Skocz do zawartości
IGNOROWANY

tempomat nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie działa mi tempomat. Nie świeci się kontrolka od niego, bezpieczniki są sprawne, czujniki pedałów również, ale w tej sytuacji nie mają one w sumie znaczenia bo nie świeci się nawet kontrolka od tempomatu. Gdzie szukać przyczyny ?

Opublikowano

kontrolka się świeci jak tempomat działa. Radził bym sprawdzić czujniki stopu i sprzęgła vag'iem, bo to zazwyczaj w nich jest problem, czasem lecz chyba rzadziej problem leży w samej manetce, ale to też można sprawdzić vag'iem. Wszystko w tym temacie opisane jest w dziale FAQ - montaż tempomatu. Z tego co się orientuje to samo sprawdzenie błędów nie wyłapie problemu z czujnikami - trzeba je sprawdzać w poszczególnych blokach.

Opublikowano

Wiem o co chodzi bo w golfie sam zakładałem tempomat. Czyli jeżeli czujnik jest walnięty od sprzęgła lub hamulca to kontrolka sie nie zapali ?

Opublikowano

tak, kontrolka pali się tylko jak tempomat jest włączony, a problem z którymś z czujników uniemożliwia jego włączenie

Opublikowano

Faktycznie podpiąłem jeszcze raz pod kompa i okazało się że bez wciśniętych pedałów jest wartość 00101100. Po wciśnięciu sprzęgła nic nie reaguje, po naciśnięciu hamulca pojawia się 00101111. Zastanawia mnie co to są te pozostałe jedynki ? jak sprawdzałem inne auta to zawsze było 00000xxx (w miejscach x 1 w zależności od wciśniętego sprzęgła i hamulca).

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co oznaczają pozostałe jedynki, ale sądzę że po wymianie tego czujnika tempomat zacznie znowu działać. Jak byś sam wymieniał ten czynnik to przed jego montażem przeczytaj instrukcje montażu dołączoną do czujnika, bo podobno są dwa typy tych czynników i oba mają inne rozwiązanie montażu. A montaż można wykonać tylko raz bo w czujnikach są zapadki które przy montażu się łamią dostosowując się do pozycji pedału.

Pozdrawiam, Łukasz

Edytowane przez Lukasz_mk2
Opublikowano

Chipa nie robiłeś w aucie?

witam

mam podobny problem manetka sprawna czujniki sprawne wszystko w blokach pomiarowych sie zgadza oprócz predkości jakby nie widział :( prawdopodobnie jest chip moze to miec wpływ?

Chipa nie robiłeś w aucie?

witam

mam podobny problem manetka sprawna czujniki sprawne wszystko w blokach pomiarowych sie zgadza oprócz predkości jakby nie widział :( prawdopodobnie jest chip moze to miec wpływ?

Opublikowano

tak program ma wpływ na to, widocznie jakis kiepski Tuner robił .

Opublikowano

ok to jak zapisany jest spowrotem orginalny wsad to powinno działać a nie działa moc spadła to czuć a tempomatu dalej nie moge aktywowac