Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie 1BA vs 1BE vs 1BV w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Screenshot_20170915-221908.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

To ja też poproszę o radę. W aucie mam 1BA i nawet żona stwierdziła że trochę „koza” dlatego chcemy troszkę obniżyć ale nie tracić na komforcie za dużo. Mogę kupić tanio nowy zestaw od a5 b8 Sline 2.7 i proszę o radę czy to podejdzie. Nie wiem jaki to zestaw, chyba bv. Może ktoś zgadnie ze zdjęć. Warto się bawić?

5B01CD80-BD32-49DD-93B6-5C726C5DA9CC.jpeg

40D25063-9D9A-4F80-8037-E37C7FFBF6E1.jpeg

1C428A38-48C9-401C-BA81-D38B9C90F3E5.jpeg

189E5249-8D85-4A87-8E0C-346DCC41D8D8.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy zawieszeniach 1 BA,1BE czy 1BV każde z nich ma inne sprężyny i amortyzatory.Sam posiadam 1BE i samochód wygląda fajnie ,jeździ się na dobrych drogach super ale muszę przyznać że na dziurach i poprzecznych nierównościach jest samochód za twardy.Przymierzam się do wymiany na 1BA i zastanawiam się czy nie wymienić tylko amortyzatorów i poobserwować co i jak.Wcale nie dziwię się niektórym wpoisom że 1BE jest za twarde.Problem optyki nie gra dla mnie roli tak że te 2cmm można przeboleć

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy ta zawiecha to 1BE czy 1BA ? Czy podejdzie montaz bezproblemowo zamiast 1 BA ?

1be.jpg

1bee.jpg

1beee.jpg

1beeee.jpg

1beeeee.jpg

Opublikowano

@drozdon to jest 1BE. Co do montażu to musisz sprawdzać kategorie wagowe czy podejdą do Twojego auta.

Opublikowano

@Hugo mam takie dane w porownaniu do moich. Jakas róznica jest ale nie za duża. pojdzie w gore czy w dol jak założe ?

20180314_190156 (1).jpg

20180911_155843.jpg

b.jpg

a.jpg

Edytowane przez drozdon

Opublikowano

Na pewno pójdzie w dół bo ty masz zawias "koza" :) Ale czy to równo siądzie, to nie mam pojęcia. Różnie to bywa :hi:

Opublikowano
24 minuty temu, Hugo napisał:

Na pewno pójdzie w dół bo ty masz zawias "koza" :) Ale czy to równo siądzie, to nie mam pojęcia. Różnie to bywa :hi:

Ja i tak na gwincie jezdze ? ale chce bardziej komfortowo i nie taka koze jak 1BA. ile takie zawieszenie moze kosztowac z 200k nalotu ? nie chce zeby duza roznica w wysokosciach byla miedzy przodem a tylem tam 0.5cm przezyje ale 2 to o wiele za duzo by bylo. 

Edytowane przez drozdon

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.09.2018 o 10:51, Hugo napisał:

@drozdon to jest 1BE. Co do montażu to musisz sprawdzać kategorie wagowe czy podejdą do Twojego auta.

Tylko gdzie sprawdzić kategorie wagowe ? Tematem interesuję się już z 2-3 tydzień. Na internecie wszędzie są tabele z oznaczeniami sprężyn do modelu B6/B7, nigdzie nie mogę znaleźć od B8. Chcąc nawet porównać do B6/6 mam problem bo w tamtych oznaczeniach nie ma takich sprężyn jakie mam ja (tylna- kropka szara i różowa). Klasę wagową WG WLEPKI mam OYH, OJG (CAGA, avant, 2009) a zawieszenie 1BA. Kupiłem samochód na kołach 16, było widać nieznacznie podniesiony przód. Teraz kupiłem 18 na lato i jest tragedia (przód podniesiony jeszcze bardziej a tył siedzi wręcz wzorowo, jakby był obniżony- zapewne coś nie tak ze sprężynami) a chciałbym problem rozwiązać przed wiosną. Nie zależy mi aż tak bardzo na jakimś znacznym obniżeniu, co żeby wysokość była podobna więc chyba dla mnie nie ma różnicy czy kupię 4 sprężyny z s-line czy tylko na tył standardowe. Jednak gdzie porównać kategorię wagową jeśli nawet w katalogu hurtowni nie ma oznaczeń wagowych ?

Opublikowano
27 minut temu, zombek23 napisał:

Tylko gdzie sprawdzić kategorie wagowe ? Tematem interesuję się już z 2-3 tydzień. Na internecie wszędzie są tabele z oznaczeniami sprężyn do modelu B6/B7, nigdzie nie mogę znaleźć od B8. Chcąc nawet porównać do B6/6 mam problem bo w tamtych oznaczeniach nie ma takich sprężyn jakie mam ja (tylna- kropka szara i różowa). Klasę wagową WG WLEPKI mam OYH, OJG (CAGA, avant, 2009) a zawieszenie 1BA. Kupiłem samochód na kołach 16, było widać nieznacznie podniesiony przód. Teraz kupiłem 18 na lato i jest tragedia (przód podniesiony jeszcze bardziej a tył siedzi wręcz wzorowo, jakby był obniżony- zapewne coś nie tak ze sprężynami) a chciałbym problem rozwiązać przed wiosną. Nie zależy mi aż tak bardzo na jakimś znacznym obniżeniu, co żeby wysokość była podobna więc chyba dla mnie nie ma różnicy czy kupię 4 sprężyny z s-line czy tylko na tył standardowe. Jednak gdzie porównać kategorię wagową jeśli nawet w katalogu hurtowni nie ma oznaczeń wagowych ?

Coś takiego znalazłem:

Spring Codings.png

Opublikowano
2 godziny temu, Hugo napisał:

Coś takiego znalazłem:

Spring Codings.png

Dzięki wielkie ! Przynajmniej porównam i sprawdzę czy to samo zwykłe i sline.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 7.02.2019 o 11:56, Hugo napisał:

Coś takiego znalazłem:

Spring Codings.png

Ok, to teraz jeśli mam na wlepie 0JH, 0YK i 1BA to jakie muszę szukać by było zgodne do mojej konfiguracji ale niżej i sztywnej?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

? Ktos podpowie wyltumaczy?

Opublikowano

Hej. A4 b8? Masz 1ba (OJG klasa 8 i OYK klasa 10). Jak chcesz zmienić na 1be to dajesz tej samej klasy lub o jedną niżej (OJH lub OJG i tył OYK lub OYJ).

Jeżeli modyfikować z zaleceniami audi to trzeba by zmienić również stabilizatory bo są różne w 1ba i 1be.

Opublikowano

Czyli ja ma klase 8 i 10 a te co moge kupić 7 i 8..  jest ok czy tył niżej sądzie?

O ile cm moze względem 1ba to siąść?

Opublikowano

Między 1ba a 1be są 2cm i teoretycznie o tyle będzie niżej. Ale z czy będzie równo, tego nikt nie wie. Koledzy na forum już o tym dużo pisali. Może warto dogadać się ze sprzedającym, że jak usiądzie za bardzo lub jak nie będzie równo, to czy można zwrócić. Zależy w jakim stanie są te sprężyny i amorki. 

Myślę, że warto spróbować. Zrobić pomiar metrówką "przed" i "po", i będzie widać efekt.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.02.2018 o 22:10, Konrad z Rørvik napisał:

To ja też poproszę o radę. W aucie mam 1BA i nawet żona stwierdziła że trochę „koza” dlatego chcemy troszkę obniżyć ale nie tracić na komforcie za dużo. Mogę kupić tanio nowy zestaw od a5 b8 Sline 2.7 i proszę o radę czy to podejdzie. Nie wiem jaki to zestaw, chyba bv. Może ktoś zgadnie ze zdjęć. Warto się bawić?

5B01CD80-BD32-49DD-93B6-5C726C5DA9CC.jpeg

40D25063-9D9A-4F80-8037-E37C7FFBF6E1.jpeg

1C428A38-48C9-401C-BA81-D38B9C90F3E5.jpeg

189E5249-8D85-4A87-8E0C-346DCC41D8D8.jpeg

To zestaw 1BV czy 1 BE?

Edytowane przez patricks1

Opublikowano

8T0 513 035 L (1BE, 1BV)

8T0 413 031 AD (1BA)

Ze sprężynami dokładnie nie znalazłem ale wszystkie na tylną oś, gdzie są oznaczone pięcioma kropkami to 1BE i 1BV.

Opublikowano

Wg etki:

sprężyna o kolorze kropek 1 żółty, 1 szary, 3 fioletowe ma nr 8K0511115EM, były montowane również do A4 na tył, zawieszenie BE,BV, kategoria wagowa OYF

sprężyna druga widać tylko 4 kropki, ale prawdopodobnie będzie to 3 pomarańczowe, 1 fioletowa 8K0411105ED były montowane również w A4, na przód zawieszenie BE, BV, kategoria wagowa OJH.

Jeżeli chodzi o amortyzatory, to z tymi numerami były montowane tylko do A5/S5.

A tak w ogóle mam do sprzedania 1BE ze swojej A4. Sprawdzić tylko kategorie wagowe. Choć u Ciebie silnik większy i cięższy także i kategoria wagowa pewnie inna.

Edytowane przez Pawmichtim

Opublikowano
W dniu 5.08.2019 o 12:46, Pawmichtim napisał:

Wg etki:

sprężyna o kolorze kropek 1 żółty, 1 szary, 3 fioletowe ma nr 8K0511115EM, były montowane również do A4 na tył, zawieszenie BE,BV, kategoria wagowa OYF

sprężyna druga widać tylko 4 kropki, ale prawdopodobnie będzie to 3 pomarańczowe, 1 fioletowa 8K0411105ED były montowane również w A4, na przód zawieszenie BE, BV, kategoria wagowa OJH.

Jeżeli chodzi o amortyzatory, to z tymi numerami były montowane tylko do A5/S5.

A tak w ogóle mam do sprzedania 1BE ze swojej A4. Sprawdzić tylko kategorie wagowe. Choć u Ciebie silnik większy i cięższy także i kategoria wagowa pewnie inna.

Panowie ja nie kapuje do końca jakie powinienem zalożyć u siebie. Mam 1ba i oznaczenie z wlepy OYJ OJG. chce zalożyc 1be i nawet zastanawiam sie czy by nie dac z niższą kategorią wagową zeby troche nizej siadło niz 20 mm. Jakich oznaczen szukać?