Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż CB RADIO w budzie B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to nie powoduje że jak jest dłuższy kabel to mniejszy zasięg anteny? Szumy itd? Gdzie takie coś mogę dostać?

Opublikowano

Taka beczka, jak i każde przedłużenie kabla ingeruje w zasięg anteny, a dokładnie wyższy SWR. Taką beczke dostaniesz pewnie w każdym sklepie/serwisie gdzie sprzedają CB radia.

Opublikowano

Montuje różne zabawki i to mit.

Np. moja stacja ma kabel na 5 pięter i chodzi.[emoji12]

Do 12 metrów sznura parametry są w normie przy dobrej antenie i nie ma co se pupy zawracać.

Opublikowano

Power-Kris, a kabel nie powinien mieć jakiegoś "stosunku" wobec długości fali? Czy w CB mobilnym nie ma różnicy?

Pytam, bo zastanawiam się nad przedłużką i myślę o długości kabelka

Opublikowano

Nie swiruj.Dorzucić ile Ci trzeba i się nie zastanawiaj nad glupotami.

Planujesz stawać do konkursu na zasięg?[emoji12]

Chociaż trochę Cie rozumiem bo jak zaczynałem też musiałem wszystko naj robić.Aż zrobiłem pomiary na sprzetach elektronicznych i zrozumiałem że nie SWR jest najważniejszy, tylko zupełnie co innego.A żeby to uzyskać trzeba super przewody, wierzyć dziurę w środku dachu i takie tam wyluzuj bo nie będziesz robił kuku audi w zamian za 500m zasięgu.

Kup tylko podstawę magnetyczna 140 i SWR żeby nie przekraczał przy strojeniu 1.6 i git.

Opublikowano

i tam mam.

A pytanie kolejne dla użytkowników CB ze wschodniej ściany: czy wy też słyszycie "dziwne" rozmowy czasmi? Raz mi się zdarzyło słyszeć w języku rosyjskim (droga Piecki- Mrągowo- Ryn Giżycko) to nie byli kierowcy na pewno. i Raz na drodze Piecki-Szczytno- Wielbark. To też nie byli kierowcy. Może moje radio się przestawiło...

Opublikowano

Wszystko ok, moje okolice czyli Tarnów (100 KM od Krakowa) jest to na porządku dziennym. Jak rozkręcisz radio na max i na górkę wyjedziesz a mieszkam na takowej to na okrągło ruskich słychać, z kąd i gdzie gadają, nie wiem. Ale słychać :)

Opublikowano

Normalne zjawisko :) jest to zwiększona propagacja fali. Tak to po prostu działa.

Opublikowano

serwis-cb.pl/anteny.html

Opublikowano

Maciek0502 masz trochę racji - długość kabla jest obliczany względem anteny jaką mamy czyli antena może być na 1/2; 3/4; 7/8 fali i w zależności od tego oblicza się jaki kabel powinien mieć długość

Opublikowano

Mnie nurtuje antena naklejona na tylna lewą szybę bagaznika w moim kombi, ktos mi powiedział, że to antena do telefonu bo mam taki uchwyt oczywiscie nieużywany w kokpicie.

Czy dało by się podpiąć to do radia CB.

Wiadomo, że nie chodzi mi o konkurs na zasieg ale o to czy jakikilwiek sygnał bym odbierał?

Opublikowano

Odbierać pewnie i byś coś odbierał, ale nadając spalisz na 99% końcówkę mocy w Cb.

Nie wierzysz próbuj.[emoji12]

Opublikowano

@POWER-KRIS mi bardziej chodzi o naukowe/techniczne podejście do tematu więc dzięki za info. Póki co nie będę 'jarał' końcówek w celu zaspokojenia ciekawości.
@Maciek0502 dzięki za info, ciekawy produkt.

Opublikowano

Cześć,

to i ja się pochwalę ukryciem mojego CB:

20150309_164706.jpg

A sprawę kabla rozwiązałem tak, że kupiłem nowy - 7m i przelutowałem wszystko - jest lepiej niż na fabrycznym kablu Presidenta.

Zużyłem ok 6,20m, ukrywając go lewą stroną pod plastikami, aż przez boczek bagażnika,

a wyszedłem przez uszczelkę razem z kablami lewej lampy i w górę przy uszczelce.. Antena na narożniku dachu (stoi tak samo jak u kolegi Ans).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy pod które kabelki muszę sie podłączyć żeby Cb działało pod zapłon ? :wink:

Opublikowano

Podłącz sobie próbnik pod bezpieczniki i popatrz, na którym zasilanie się pojawia "po kluczyku". mogą być to najmniejsze bezpieczniki- CB potrzebuje zależnie od modelu 2 do 5A.

Edytowane przez Maciek0502

Opublikowano
  • Autor

Zaplon o ile dobrze pamiętam z włącznika świateł kabelek zolto-czarny taki w miarę gruby ;)

Opublikowano

Ja swoje na taśmę dwustroną przykleiłem pod podłokietnikiem. Nie jest mega widoczne a wcale nie przeszkadza.

Opublikowano

To musisz mieć świetną taśmę - bo przecież parę razy źle pociągniesz za gruszkę i pójdzie z radiem :decayed:
Jak pochowałeś resztę przewodów?

Ja też mam podpięte pod włącznik świateł - grubszy kabel czarno-zółty ^_^

Edytowane przez Grz3si3k