Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju, a 2gi bieg -> problem z wbiciem 2ki po zmianie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już raz zmieniłem olej na Fuchs i problemy z dwójką nadal są. Zastanawiam się czy nie zmienić na G052512A2. Ostatnio bardzo mocno mnie niepokoi dwumas i może to on jest źródłem problemów. Sprzęgło wymienione przy 190tyś, obecnie 208tyś. Takie objawy zaobserwowałem odnośnie dwumasy:

- po dodaniu gazu na postoju budą lekko buja

- przy puszczaniu sprzęgła kilkukrotnie(na 1 biegu) , tocząc się z górki słychać uderzenie, tak jakby dwumas mając luz rozpędzał się i powodował gwałtowne zazębienie w przekładni, jak stoję pod górkę i puszczam sprzęgło to wszystko działa płynnie i delikatnie

- przy dodaniu/puszczeniu gazu powiedzmy na drugim biegu lewarek się porusza o jakieś 2mm

- na biegu jałowym drży kierownica i czuć mrowienie na pedałach oraz siedzeniu, przy wyższych obrotach silnik dziwnie buczy

- jak zdusze delikatnie silnik to słychać bicie dwumasy

Myślałem o wymianie poduszek ale sprawdzałem je dość dobrze i trzymają sztywno. Nie chce wymieniać drugi raz oleju, który może nie pomóc tym bardziej, że na postoju zarówno na uruchomionym/ wyłączonym silniku biegi wchodzą bez problemu. Może to skrzynia już ma dość albo ten dwumas. Jak to sprawdzić?

Mialem takie same objawy w swoich dwoch egzemplarza 1.8t, mianowicie, mrowienie na wolnych obrotach oraz slyszalnym w kabinie buczenie silnika na wyzszych obrotach....

wymienilem poduszki na ORI z ASO.... i bez zmian.. dwumasa nieruszalem, sprzedalem auta :) jak rozwiazesz problem daj znac

Opublikowano

Dwumas, poduszki silnika (skrzyni) lub złącze elastyczne tłumika zesztywnialo

Wystarczy że fachowiec przykreci źle tarcz sprzęgła i będzie drzalo

Opublikowano

Czy olej G052512A2 będzie ok do manualnej skrzyni 6 biegowej z AVF? 3 Litry wystarczy?

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy olej G052512A2 będzie ok do manualnej skrzyni 6 biegowej z AVF? 3 Litry wystarczy?

Pozdrawiam

nie będzie ok, ten olej nie nadaje się do tej skrzyni. Prawidłowy nr masz podany w tym wątku

Opublikowano

Ja właśnie zakupiłem zestawik Fuchs zamówiłem w czwartek na http://olejefuchs.pl/ koło 20 dzisiaj już mam błyskawiczna wysyłka polecam stary już spuściłem.

https://drive.google.com/open?id=0Bz8RR1VDZYvkM3p2cDJHbXNtYVk&authuser=0

https://drive.google.com/open?id=0Bz8RR1VDZYvkeTY4NHktNnlUSGs&authuser=0

Edytowane przez soften

Opublikowano

Ja już raz zmieniłem olej na Fuchs i problemy z dwójką nadal są. Zastanawiam się czy nie zmienić na G052512A2. Ostatnio bardzo mocno mnie niepokoi dwumas i może to on jest źródłem problemów. Sprzęgło wymienione przy 190tyś, obecnie 208tyś. Takie objawy zaobserwowałem odnośnie dwumasy:
- przy puszczaniu sprzęgła kilkukrotnie(na 1 biegu) , tocząc się z górki słychać uderzenie, tak jakby dwumas mając luz rozpędzał się i powodował gwałtowne zazębienie w przekładni, jak stoję pod górkę i puszczam sprzęgło to wszystko działa płynnie i delikatnie
- przy dodaniu/puszczeniu gazu powiedzmy na drugim biegu lewarek się porusza o jakieś 2mm
- na biegu jałowym drży kierownica i czuć mrowienie na pedałach oraz siedzeniu, przy wyższych obrotach silnik dziwnie buczy
Myślałem o wymianie poduszek ale sprawdzałem je dość dobrze i trzymają sztywno. Nie chce wymieniać drugi raz oleju, który może nie pomóc tym bardziej, że na postoju zarówno na uruchomionym/ wyłączonym silniku biegi wchodzą bez problemu. Może to skrzynia już ma dość albo ten dwumas. Jak to sprawdzić?

U mnie bez zmian, nadal dwójka lubi zgrzytnąć. Dodatkowo nie mogę wbić jedynki jak auto się toczy, musi się zatrzymać i 1 wskakuje bez oporu - czy to normalne? Oznaczenie skrzyni to GGG jeśli dobrze wyczytałem z wlepki. Dodam, że jechałem 1.9TDI i tam żadnych problemów ze zmianą biegów nie ma. Jedynka też wskakuje bez problemu jak sie auto toczy, nie musi się całkiem zatrzymać jak u mnie :/. Dwumas w sumie trochę odpada bo jak auto stoi w miejscu to biegi wchodzą wszystkie bez najmniejszego oporu.

Opublikowano

U mnie podobnie, jak u kolegi @undek: Nie da rady wbić jedynki, jak auto się jeszcze toczy.
Dodatkowo, dość ciężko wbić dwójkę. Nie zauważyłem, by to było zależne od temperatury silnika/otoczenia, a pewnie bardziej od prędkości/obrotów silnika na jedynce. Jak mocniej przeciągnę jedynkę, to wtedy ciężej wbić dwójkę. Przy trójce też czuć haczenie, ale już zdecydowanie słabsze, przez co nie dokucza tak, jak w przypadku dwójki.

Planuję wymienić olej na Ravenol MTF-2. Rozumiem, że to dobry wybór?

Co byście doradzili jeśli jednak wymiana oleju nie pomoże? Sprzęgło i dwumas były wymieniane jakieś 20k km temu.

Z góry dzięki!

Edytowane przez netsurfer

Opublikowano

panowie, mam dokladnie taki sam problem z jedynka. Nie mozna wbic jak sie auto toczy, jak sie zatrzyma to juz mozna. Dwojka u mnie harczy na zimnym. Po rozgrzaniu juz ok.Czyzby jakas dziwna przypadlosc tych skrzyn...? Przed naprawa skrzyni (ciekl olej,nieszczelna) chyba bylo ok. Olej byl wymieniany. Jaki olej wybrac do 6-biegowej ?

Edytowane przez norbiyo

Opublikowano

Witam,

Też mam problem z ciężkim wchodzeniem 1 i 2 biegu na zimnym silniku no i chce spróbować wymiany oleju.

Autko to b6 1.8t 163km BFB skrzynia GDT 5 biegów.

Jaki olej powinienem zalać i czy macie jakieś sprawdzone źródło gdzie mógłbym taki olej zamówić w przystępnej cenie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Moja dwójka też haczy - nie zgrzyta ale nieprzyjemne to jest, chociaż jedynka nie stawia oporu jak auto się toczy. Wymieniłem olej w skrzyni, odpowietrzyłem sprzęgło i raczej bez zmian, minimalnie lepiej ale nie tak jakby się chciało. Myślę, że to synchronizatory, nigdy nie wiadomo jak ktoś przed nami tymi autami jeździł.

Edytowane przez Jakoob

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak u kolegów wcześniej również i u mnie występuje przypadłość jedynki i dwójki. Ktoś tutaj miał do czynienia z przytoczoną sytuacją i wymienił olej z pozytywnym skutkiem dla skrzyni?

Opublikowano

U mnie wymiana oleju na syntrans castrola pomoglo :) biegi wchodza az milo. Radzilbym zaczac od zmiany oleju. Wczesniej mialem zalany jakis olej carluba jakis gesty i dlatego biegi dawaly du.y. Nawet zgrzytow nie ma :)

Opublikowano

Jaki dokładnie olej wlales?

Wysłane z mojego XT1068

Opublikowano

Castrol 75w90 Syntrans Transaxle 75w-90 1L TAF-X do skrzyni weszlo 2,25l

Opublikowano

Ja wymieniłem olej i u mnie różnica w wbijaniu 2-go biegu jest dużo łatwiej wchodzi i nie ma takiego oporu, ale nie wiem czy to zasługa oleju czy że się ciepło zrobiło bo poprawa pogody zbiegła się z wymianą oleju :(

Opublikowano

U mnie bez zmian, nadal dwójka lubi zgrzytnąć. Dodatkowo nie mogę wbić jedynki jak auto się toczy, musi się zatrzymać i 1 wskakuje bez oporu - czy to normalne? Oznaczenie skrzyni to GGG jeśli dobrze wyczytałem z wlepki. Dodam, że jechałem 1.9TDI i tam żadnych problemów ze zmianą biegów nie ma. Jedynka też wskakuje bez problemu jak sie auto toczy, nie musi się całkiem zatrzymać jak u mnie :/. Dwumas w sumie trochę odpada bo jak auto stoi w miejscu to biegi wchodzą wszystkie bez najmniejszego oporu.

Zrobiło się ciepło, a poprawy brak :/. Spróbuję zmienić olej jeszcze raz :/ ale już na któryś ze wspomnianych w temacie. Skrzynia ma oznaczenie GGG. Który olej wlać?

- castrol transaxle gl4+

- G052512A2

??

Opublikowano

Spróbuj G052512A2 to jest olej który skoda zaleca do haczących dwójek w swoich samochodach. Ma specjalne dodatki w oleju powodujące lepszy poślizg. W skodzie mówią o tym otwarcie a vw i audi jakoś nie widzi problemu :wink: .

Edytowane przez sciemamcz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chcę zakładac nowego tematu. Równiez u mnie cięzko wchodzi drugi bieg , zanim się rozgrzeje olej. Posiadam silnik 1.8T AVJ i skrzynię 5- biegową, Przeczytałęm cały temat i teraz zastanawiam się czy wymienić na ori olej czy ten od skody dla ,,haczących dwójek,,? Tylko i wylącznie mam problem z drugim biegiem na zimnym. PS. Auto nie dawno kupiłem od forumowicza m niestety olej w skrzyni byl cieply i podczas zakupy ładnie wszystko działo, ale mniejsza z tym..:(

Opublikowano

Olej G052512A2 to nie jest jakiś typowy olej od skody jest to olej do całej grupy vw (audi, seat, vw, skoda) ale tylko w skodzie polecają i mówią o tym otwarcie.

Opublikowano

G052911 znalazłem ze to jest orginalny olej do skrzyni FTW. I teraz pytanie czy zalewać ten olej czy może G052512, który poleca kolegavwyzej. Jeśli ktoś zalewal te oleje i była poprawa to proszę o odpowiedź, bo wacham się który zalac

G052911 znalazłem ze to jest orginalny olej do skrzyni FTW. I teraz pytanie czy zalewać ten olej czy może G052512, który poleca kolegavwyzej. Jeśli ktoś zalewal te oleje i była poprawa to proszę o odpowiedź, bo wacham się który zalac