Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świst Powietrza 1800-2500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Ostatnio zauważyłem/usłyszałem jak jechałem z otwartymi szybami (jak są zamknięte to nie słychać tego) ze jak przyśpieszam to w zakresie obrotów 1800-2500 słychać świst uciekającego powietrza lub taki metaiczny drobniutki stukot. Jak jestem w tym zakresie i to wystąpi to po puszczeniu nogi z gazu nie słychać tego mimo iż jestem w tym zakresie obrotów. Na luzie nie wystpuje to, jedynie jak przyspieszam.
co to może być?

Edytowane przez wrclaguna

Opublikowano

Pewnie dziura w dolocie. Sprawdź węże od Turbo do kolektora dolotowego.

Opublikowano
  • Autor

nic nie widze własnie, i n postoju to nie wystepuje i ciężko m to zlokalizować

Opublikowano

Jak pęknie mocniej , to będziesz miał łatwiej zlokalizować :decayed:

Opublikowano
  • Autor

ale czymś to grozi jesli narazie tego ne znajde?

---------- Post dopisany at 15:38 ---------- Poprzedni post napisany at 15:36 ----------

i taki coś w dolocie byłoby tyko słyszalne pod obciążeniem? a jak na luzie gazuje to tego nie słysze

Opublikowano

Ja jak miałem dziure to tylko pod obciążeniem było słychać...

Opublikowano
  • Autor

a gdzie miałeś?

Opublikowano

Zwykle "pocenie" będzie towarzyszyło. Oczywiście nie powinno tak być, ale wynika to z wieku sprężarki. Najlepiej wjechać na kanał, ściągnąć osłony i wtedy może coś więcej się zobaczy.

Opublikowano

To było w silniku awx gumowy wąż gdzieś tam pod turbiną :-)

I też nie było widać tylko wszedłem do kanału i palcem wymacałem i był w górnej części węża. Dziura że kciuk wchodził...

Opublikowano

jedne turbiny gwizdają i są ok a drugie gwizdają i są na szrot , u mnie w seacie ahu nie gwizdze turbina a jest jak nowa, w pasku afn znowu gwizdze jak szalona uszczelniacze ma super bo grama oleju nie ubywa a luzy ma takie ze aż wszoku jestem ze to chodzi jeszcze.:grin:

Opublikowano

gwizdanie w dużej mierze zależy od stylu jazdy, jak ktoś zamula turbina cicha, jak ktoś pałuje non stop będzie wyć niczym karetka na sygnale i to nie jest oznaka że ma paść, może wiele lat tak wyć i śmigać jak wściekła, nie pałowaniu na totalnie zimnym, nie gaszenie od razu po pałowaniu, dobry olej i wymiany max co 10tys km i turbo nigdy nie padnie nawet pomimo wyżyłowania na czipie

Opublikowano
  • Autor

ale to nie jest taki świst turbiny jk nieraz słysze na ulicy, to jest taki inne wiszczenie i jak wczoraj zauwazyłem to zaczyna się od 2000, a że tubina zaczyna lepiej dmuchać już wyraźnie wcześniej czuje

---------- Post dopisany 07-07-2014 at 17:30 ---------- Poprzedni post napisany 06-07-2014 at 11:20 ----------

dzisiaj znów byłem pod samochodem i nigdzie nie widze dziury, pocenie występuje jedynie przy kolanku od intercolera ale jest doć szczelne bez dziur

---------- Post dopisany at 17:34 ---------- Poprzedni post napisany at 17:30 ----------

aha, wczoraj jeszcze zauważyłem że jak powoli naciskam pedał gazu ae rozpędzajc samchód i obroty n wysoki to to nie występuje, występuj jedyn jak gwałtownie naciskam gaz i gwaltownie przyśpieszam

Opublikowano

zlikwiduj to pocenie przy intercolerze i zrób logi, turbina ma świszczeć, jedna robi to głośniej inna ciszej, co najwyżej możesz olej na lepszy gatunkowo zmienić i filtr powietrza częściej wymieniać, wypalenie kolektora ssącego i wyskrobanie wlotów w głowicy trochę uciszy turbo

Opublikowano
  • Autor

oki ale czy turbiny nie słyzzałbym zawsze jak przyśpieszam? znaczy jak powli naciskam pedał gazu i nakręcam obroty również prawi do końca o teg nie slysze, a jak gwałtownie przyśpieszam to słysze

Opublikowano

nie ważne obroty, nie ważne ile gazu wcisnąłeś, turbinę może być bardzo słychać lub wcale u tu nie ma nic dziwnego, ile turbin tyle odgłosów, moją obecną słychać tylko do 1500obr, a potem jak by jej nie było, było raz słychać jak rozerwało rurę dolotu na 3cm i co ważne pomimo tej dziurki turbo było w stanie wygenerować 140km, seryjna afn generowała szum pompowania powietrza 1800-2500obr i potem cisza, a wyła jak karetka na sygnale przy ruszaniu i zmianie biegów przy 1000-1500obr i wystarczyło że pojeździłem 100km normalnie i już zero wycia i szum/świst o polowe cichszy a czemu? bo się robiła zamulona, jak by ktoś chciał ją kupić leży od wielu lat, perełka:D

• 5 tygodni później...
Opublikowano

kolego jak masz dziurawy dolot to miedzy innymi będzie ci auto kopciło. Przerabialem ten temat tydzień temu na urlopie. Wracalem z nad wody a w lusterku wstecznym czarna chmura... zero mocy, tryb awaryjny. Wąż od interkulera, to kolanko od spodu było rozerwane (dosłownie bo dziura była na ok 8cm). Wcześniej u mnie tez syczało tak jak ciebie ale to musiala być taka mala dziurka. Z czasem rozwalilo go całkowicie. Koszt weża 60 zł :/

Opublikowano
  • Autor

temat rozwiazany, dziurawy był wąż (ten co leci tutaj na filtrem paliwa do ic) dziura powstała przez zabezpieczenie w filtrze paliwa (taka metalowa jakby kokardka) troszke sie wtopiła w wąż aż wkońcu delikatnie pękł, nakleiłem na to opaske z innego węźa zbrojonego specjalnym klejem,