Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytek płynu chodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że niepotrzebnie robiłeś cały ten remont, w wężach musi byc nadciśnienie . Zacząć trzeba było od zlokalizowania wycieku i jego usunięcia oraz wymiana korka zbiorniczka . Wg mnie mechanik cie naciągnął na niepotrzebną robote.

Opublikowano

Kiedyś słyszałem coś o tym korku, mówisz o korku wlewowym?. Czy chodzi o to aby była w nim dziurka? Jeżeli tak to czy samemu można ją zrobić?

Opublikowano

Nie chodzi o wyciek, tylko o te podwyższone ciśnienie. Co z tego, że zrobię znów miejsce gdzie ubywa mi płyn jak ciśnienie zaraz mi rozwali w innym miejscu coś i będzie kolejny wyciek...

---------- Post dopisany 21-02-2014 at 22:02 ---------- Poprzedni post napisany 20-06-2014 at 23:22 ----------

y

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Posiadam audi a4 b6 BEX (190KM) z instalacją gazową z wyższej pułki, czyli BRC. Gdy kupiłem samochód czyli na wczesnej jesieni zauważyłem ubytek płynu może 100ml po 1,5-2 miesiącach. Z kolejnymi miesiącami wyciek się nasilał. Na bruku widziałem małą plamkę z przodu pod chłodnicą i jeszcze mniejszą z tyłu mniej więcej pod zbiorniczkiem płynu lub troszkę bardziej na środku. W kwietniu została wymieniona chłodnica, ponieważ była już skorodowana i po prostu puściła. Po wymianie chłodnicy płyn jak ubywał to w min. stopniu, ale radość nie trwała długo ponieważ po około 2 tyg. wywaliło oring czy coś takiego koło chłodnicy. Po tym mój mechanik stwierdził, że mam za duże ciśnienie w układzie chłodzenia. Zbadał ten układ pod względem CO2 i wynik wyszedł jakoś dziwnie, bo bez zabarwienia to wynik ujemny, jak odczynnik zmieni kolor na niebieski to jest CO2, a u mnie zmienił na zielony. Mechanik stwierdził, że CO2 dostaje mi się do układu chłodzenia. DIAGNOZA: reduktor od gazu padł lub uszczelka pod głowicą. Za namową swojego mechanika pojechałem do mechanika od gazu i poprosiłem o odłączenie reduktora od gazu (czyli całkowicie gazu). Po odłączeniu jego pojechałem do mechanika i stwierdził on po ściśnięciu rurki i odkręceniu korka, że jednak mam te zwiększone ciśnienie nadal. PRZED I PO ODŁĄCZENIU REDUKTORA CIŚNIENIE BYŁO PODOBNE, czyli nie jakieś nienormalne że rurka jak kamień i nie ściśniesz jej ale miała tam jakiś opór. Więc zrobiłem uszczelkę pod głowicą i przy okazji inne rzeczy:

Najpierw sama głowica:

- spr szczelności - cała

- planowanie

- naprawa gn-zaw. 20

- wym. prowadnic 8

- wymiana uszczelniaczy 20

- uszczelniacze fi7

- prowadnice 20W

to robił gość od głowic, a mój mechanik wymienił przy okazji (bo były podobno w kiepski stanie)

- uszczelka napinacza łańcucha rozrządu

- wymiana uszczelki pod głowicą

- uszczelniacz wału korbowego

- korek

- rura (136zł ciekawe co to za rura)

- płyn G13

- sylikon

- napinacz paska

- uszczelka pokrywy zaworów

- uszczelka kolektora wydechowego

- uszczelka ssącego papierowa

- uszczelka głowicy cylindrów

- śruba głowicy cylindrów

To mam na fakturze

Po naprawie czyli 14 maja nie zauważyłem zmniejszenia ciśnienia w tej rurce i podczas odkręcania korka, choć może delikatnie podczas odkręcania zminieszyło się ciśnienie. Po tyg. zauważyłem mały ubytek w płynie na co pojechałem do swojego mechanika on dolał mi płynu i powiedział aby jeździć to może zatrzymać się na jakimś poziomie i dalej nie spadać. Miną prawie miesiąc i na tyle spadł poziom płynu, że dziś zapaliła się czerwona kontrolka i dolałem równo 1 litr płynu chłodniczego. Od tyg. widzę znów małe 2 lub 1 plamke na bruku, która nie znika a utrzymuje się, więc na pewno nie z klimy. Do mechanika mam zaufanie, ale może nie ogarnia on do końca tego przypadku i dlatego postanowiłem napisać do was. Może ktoś z was miał podobny przypadek lub może wie o co może być przyczyną ubytkiem płynu w moim aucie.

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Sporo tego zrobiłeś i jak piszesz to masz wyciek płynu. Dobrze byłoby dokładnie zlokalizować miejsce lub miejsca wycieku. Może po zlokalizowaniu wycieku szybciej usuniesz usterkę.

Opublikowano

Sprawdź kolego plastikowy króciec z tyłu głowicy (ten w którym jest czujnik temperatury).

Bardzo często pękają i z nich cieknie. Ja u siebie mam pęknięty już drugi raz i cieknie z niego.

Kupuj tylko oryginał kosztuje 64zł podróbka około 20zł ale nie wytrzyma długo.

Opublikowano

I sprawdz czy gdzies z okolic termostatu nie cieknie

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wyciek dość łatwo będzie ci zlokalizować bo po plynie zostaje charakterystyczny nalot .