bbarney_Szcz Opublikowano 21 Września 2014 Opublikowano 21 Września 2014 Witam, Ostatnio zatankowałem do pełna i po przejechaniu ok 100km znowu zatankowałem do pełna na tej samej stacji z tego samego dystrybutora. Według FIS-a spalanie ok 8l (jeździłem tylko po mieście) a obliczone z tankowania 10l. Skąd może wynikać ta różnica. Mój styl jazdy jest umiarkowanie dynamiczny. Nie jak dziadek ale eco jazda też to nie jest.
Fido Opublikowano 21 Września 2014 Opublikowano 21 Września 2014 Za mało natłukłeś kilometrów stąd ta różnica. Wyjeździj cały zbiornik i wtedy przelicz. Mi tak coś koło 0,2-0,4 L oszukuje przy długiej trasie.
Rotmistrz Opublikowano 21 Września 2014 Opublikowano 21 Września 2014 Spalanie możesz zmienić vag-iem. Mi zawyżało ok. 10%, teraz jest w porządku. Oczywiście wszystko mierzone według tankowań.
pakotomasz Opublikowano 21 Września 2014 Opublikowano 21 Września 2014 Tak jak pisze Fido, wg mnie przejechane 100km to za mało, żeby obliczać spalanie.
jacek70 Opublikowano 22 Września 2014 Opublikowano 22 Września 2014 Najlepiej się mierzy od korka do rezerwy, i spowrotem pod korek. Wtedy wychodzi prawdziwa średnia.
lapek85 Opublikowano 22 Września 2014 Opublikowano 22 Września 2014 "Za pomocą VCDSa wchodzisz do sterownika 17-Instruments. Wybierasz kanał 3 i domyślnie masz w polu Stored value 100. Teraz musisz policzyć o ile Cię komputer "oszukuje", jak to zrobić jest to opisane w chmurce pojawiającej się jako podpowiedź. Łopatologicznie: jeżeli komputer pokazuje np. 6,5tr a Tobie z tankowania wyszło 6,8ltr, to liczysz: 100*6,8/6,5 = 104,6 czyli zaokrąglajac 105. Tę wartość wpisujesz w pole New value, wciskasz Test a potem Save i zrobione. W polu Stored value pojawi się nowa wartość. Teraz proponuję znów przy tankowaniu wyzerować wskazania i po wyjeżdżeniu całego baku (najbardziej miarodajnie) sprawdzić odczyt."
jacek70 Opublikowano 22 Września 2014 Opublikowano 22 Września 2014 Bardzo dobry opis kalibracji wskazań kompa. Na pewno się przyda.
silnik Opublikowano 23 Września 2014 Opublikowano 23 Września 2014 Ja tankujac zawsze do pełna na tej samej zaprzyjaźnionej stacji i zawsze mi wychodzi inaczej niż na Fisie. Komputer będzie dobrze obliczal jezeli robisz dłuższe trasy, jak jeździsz po mieście zawsze coś tam oszuka. Dodam że kalibrowalem spalanie vagiem
Krzysiekcalibra Opublikowano 1 Października 2014 Opublikowano 1 Października 2014 Panowie mi również fis oszukuje ze spalaniem mianowicie na liczniku pokazuję 8,6 a w rzeczywistości wychodzi mi 7,5 wiec z opisu powyższego powinno być tak 100*7,5/8,6 = 87,2 dobrze rozumiem ?? 87 nie wchodzi więc wpisałem 90 i zobaczymy czy teraz bedzie dobrze pokazywał.
szmarek Opublikowano 18 Października 2014 Opublikowano 18 Października 2014 Moj fis tez mnie ciula. Tak jak i licznik predkosci o 10% zawyza czyli jak jade 120 to na gps i fotoradarze pokazujec 110. A spalanie tez o okolo 8.5l fis a bak ok. 7.8l. Czy licznik tez idzie ustawic podobnie jak spalanie?
Rekomendowane odpowiedzi