Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie ciśnienie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały dylemat.

Oto wlepka dla B6

Ci_nienie.jpg

Jest tu standardowy rozmiar 235/45/17 i podane ciśnienia.

Jak wiecie, idealnym zamiennikiem tej opony jest rozmiar 215/50/17 więc pytanie, jakie ciśnienie powinno w niej być.

Takie same ?

Inne ?

Jak tak to jakie ?

Opublikowano

:facepalm: coraz durniejsze te wklejki :grin: jakiś standard ... do wszystkiego

no ale do rzeczy - jeśli nie latasz z pełnym obciążeniem dmuchnij P - 2,3 T - 2,2 .... sam tak robię, że przód podnoszę o 0,1 i jest ok ( nie widzę by zbierało bardziej boki czy też środek opony ) , przy pełnych obciążeniach trzymaj zalecanego 2,6. Poza tym - uwierz, że zmiana temperatury otoczenia potrafi zrobić różnicę w ciśnieniach nawet o 0,2-0,3 .... poza tym tolerancje wskazań manometrów ... ( pomijam już fakt z życia - klient przyjechał mi po pompowaniu na stacji paliw XXX, twierdzi, że dał po 2,0 - sprawdziłem miał .... 3,5 :shock3: )

co do durności na wklejkach .... miałem przypadek ( na jakimś samochodzie francuskim - nie pamiętam w tej chwili jakim ) klient życzył sobie, by mu zrobić ciśnienie .... 2,65 - bo tak na wklejce ma a że leciał z trasy więc kazałem mu z godzinkę postać bo tylko po ostygnięciu opon mogę mu wyregulować "zalecane ciśnienie" .... czekał :grin: wyjąłem nowiutki manometr elektroniczny .... ależ był zadowolonyyyyy :polew:

ale wracając do "rzeczywistości" ... zrób jak napisałem - tylko pewnym, sprawdzonym manometrem - na niezagrzanych oponach, przyjdą temperatury rzędu >+20, podjedź jeszcze raz i doreguluj

---------- Post dopisany at 00:07 ---------- Poprzedni post napisany at 00:03 ----------

będziesz po jakimś czasie widział, że powiedzmy zbiera bardziej środek - zmniejsz o 0,1-0,2 .... zbiera bardziej boki - powiększ o tą samą wartość

Opublikowano
  • Autor

Czy durne te wklejki ?

Chyba fabryka testowała to jakoś że tak piszą.

Ale dzięki za podpowiedź.

Ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć ?

Opublikowano

Mi wulkanizator dał 2,4 opony 215/50/17 Szwagier ma focusa firmowego z takimi samymi oponami i też ma 2,4

Opublikowano

@fidotp wrzucisz jakieś foty jak samochód stoi na tej feldze z oponą ? Napisz jak się prowadzi autko:wink:

Opublikowano
  • Autor

Na razie pogoda nie pozwala na zmianę zimówek.

Ale jak zmienię to wrzucę do tematu galerii felg bo kilku już o to pytało.

Opublikowano

Ja był dał 2,3 i 2,2 jak na nasze drogi.

Opublikowano

Popieram przedmówcę - nie ma co robić "kamienia" na te nasz piękne trasy, drogi, dojazdy, dróżki itp itd :)

Opublikowano
  • Autor

Też tak myślę.

Obie opony wewnątrz mają podobną objętość więc i ciśnienia zapewne podobne.

Jak dam te 2,3 to myślę że będzie ok.

Postawie auto na te koła to lukne jeszcze.

Opublikowano

różnicy ciśnień rzędu 0,1-0,2 wizualnie praktycznie nie zauważysz, kwestia na ile miękkie opony masz zakute - u mnie na Conti efekt jest taki, jakby ciągle luftu było ciut mało - no ale bieżnik równo leci - czyli jest ok

Opublikowano

a jakie radzicie ciśnienie w oponach 245/40 R18 ?

Opublikowano

podobnie, w grę wchodzi jeszcze kwestia obciążenia auta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam chcialbym wiedziec jakie cisnienie mam wpakowac w opony 195 65 15 przod tyl

Opublikowano

Zobacz sobie na klapke paliwa tam powinienes miec nalepke odnosnie cisnienia w oponach :wink:

Opublikowano

Siema :hi:

Od wczoraj śmigam na 17" 205/50 i nie wiem jakie powinno być ciśnienie odpowiednie przód/tył a jakie max. Szukałem u wujka google i wszystkie kalkulatory/konfiguratory tyczą się wyłącznie ori kół i opon montowanych fabrycznie :facepalm: wulkanizator nabił mi do wszystkich 2.3

Opublikowano

ujdzie :thumbup1:, chyba ze czesto jezdzis na max zaladowany, wtedy na tyl dalbym 2.5 bar

Opublikowano

Praktycznie zawsze jeżdżę na pusto :wink:

Opublikowano

2.3 może być ale śmiało możesz bić 2.5-2.6