sobol_20 Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 Witam szanownych kolegów. Nie mogę dojść ładu co jest grane z temperaturą zewnętrzną wyświetlana na fisie. Otóż Zaniża o ok 10-15C. Czujnik G17 sprawny, mierzy prawidłowo (poniżej wskazania z VAG-a). Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Napomnę jeszcze że po podmianie czujnika na nowy sprawny dalej to samo, błędne wskazania na liczniku. Wrzucam foto z VAG-a. Proszę o pomoc. Z góry dzięki. 1
Labiel Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 O kurcze, nie wiem czy pomogę. Nie spotakłem się z tym problemem. A może jest jakieś kodowanie? Wiem że można VAGiem różne rzeczy sobie kalibrować. Dodawać odejmować różne wartości, na przykład wskazania paliwa itp. Może i przy temp zewnętrznej istnieje taka możliwość. 1
sobol_20 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2014 O kurcze, nie wiem czy pomogę. Nie spotakłem się z tym problemem. A może jest jakieś kodowanie? Wiem że można VAGiem różne rzeczy sobie kalibrować. Dodawać odejmować różne wartości, na przykład wskazania paliwa itp. Może i przy temp zewnętrznej istnieje taka możliwość. Ale uważasz kolego że to kwestia kalibracji? Bo tez tak myślałem szczerze powiem bo wydawało mi się to trochę dziwne bo gdyby było jakieś zwarcie lub przetarty przewód to VAG też by wskazywał nieprawidłowo a tu niby ok. Kwestia tylko złego wskazania licznika. A wiesz może kolego jak się do tej kalibracji zabrać?
Labiel Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie mam pojęcia. Gdzieś na forum przypadkiem kiedyś natknąłem się na wątek o złych wskazaniach ilości paliwa i tam była właśnie mowa o kalibracji dla tego też przyszło mi to na myśl. Ale szczegółów nie znam.
sobol_20 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) A pokazuje ci w st. C? Tak kolego pokazuje w st. C. Juz nie mam pomysłów co może byc przyczyną... Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez sobol_20
sobol_20 Opublikowano 7 Września 2014 Autor Opublikowano 7 Września 2014 Warto było by ocenić temp w VAGu A o czym konkretnie mówisz kolego? Nie wiem czy podglądałeś może to zdjęcie na początku mojego posta? Tam masz wskazania z VAGa.
grzanek85 Opublikowano 15 Września 2014 Opublikowano 15 Września 2014 sparawdz przyłącze przy czujniku czy opór na przewodzie brązowo białym względem masy wynosi poniżej 1 oma.
sobol_20 Opublikowano 5 Września 2015 Autor Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Problem rozwiązany. Po roku czasu sam doszedłem co jest grane. Spójrzcie na początek mojego posta (foto). Ewidentnie przekłamuje czujnik G89 (zaniża) a to właśnie on wskazuje temperaturę na wyświetlaczu. Gdy go wypiąłem całkiem komputer zczytywał sobie temperaturę z czujnika z przed chłodnicy (G17) i było OK natomiast po wpięciu G89 już zaniżał. Czujnik o którym mowa znajduje się pod filtrem kabinowym. Widać taki bolec plastikowy. Natomiast wymiana odbywa się po demontażu schowka w środku auta. Czujnik przekręcamy o 90' i wyjmujemy. Po wyjęciu czujnika spisujemy nr fabryczny i znajdujemy na allegro po wpisaniu tego numeru. Ja tak znalazłem jest tego mnóstwo. Używkę kupiłem za śmieszne pieniądze (4zł) i wszystko wróciło do normy. Oryginał nowy 117zł. Pozdrawiam. Edytowane 5 Września 2015 przez sobol_20
Rekomendowane odpowiedzi