Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Zagazowana niunia - pytanie laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Wczoraj zagazowałem swoja niunię 1.8T. Pierwsze wrażenie - bez różnicy czy jadę na LPG czy na benzynie, samochód tak samo przyśpiesza. Natomiast nie podoba mi się to, że na gazie trochę głośniej pracuje. I tu moje pytanie - czy to normalne? W kabinie tego nie słychać, ale stojąc przed maską (zwłaszcza podniesioną) słychać różnicę przełączając LPG/benzyna.

Nie wiem do końca jaką mam instalację, z pewnością info będzie w homologacji, którą dostanę pocztą. W książeczce pisze jedynie Typ instalcji: MIX. Na elementach bezpośrednio przy silniku (cztery, to chyba jakieś wtryski) pisze Magic Jet. Na innych "nowych" elementach są naklejki z nazwą firmy, która montowała instalację.

Opublikowano

Pochwal się co Ci zamontowali magicy :)

Opublikowano

bedzie słychać wtryski

normalna rzecz

Opublikowano

Charakterystyczne "pstykanie" to praca wtryskiwaczy gazowych. Tak ma być. :good:

Producenta instalacji odnajdziesz w książce serwisowej - zapewne taką otrzymałeś. Ewentualnie na reduktorze, lub na sterowniku; szukaj nowo zamontowanych elementów. :cool1:

Dbaj o serwis i turbinę, a nie będziesz narzekał.

Opublikowano
  • Autor

Trochę poszperałem pod maską i przy butli i znalazłem oznaczenia: ZAVOLI, VALTEK, TOMASETTO, MAGIC JET, STAG 300-4. W książce serwisowej jako typ instalacji wpisany jest MIX.

No i dziś miałem problemy z instalacją. Po przejechaniu ok. 80 km od montażu, w dniu dzisiejszym miałem kłopoty. Na początku, na skrzyżowaniu samochód chciał mi zgasnąć, spadły obroty i wtedy automatycznie przełączył się na benzynę - obroty wróciły do normy. Przejechałem około 1,5 km i silnik zaczął dziwnie pracować - słaby i drżał. Podobny objaw miałem kiedyś w Puncie gdy nie paliły mi wszystkie cylindry. Jak traktor. Wróciło do normy, dałem mu benzyny. Po przejechaniu kolejnych 2km na skrzyżowaniu silnik zgasł (na wolnych obrotach). Samochód zapaliłem i wszystko było już OK. Przejechałem kolejne 3km i wyłączyłem silnik.

Po około dwóch godzinach odpaliłem silnik, ale po przejechaniu dosłownie 100m miałem sygnał dźwiękowy. Z tego co pamiętam, to oznacza on brak gazu. Trzy diody świeciły, więc gazu jeszcze było więcej niż połowa butli. Silnik automatycznie zaczął pracować na benzynie. Docisnąłem dwie wtyczki pod maską - pamiętałem, że instalator wyjmował je aby pokazać jak reaguje instalacja na brak gazu. Wszystko wróciło do normy. Przejechałem ponad 3km i odstawiłem samochód na pół godziny po czym przejechałem kolejne 7-8km. Wszystko było OK.

Samochód stał około 3,5-4 godziny. Zapaliłem silnik, dioda sygnalizująca spalanie gaz/benzyna migała szybko, nie przełączyło się na gaz. Po chwili wyłączyłem i znów zapaliłem silnik - to samo. Za trzecim razem, za trzecim zapalaniem silnika zmieniło się z szybkiego "migania" na wolne. Po chwili dioda zapaliła się na stałe - jechałem na gazie. Przejechałem 7-8km i było OK.

Ktoś spotkał się z czymś takim?

Opublikowano

Wróc do gazownika i opowiedz mu co sie działo... z nowymi instalacjami jest tak ze znim sie je odpowiednio dostroi i wyreguluje to minie kilka wizyt u gaziarza ;) ale nie masz co sie martwic bo to norma...

Przy dobrze zalozonej instalacj LPG to fajna sprawa (ekonomiczna) ja rok temu kupilem zagazowane autko smigam caly czas na lpg i nie narzekam. W trakcie tego roku raz bylem u gaziarza na przegladzie i wymianie filtra ;]

Dbaj, przestrzegaj wszelkich wymian, przegoń czasami autko na samej PB a bedzie służyło.

Opublikowano

z nowymi instalacjami jest tak ze znim sie je odpowiednio dostroi i wyreguluje to minie kilka wizyt u gaziarza ;)

nie zawsze :tongue4:

w mojej A4 regulacja nie była konieczna,

jednakże w poprzedniej B4 i owszem no i nie obyło się bez kilku wizyt u gazownika

ale to co piszesz, że czasem dobrze ją przegonić na benzynce to fakt

rajmondo skąd Ty jesteś, gdzie zakładaleś gaz?

Opublikowano
  • Autor

rajmondo skąd Ty jesteś, gdzie zakładaleś gaz?

Jestem z Żor, a gaz zakładałem w Skrzyszowie.

Opublikowano

ok, myślałam, że gdzieś bliżej moich okolic, to bym Ci poleciła (może na przyszłość) bardzo dobrego i sprawdzonego gaziarza

w każdym razie powodzenia :)

koniec :offtopic:

Opublikowano

z nowymi instalacjami jest tak ze znim sie je odpowiednio dostroi i wyreguluje to minie kilka wizyt u gaziarza ;) ale nie masz co sie martwic bo to norma...

Bzdura. W odpowiednio dobranej, sekwencyjnej instalacji nie powinno być żadnych problemów.

Jedź na reklamację. Koniecznie przewieź faceta, który to zamontował, jeśli będzie miał jakieś obiekcje.

Opublikowano
  • Autor

Dziś w ogóle system nie chciał przełączyć się na gaz. Przejechałem 40km - ciągle na benzynie a dioda sygnalizująca benzyna/gaz szybko migała. Pojechałem do gazownika - podpiął laptopa, wykasował błąd, ale prawie natychmiast błąd znów się pojawił. Nie znam się na tym, ale mówił coś o wtrysku i że samochód musi zobaczyć jego elektryk (w soboty go nie ma). Samochód zostawiłem do poniedziałku otrzymując zastępczy samochód. Zobaczymy.

W mieliście tego typu problemy? Ile razy składaliście wizytę gazownikowi zanim wszystko było OK?

Opublikowano

Ja po montażu nie miałem żadnych problemów (po 3 miesiącach padł czujnik ciśnienia gazu - gwarancja) . Przejechałem na tej instalacji 50kkm i nie mam nadal. Przed montażem też nie miałem. Możliwe,że tu jest pies pogrzebany, że masz jakieś usterki. Szkoda, że warsztat nie wykrył tego przed montażem. :confused4:

Ja jednak nie zgodziłbym się na zostawienie auta zanim nie sprawdziłbym błędów. Mógłbyś łatwo zweryfikować wiedzę i uczciwość speca od gazu.

Opublikowano

Ja zakładałem gaz w czerwcu tam gdzie Ty i mam taką samą instalację tylko że sterownik oczywiście STAG 300-6, jeśli chodzi o głośne działanie to tak jak wcześniej było napisane słychać wtryski i ciszej raczej nie będzie. Ja przejechałem na instalacji 3000 km bez żadnych kłopotów i oby tak dalej. Jak się dowiesz co było przyczyna problemów z instalacją w Twoim samochodzie to napisz.

Opublikowano
  • Autor

Już wszystko OK. Podobno jakiś kabelek się rozłączył.

Opublikowano

przed kazdym montażem

junkersa konieczna jest diagnostyka całego auta

Opublikowano

Jak dla mnie to troche dziwne - zakładasz instalację gazową i nawet nie wiesz jaką, ale dobrze że wszystko się wyjaśniło.

Na gazie troche głośniej ale to już wcześniej wspomniane wtryski cykają. Sama różnica gaz - benzyna jest minimalna.

Ja zrobiłem moją a4 dopiero 10 tys na gazie brc sequent 24 bez żadnej usterki jak narazie , poprzednim samochodem ponad 100 tys km na instalacji Lovato i nie miałem żadnych problemów, wydaje mi się że mniej ważne jaka instalacja (pod warunkiem że to instalacja sekwencyjna), ważne gdzie założona.

Moim zdaniem jeśli założyłeś instalację w normalnym warsztacie musisz zadbać o jej wyregulowanie i wymieniać filtr gazu co około 15-20 tys km i bedzie ok. Oczywiście należy też dbać o wymianę oleju i filtra powietrza w terminie, oraz zwracać uwagę na stan świec zapłonowych i kabli wysokiego napięcia...no i sprawa oczywista przy instalacji gazowej - sprawny układ chłodzenia (termostat)... pzdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zawsze będzie różnica między pb a lpg, nie wierzę jak ktoś mówi inaczej :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Jaką różnicę masz na myśli?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

zawsze będzie różnica między pb a lpg, nie wierzę jak ktoś mówi inaczej :cool1:

Chodzi zapewne o różnicę w cenie przy tankowaniu. :wink4:

Opublikowano
Jaką różnicę masz na myśli?