przemekkk61 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Witam. Koledzy walcze z smrodem z klimatyzacji ostatnio widziałem na necie film jak dezynfekowali klime parą wodną gorącą. Mam w domu takie urządzonko jak mop parowy i tak sobie myśle czy nie wpuścić takiej pary prosto na parownik ( przez korek przy schowku od strony pasażera Audi a4 b6) Jak myślicie sprawdzi się? A najważniejsze czy nic taką akcją nie zepsuję?
jacek70 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Myślę że pianka jest lepsza bo zabija grzybki.
przemekkk61 Opublikowano 28 Września 2014 Autor Opublikowano 28 Września 2014 Piankę bodajrze plak stosowałem i niestety ale zapach bardziej maskuje ten smród niż go usuwa zależy mi na wypłykaniu i oczyszczeniu tego syfu konkretniej
rs dziadek Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Ja najpierw stosowałem ozonowanie, potem środek wurth i dalej śmierdziało. O dziwo przestało dopiero po piance plaka. Według mnie podstawa to parę minut przed końcem jazdy przełączyć na econ, żeby parownik osuszyć. tak robię i od tego czasu przestało śmierdzieć. Teraz zapobiegawczo testuję izopropanolem w spreju . Do dobrego oczyszczenia parownika jeszcze proponują rozpuszczone kapsułki do zmywarki. Część osób tak robiła i im pomogło. Edytowane 28 Września 2014 przez rs dziadek
przemekkk61 Opublikowano 28 Września 2014 Autor Opublikowano 28 Września 2014 Ja najpierw stosowałem ozonowanie, potem środek wurth i dalej śmierdziało. O dziwo przestało dopiero po piance plaka. Według mnie podstawa to parę minut przed końcem jazdy przełączyć na econ, żeby parownik osuszyć. tak robię i od tego czasu przestało śmierdzieć. Teraz zapobiegawczo testuję izopropanolem w spreju . Do dobrego oczyszczenia parownika jeszcze proponują rozpuszczone kapsułki do zmywarki. Część osób tak robiła i im pomogło. A mogłbyś rozwinąc temat kapsułek do zmywarki? w jaki sposób je aplikować?
karol18183 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 wrzucic kapsułke przez nawiew pewnie rozpuscic ja trzeba i wlac do parownika
rs dziadek Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Tutaj masz cały temat odnośnie odgrzybiania i różne sposoby klubowiczów, w tym także czyszczenie rozpuszczoną tabletką do zmywarek. http://a4-klub.pl/index.php?/topic/24729-odgrzybianie-klimatyzacji/ Ja oprócz spryskania parownika od strony oryginalnego otworu od schowka zrobiłem drugi od strony wentylatora, żeby dotrzeć i do drugiej strony parownika.Później otwór zaślepiłem gumową zaślepką za 1.30 zł lub jak ktoś woli to można kupić zatyczkę w ASO za 21 zł.
Kogut-WP Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Ma może ktoś zdjęcie tego otworu do parownika za schowkiem ??
rodzyn889 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 W takim wypadku tylko mycie parownika najlepiej tunapem. Uwierz mi przerabiane wiele razy , w aso kosztuje to 149 teraz w promocji .
Skoczer Opublikowano 21 Czerwca 2016 Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Ja konserwowałem parą wodą. Powiem tak: nie polecam, gdyż jednak nie jest to aż tak dokładne. Dla mnie najlepsza metodą jest ozonowanie. tutaj szczegółowy opis jak wygląda taki zabieg http://grandservice.pl/oferta/klimatyzacja/ Chyba nie tylko dla Mnie, ale i dla większości Klientów, którym zależy na tym, aby odgrzybianie było wykonane dobrze. Poza sam odgrzybianiem zawsze proszę o wykonanie testu szczelności. Zdarzały się u Mnie sytuacje, że testu nikt nie robił nawet po tym, jak Klima była rozszczelniona i trzeba było ją serwisować. Dlatego jestem zdania, że poza samym serwisem czy odgrzybianiem, test jest absolutnie konieczny. Edytowane 25 Października 2016 przez Skoczer
Rekomendowane odpowiedzi