Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektryczna regulacja odcinka lędźwiowego mam czy nie(S-Line)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy.Mam pytanie i proszę o jaknajwięcej odpowiedzi.

A więc tak jak w temacie czyli niedawno zakupiłem audi a4b7 wersja S-line i według kodów sprawdzałem wyświetla mi ze niby mam elektryczną regulację odcinka lędźwiowego foteli przednich. A w praktyce jest tak ze mam fotele sportowe z trzymaniem na boki plus wysuwaną część pod uda no i na zewnetrznej stronie fotela bliżej oparcia jest taki okrągły przycisk działający w 4 kierunkach(krzyżak) góra, doł i na boki poniżej wstawiłem zdj i zaznaczyłem o co mi chodzi:). Według mnie to własnie od powinien odpowiadać za regulację odcinka lędźwiowego ale gdy go przyciskam obojętnie w którą strone to nic sie nie dzieje!!:shock3: To samo jest z fotelem pasażera. Dodam że pogmerałem ręką pod fotelem i cos tam niby jakieś kable są tak jakby w grubszym wężyku plastikowym bodajże 2 dochodzą.Nie mam grzanych foteli wiec wnioskuje ze te kable mogą być tylko i wyłąćznie do lędźwi. Gdzie szukać i czego szukać żeby ewentualnie naprawić bo jestem zielony. A może poprostu sa montowane fotele z tym ptrzyciskiem a regulacji nie ma?:dontknow:Pomóżcie proszę....

fotel.jpg

Opublikowano

Ten przycisk co zaznaczyłeś faktycznie jest od regulacji lędźwi. Na początek proponowałbym sprawdzić i przeczyścić kostki od kabli które masz pod fotelem. Możesz przy okazji sprawdzić czy masz napięcie na dojściu do tych przycisków

Opublikowano
Dodam że pogmerałem ręką pod fotelem i cos tam niby jakieś kable są tak jakby w grubszym wężyku plastikowym bodajże 2 dochodzą.Nie mam grzanych foteli wiec wnioskuje ze te kable mogą być tylko i wyłąćznie do lędźwi.

Kable pod fotelem idą też do poduszki w fotelu i do czujnika zapięcia pasów jak masz taki w aucie. Więc jak idą tylko 2 kable to raczej trochę mało

Opublikowano

Musi działać, obstawiam spalony bezpiecznik.

Opublikowano

ewentualnie sam przełącznik w fotelu

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Tak więc dzis juz za dnia polozylem sie i spojrzałem pod fotele i tak jak mówiłem 2 kable wchodza do plastikowego węża i dalej w podłoge.. Coo do tego co kolega wyżej napisał to faktycznie mam poduszki w bokach fotela i czujnik zapiecia pasów tez choc aby w siedzisku kierowcy. Dzis sprawdziłem bezpieczniki i kostki wszystko jest ok i dalej nic nie działa:( czy jest taka możliwość ze wyszedł z fabryki z takimi fotelami ze nie ma tego mechanizmu a przełaćznik jest? Czy proponujecie gdzies dalej szukac? Apropo gosciu od ktorego go kupywalem twierdzil ze nie ma tej regulacji na wy[osażeniu a VIN został sprawdzony i kody zczytane i według kodów jest coś takiego (7P1 Power adjustable lumbar support in front seats) według kodu to chyba jest co? niezbyt dobry jestem z angielskiego google translator działał:)

Opublikowano

jak masz i poduszkę i kontrolę zapiętych pasów to nie możesz mieć tylko dwóch przewodów. sprawdź to dobrze

zobacz ile masz kostek pod fotelem i jakie mają kolory sprawdź do których kostek wchodzą przewody.

Kostki są pod taką plastikową osłoną w podłodze, wystarczy ją podnieść do góry i wszystko widać.

Opublikowano
Witam ponownie. Tak więc dzis juz za dnia polozylem sie i spojrzałem pod fotele i tak jak mówiłem 2 kable wchodza do plastikowego węża i dalej w podłoge.. Coo do tego co kolega wyżej napisał to faktycznie mam poduszki w bokach fotela i czujnik zapiecia pasów tez choc aby w siedzisku kierowcy. Dzis sprawdziłem bezpieczniki i kostki wszystko jest ok i dalej nic nie działa:( czy jest taka możliwość ze wyszedł z fabryki z takimi fotelami ze nie ma tego mechanizmu a przełaćznik jest? Czy proponujecie gdzies dalej szukac? Apropo gosciu od ktorego go kupywalem twierdzil ze nie ma tej regulacji na wy[osażeniu a VIN został sprawdzony i kody zczytane i według kodów jest coś takiego (7P1 Power adjustable lumbar support in front seats) według kodu to chyba jest co? niezbyt dobry jestem z angielskiego google translator działał:)

Masz dwie opcje:

- spalił Ci się bezpiecznik ale nie ten w skrzynce bezpiecznikowej, tylko ten co masz pod modułem centralnej elektryki, tam są 3 bezpieczniki- ten środkowy odpowiada za elektrykę fotela- jak zdejmiesz półke pod kierownicą to jest na wysokości kolan

- druga opcja to w mechaniźmie regulacji lędźwi często pęka pręt i wtedy regulacja nie działa- musisz zdjąć tylną osłonę fotela i zobaczysz cały mechanizm

JEŚLI MASZ POZYCJĘ REGULACJI LĘDŹWI W KODZIE WYPOSAŻENIA TO NA BANK ONA JEST !!! Tyle, że coś się zepsuło.

Opublikowano

a na pewno nie działa- usiądź w fotelu i przytrzymaj przycisk dłużej wtedy dopiero coś poczujesz na plecach. bo jak tylko raz nacisnąłeś to i od razu puściłeś przycisk to nie zauważysz nic.... Widziałem już ludzi którzy tak robią, a potem twierdzili że nie działa...

Opublikowano
  • Autor

Tak więc dzis próbowałem metody żeby dłużej przytrzymać i dla obu foteli próbowałem każdy przycisk około minuty trzymać i nic. Zdjąłem ta klapke pod fotelem gdzie sa kostki i tak jak mówiłem dochodzą tam 2 przeewody a pożniej dzielą sie na 3 kostki żeby zobrazować poniżej wstawiam zdj. dla obu foteli może ze zdjęc koledzy wywnioskujecie czy jest ta regulacja czy nie:)

WP_000512.jpg

WP_000513.jpg

Opublikowano

ja bym poszedł tropem kolegi Marynarz....

Opublikowano
  • Autor

Kolego Marynarz mógłbyś mi podpowiedzieć jak sie dostać do tych bezpieczników pod kierownicą znaczy jak zdjąć ta półke jestem nowicjuszem i nie chce nic zepsuć:/

Opublikowano

11180826.jpg

ściągasz osłonę bezpieczników i odkręcasz śruby nr8,2 :wink:

Opublikowano

a następnie usiądź w fotelu kierowcy i rwij w swoim kierunku i lekko w dół. i nic się nie bój:wink: potem poodpinaj kostki i masz wymątowane.

Opublikowano

tez mi nie dzialaly ledzwie, uwalony bezpiecznik, jest pod MCE musisz sciagnac polke pod kierownica.

http://www.bye-clan.neostrada.pl/A4K/MCE/MCEloc.JPG

szukaj tutaj:

http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-modul-centralnej-elektryki-wlacznik-swiatel-czujnik-swiatla-clh-138327/

Opublikowano

Tu masz temat ze zdjęciami gdzie tych bezpieczników szukać :arrow2: :arrow2: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/107574-all-po-wymianie-foteli-wyskakuje-blad-airbag-01218-i-nie-dziala-elektr-foteli/?p=1628413

ja się tymi zdjęciami posługiwałem jak zakładałem full elektryke u siebie.
A co do Twoich zdjęć na pewno masz elektryczne lędźwie ale nie masz grzanych d*p :wink:

Opublikowano
  • Autor

Nowicjusz kontra lędźwie ciąg dalszy. Tak wiec dzis sciagnąłem tą pólke pod kierownicą i sprawdziłem ten bezpieczniki (na zdjeciu ponizej zaznaczyłem któy) i on jest 40A nie spalony ani nic, tak wiec musze zajrzec do fotela. I tu znów pytanie fotel jest na wpinkach takich jak cxzasem w autach sa montowane boczki drzwi? bo jesli tak to szarpiąc go z tylu i próbujac go sciagnac znaczy tą obudowe plastikowa napewno jakis zatrzask uszkodze co nie?

123.jpg

Opublikowano

jak cos to mam na sprzedaż te 2 pokrętła jezeli bys mial zepsute

Opublikowano

Jak będziesz brał się za ściąganie pleców foteli to one są mocowane za pomocą trzech metalowych spinek od góry,a z dołu trzymają się na plastikowych haczykach. Demontuje się je od góry trzeba je wyrwać :wink:

---------- Post dopisany at 18:14 ---------- Poprzedni post napisany at 17:47 ----------

99_1248389640.jpg