Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 95r.]Podlaczenie 4 glosnikow do 2 wyjsc z radia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jakieś ryzyko jeśli sie podłączy (normalnie poprzez połączenie kabli) 4 glośniki do radia z wyjściem na 2 głośniki? ?

W kostce mam kabli na 4 glosniki (i mam 4 glosniki) a radio (concert) na dwa.

Może sie coś stać jeśli podłącze lewy tył z lewym przodem i tak samo z prawej? ?

Bo zakładający mówił, że to ryzykowne, ale nie bardzo wytłumaczył o co chodzi (czy po prostu mu się nie chciało)

Opublikowano

Eeeee.

Ja wiem, że niektórzy tak robią, są tylko lekkie straty na jakości.

Ale żeby miało być niebezpieczne ??? :galy:

Opublikowano

Bo rezystancja głośników spada do 2 Omów wtedy i końcówka mocy będzie sie grzała, co moze doprowadzić do jej spalenia.

Opublikowano

to jest jakaś możliwość podłączenia tych nieczynnych głośnikow, oprócz kupienia radia na 4 głośniki :P

Opublikowano
to jest jakaś możliwość podłączenia tych nieczynnych głośnikow, oprócz kupienia radia na 4 głośniki :P

Wzmacniacz.

Wystarczy nawet taka konstrukcja DIY z kitów firm, które sprzedają zestawy elektroniczne do składania.

Np. Końcówka TDA 7386 ma 4x45 W max, co daje jakieś 4x20 W mocy sinusoidalnej.

I takie końcówki są montowane w radiach. Jak masz trochę zdolności elektronicznych i lutownicę to sobie coś takiego zrobisz i będziesz miał wzmacniacz dla tylnych głośników.

Opublikowano

czesc a ja mam takie pytanko czy u mnie w radyiku mam zwykla BETE moge tez zastosowac ta koncówke TDA 7386 co kolega szogun0 pisal bo głosniki z tyłu by sie przydaly ale szkoda spalic radio mimo ze to najgorszy model :biggrin:

Opublikowano

Ale musisz to zrobić jako zewnętrzny układ, bo do środka radia nie wpasujesz. Inna liczba nóżek i inne wyjścia na nich.

Opublikowano

Dzieki cos pomysle bo kupilem adaptorek kasetke i mp-3 dosc fajnie gra ale glosniki z tylu by sie przydaly i jeszcze jak bym wiedzial jakiej mocy najlepiej byloby kupic te glosniki to bylo by ok tak zeby nie przesadzic i nie spalic czegos :question: