dzozda Opublikowano 9 Października 2014 Opublikowano 9 Października 2014 Witam, Posiadam zespolone lampy Valeo jednak jest z nimi taki problem, że najprawdopodobniej są to angliki. Mają dziwne kąty świecenia. Ponadto wydobywa się z nich stanowczo za mało lumenów. Na kostce mam 12 V więc podejrzewam, że problem leży w samych lampach. Zapewne są już wypalone odbłyśniki. Dodatkowo nie mam silniczków i lampy są skierowane w ziemie... Końcowy efekt jest taki że jazda nocą jest skrajnie niebezpieczna bo naprawdę nic nie widać. Mam dwa pomysły na rozwiązanie mojego problemu i tutaj proszę was o radę. Pierwszy to kupno nowych lamp jednak obecnie nie stać mnie na nowe Valeo i mam do wyboru TYC albo DEPO, co o nich sądzicie? Druga opcja to reanimowanie moich Valeo, tzn regeneracja odbłyśnika, ustawianie przesłon + około 400 km drogi, ponieważ u mnie w mieście nie znalazłem dobrego fachowca w tym zakresie. Koszt w obu przypadkach będzie podobny 400 - 500 zł, więc pytanie która metoda przyniesie lepszy efekt? Dziękuje i pozdrawiam.
Jakoob Opublikowano 9 Października 2014 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Żeby cokolwiek porównać trzeba by odpowiednio ustawić te Valeo a u Ciebie to jest niemożliwe, po drugie jaki jest sens reanimacji anglików? Jak je ustawisz na odpowidenią wysokość to oślepisz każdego na przeciwnym pasie. Jak ma świecić zadowalająco to trzeba kupić europejskie Valeo, to co wymieniłeś skoro kosztuje 1/4 ceny ori... jak myślisz, czemu? Inna sprawa, że pewnie będzie i tak trochę lepiej niż zdekompletowany angol. Chcesz mieć dobrze - kup odpowiednie Valeo, innej się nie da chyba że zrezygnujesz z jazdy po ciemku. Edytowane 9 Października 2014 przez Jakoob 1
dzozda Opublikowano 10 Października 2014 Autor Opublikowano 10 Października 2014 Ale chyba jest możliwość odpowiedniego ustawienia przesłon w lampach, tak żeby świeciły jak europejskie?
marcin_franz Opublikowano 10 Października 2014 Opublikowano 10 Października 2014 A używki Valeo europejskie? Da się wyrwać w dobrej cenie. Wysłane z terenu
fanthomas18 Opublikowano 10 Października 2014 Opublikowano 10 Października 2014 Można bez problemu przestawić lampy żeby świeciły jak europa albo angliki Przy soczewce jest taki drucik i trzeba zmienić jego pozycje, niestety nie wiem w którą stronę jest europa a w którą anglia O ten drucik chodzi co zaznaczyłem http://www.directupload.net/file/d/3771/spmpwnja_jpg.htm
dzozda Opublikowano 10 Października 2014 Autor Opublikowano 10 Października 2014 Znalazłem na allegro aukcje, regeneracji odbłyśnika. Gadałem z gościem i sytuacja wygląda tak, że on wysyła nowy kompletny kielich z przesłonami europejskimi za 90 zl za sztukę a w zamian chce stare kielichy. Czyli za około 200 zł z przesyłka mam dobre lampy Valeo. Chyba tak będę robił. Poniżej link do aukcji: http://allegro.pl/naprawa-odblysnika-regeneracja-chromowanie-h7-i4682282168.html
Fenrir Opublikowano 10 Października 2014 Opublikowano 10 Października 2014 200zł to jeszcze tragedii nie ma. Jak bym miał dać 500zł za regenerację to bym za tyle kupił inne valeo z xenonem. Bez problemu dorwiesz za 500-600zł. Bixenon za 800 a zwykłe od 250-300zł. Ale fakt faktem że po regeneracji wiesz co masz i lepiej już raczej świecić nie będą.
fanthomas18 Opublikowano 10 Października 2014 Opublikowano 10 Października 2014 A nie lepiej kupić odbłyśnik od Gwerty'ego? Tylko trzeba dzwonić do niego bo coś zaniedbuje forum sprzedaje bodajże po 40zł odbłyśniki, dliwski brał od niego i poleca
dzozda Opublikowano 10 Października 2014 Autor Opublikowano 10 Października 2014 Mam od nie dawna Audi i jestem nowy na forum wiec nie znam tutejszych majstrów:) Owszem jak jest jakiś master w tym zakresie to z chęcią skorzystam:)
fanthomas18 Opublikowano 11 Października 2014 Opublikowano 11 Października 2014 Jest, ma nick Gwerty, wejdź w jakikolwiek jego post i pod postem czytaj podpis
zgredek27 Opublikowano 11 Października 2014 Opublikowano 11 Października 2014 Przesłony jak wyżej pisali, przestawiasz. Rozbierz je i wyczyść, a zrobi się jasno. Ew. jeśli po rozbiórce okaże się, że odbłyśniki w soczewkach wypalone, to regeneruj ew. szukaj innych soczewek. Filozofii żadnej nie ma a syfu w lampach "kupa", ps. o ile będą mało "podpalone od góry" obróć odbłyśnik...
dzozda Opublikowano 20 Października 2014 Autor Opublikowano 20 Października 2014 Nadszedł czas podsumować temat. Odbłyśniki zamówiłem z firmy regeneracja-hc, ponieważ zależało mi bardzo na czasie a oni wysyłali zregenerowane kielich po uzgodnieniach telefonicznych i za pobraniem kaucji w wysokości 50 zł za sztukę. Zregenerowane kielich wyglądały naprawdę dobrze. Po odkręceniu moich lamp przeżyłem szok. Jeden odbłyśnik dosłownie wysypał mi się na stół! Warstwy odbijającej światło praktycznie nie było. Ciekawe było natomiast, że drugi wyglądał całkiem nie źle. Okazało się również, że miałem połamane plastiki trzymające soczewkę, więc musiałem trochę rzeźbić klejąc plastiki. Ciekawe ile wytrzyma:) Na szrocie kupiłem silniczki, ustawiłem przesłony, złożyłem całość i udałem się na stację diagnostyczną. Okazało się, że źle ustawiłem przesłony i ku wielkiemu zdziwieniu gościa z obsługi w 5 min "przerobiłem" światła z angielskich na europejskie:) Na weekend zrobiłem około 500 km, z czego większość nocą i muszę powiedzieć, że efekt końcowy jest naprawdę dobry! W końcu mogę jeździć nocą bezpiecznie, pewnie i co ważne nikogo nie rażąc. Podsumowując koszty: Dwa zregenerowany odbłyśniki 205 zł + dwa silniczki na szrocie 50 zł + 15 zł za spawanie jednego uchwytu lampy + 10 zł za ustawienie świateł = 280 zł za sprawne lampy:) Pozdrawiam
Koczek82 Opublikowano 21 Października 2014 Opublikowano 21 Października 2014 Witam!Czy ktos mógłby podac mi numer telefonu do "Gwerty"???..niestety tez mam problem ze swiatłami!..z góry dziekuję!
fanthomas18 Opublikowano 21 Października 2014 Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Jest, ma nick Gwerty, wejdź w jakikolwiek jego post i pod postem czytaj podpis Tam szukaj Edytowane 21 Października 2014 przez fanthomas18
darkb Opublikowano 10 Stycznia 2015 Opublikowano 10 Stycznia 2015 koledzy u siebie mam podobny problem na krótkich lampy zespolone z soczewką światłą krótkie bardzo słabo świecą co może być przyczyną
dzozda Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2015 koledzy u siebie mam podobny problem na krótkich lampy zespolone z soczewką światłą krótkie bardzo słabo świecą co może być przyczyną U mnie przyczyną były odbłyśniki. Ale sprawdź czy masz napięcie dobre na kostce i czy szyby reflektorów nie są matowe.
Fenrir Opublikowano 17 Stycznia 2015 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Pytanie też jakie masz żarówki. Jeśli żarówki są dobre, można jeszcze wypolerować klosze, a jak dalej będzie kiepsko to raczej zostaje regeneracja/wymiana soczewek.
Rekomendowane odpowiedzi