Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy - nie odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem , mianowicie ostatnio samoczynnie załączył się wentylator klimatyzacji na zimnym silniku(auto pozamykane bez kluczyków w stacyjce). Postawiłem go do garażu i przez noc ten wentylator rozładował mi akumulator do zera.Po naładowaniu aku silnik niestety nie chce odpalić , kręci elegancko i nic nawet nie pyrknie. Jak wyciągnę kluczyki ze stacyjki to co chwilę się ten wentylator włącza i wyłącza i tak w kółko.Paliwo w baku jest nie wiem co jest grane .Może ktoś się już spotkał z podobnym problemem , to prosiłbym o pomoc.Silnik 1.9 TDI, 130 Km, 2003 r.

Opublikowano

Dobra pierwsza sprawa. Zapala się kontrolka silnika po przekręceniu stacyjki??

Opublikowano

A przed awarią nie padało przypadkiem obficie, albo nie myłeś myjką ciśnieniową pod maską ?

Opublikowano

Zajrzyj to podszybia czy woda nie stoii

Opublikowano

Podejżewam że przekaźniki pod ECU pływają :decayed:

Opublikowano

Już to powiedziałem telefonicznie:decayed:

Opublikowano

To nie znaczy, że przy pękniętej albo nieszczelnie obsadzonej obudowie ECU, albo niedokręconej pokrywie , woda tam się nie dostała :whistling:

Opublikowano
Po naładowaniu aku silnik niestety nie chce odpalić

jak lądowałeś akumulator - wyciagałes go z auta, zdejmowałes klemy?

skup sie i opisz czynnosc ładowania Aqu.jakis spiecia, nieprawidłowe podłaczenie klem lub prostownika,nie prawidłowe napiecie ładowania aqu za miast 12V zapodałes na auto 24V.... opisz to dokładnie - moze sie okaze ze sterowni silnika upaliłeś.

a właczanie sie wentylatora -moze byc uszkodzony którys czujnik temp. płynu chłodzącego - temp.silnika lub temp chłodnicy(który jest włącznikiem wentylatora.)

Opublikowano

Pierwszy raz ładowałem na załączonych klemach , potem po pierwszej próbie odpalenia kręciłem aż wyładowałem zdejmowałem już klemę bo wciąż się załączał wentylator od klimy i tak w kólko ze dwa razy.

---------- Post dopisany 05-07-2014 at 20:21 ---------- Poprzedni post napisany 03-07-2014 at 21:08 ----------

Dzięki koledzy za porady , tak jak sugerowaliście przekaźniki zalało. Szybciej wody nabierał jak oddawał dlatego po czasie miałem sucho na podszybiu.Problem rozwiązany.

---------- Post dopisany at 20:22 ---------- Poprzedni post napisany at 20:21 ----------

Dzięki koledzy za porady , tak jak sugerowaliście przekaźniki zalało. Szybciej wody nabierał jak oddawał dlatego po czasie miałem sucho na podszybiu.Problem rozwiązany.

Opublikowano

Uszczenij obudowę ECU, bo sytuacja może się powtórzyć :decayed::whistling: