No i oczywiście drobiazgi typu przepływomierz.

Opublikowano
  • Autor

Ten mój to wersja 163 konna , wiadome , raczej oddawać będę do kumatego człowieka , chcę zrobić aby wszystko było na cacy , a nie że wymienie wałki a zaraz mi pierdykną i będzie od nowa zabawa . nie może być lipy.

Opublikowano

Witam posiadam ten sam silnik,znajomek znający się na tych silnikach powiedział że ja wymieniać wałki to przede wszystkim trzeba wymienić odmę a co do wałków to polecił ruville i tak jak kolega napisał żeby zwrócić uwagę na hydraulikę

A mam pytanko czy wystąpiły ci jakieś objawy tego że musisz wymieniać wałki czy po rozebraniu wyszło ?

Opublikowano

Objawy już są - jesli cos zaczyna tłuc w V6TDI to są to jedynie elementy hydrauliki, a wypadają z powodu wytartych walków - tutaj jest tak, że jeśli jest przyczyna, jest też skutek - proste. Podnosząc czasami pokrywy łapałem się za głowę, jaki burdel można zastać...

Opublikowano
Miały zmienione pompy na te podobno niezniszczalne ;) No i oczywiście drobiazgi typu przepływomierz.

Tia.. Mam AKE, rok 2003, z plastikową odmą i niby poprawioną pompą - wałki się przetarły, hydraulika hulała już luzem, a VP i tak padła...

Jeśli chodzi o wałki to polecam firmę Kolbenschmidt, a hydraulika najlepiej INA. Jak wymieniałem u siebie robiłem spory rekonesans i takie zestawienie ponoć bardzo dobrze wypada. Gdybyś chciał to poszukam namiar na sklep, w którym kupowałem wszystko w komplecie (całkiem spoko cenowo wychodziło pamiętam).

Opublikowano

No pompa paść zawsze może, a wałki nie były poprawione mimo plastikowej odmy.

Opublikowano
Witam Chodzi mi o wałki rozrządu , w Audi A4B6 2.5tdi v6 2002r. Jakiej firmy wałki są najlepsze , czy trzeba mieć na uwadze inne podzespoły które mogły się złużyć np. odma? aby w przyszłości np. zaraz po przejechaniu kilkunastu tys. kilometrów nie mieć kolejnego wkładu finansowego w kolejne wałki .

Może już ktoś u siebie wymieniał wałeczki i ma wiedze na ten temat ?,

Witam,prawdopodobnie masz już plastik:naughty:,nowe odmy weszły od 2001r.Nie zaszkodzi tam zajrzeć:wink:(bo był to burzliwy okres) i przy okazji wyczyścić cały dolot,łącznie z klapą gaszącą:kwasny::polew::wink:

Jeżeli już sie decydujesz na wymianę wałków to ja jak kolega VicVega (link na PW poszedł) dobre wałki i kute hydro:wink: i tak jak wyżej pisałem odma do sprawdzenia ja również wymieniałem z szmacianki na plastik a mam AFB 150km(najstarszy z tych silników).Dobrze jest to zrobic wraz z rozrządem(nie potrzebne podwójne rozbieranie motorowni:wink:)

Dodatkowo zaworki olejowe wsteczne w podstawie filtra,wątek jest na forum:wink:Przy okazji możesz sobie pomalować dekle jak ja w swojej:naughty:

Opublikowano

Wałki szły te same poprawił się tylko system smarowania - właśnie przez zastosowanie plastikowej odmy i wydajniejszej (ponoć) pompy oleju. VP - nie ważne, czy w silnikach Axx, czy Bxx - to żywot rzędu 320-350kkm. Są trzy opcje uszkodzenia pompy: tranzystor (tak, ten nieszczęśnik za 3zł, którego wymiana trwa w zależności od zdolności mechanika od 2-5h z wyciągnięciem VP), zatarcie regulatora kąta wtrysku (tłoczka, jak zwał tak zwał), bądź pęknięcie korpusu VP. Mnie wracając z trasy (40km przed domem) trafił ostatni przypadek przy 650kkm (pierwsze VP wymieniane przez Niemca w ASO przy 320kkm). Od siebie również polecam wałki Kolben i hydro INA :hi:

---------- Post dopisany at 16:34 ---------- Poprzedni post napisany at 16:32 ----------

KrzysiekA4, należy zaznaczyć, że przy przejściu z szmaty na plastik wypada dobrać dłuższe śruby o około 5mm i solidnie uszczelnić :wink:

Opublikowano

Kaju nie zrobiłem tego (uszczelka oczywiście nowa)trzyma jak ta lala:grin:z tego co pamiętam dostałem nowe śruby w zestawie z odmą(ale nie dam sobie ręki uciąć:grin:)mogę zrobić zdjęcie poglądowe:whistling:

Opublikowano
  • Autor

U mnie na wolnych obrotach jak stoje na postoju to drgania przechodzą na wnętrze samochodu, mocno trzesie , przy tym mam jeszcze błąd poduszki tej z czujnikiem , więc nie wiem czy od wałków czy moze od poduszki , ale wałki są wytarte nie ma tragedii , ale jednak są.