Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszkodzony napinacz łańcucha czy hydrauliczne popychacze zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik w moim audi strasznie ,,rzęzi'' szczegolnie na zimnym silniku. Kiedy sie troche nagrzeje ten dzwiek staje sie ,,bardziej znosny dla ucha''. Wydaje mi sie ze winą jest napinacz lancucha ale nie jestem pewny na 100%. Oprocz dzwieku z zalaczonego filmiku w okolicach 1500 - 2000 obrotow slysze prawdopodobnie obcieranie sie lancucha o pokrywe zaworow (taki charakerystyczny niezbyt glosny chechot - trzeba sie wsluchac). Zrobilem maly test i wypialem kostke z napinacza i ten dzwiek tarcia o pokrywe ustal ale w dalszym ciagu slychac takie klepanie w silniku. Powinno tak byc nawet po odlaczeniu napinacza jezeli to on jest wadliwy?

Jezeli bedzie potrzeba to nagram drugi filmik kiedy silnik jest cieply.

Opublikowano

Niewątpliwie słychać łańcuch , tak to wynika z filmu.

Opublikowano

Czyli trzeba szukac napinacza i lancucha no i oczywiscie mechanika ktory sie tym zajmie. Jeszcze mam pytanie dotyczace wymiany tego napinacza. Mechanik zdejmie tylko pokrywe zaworow i ten recyrkulator spalin i bedzie mial tam dobre dojscie czy konieczne jest wyjecie silnika? Tam z tylu silnika jednak jest troche ciasno..

Opublikowano

Witam kolegów

a jeśli jest odwrotnie na zimnym tylko wtryski słychać w miarę nagrzewania się silnika staje się coraz głośniejszy w okolicy paska rozrządu nie wiem już sam stukanie klekotanie szklanki po paru sekundach pp zapaleniu milkną chyba ze olej po zagrzaniu rzadki i pompa siada łańcuszek słychać cały czas szum delikatny nie zależnie od obrotów czy temperatury jednakowo

Opublikowano (edytowane)

Koledzy proszę o radę, będę zmieniał łańcuszek napinacza wałków i przy okazji jak będą zrzucone chciałbym wymienić szklankę bo mi jedna na gorącym delikatnie postukuje.

Jak sprawdzić która to?

Czy od razu komplet i jaki to koszt?

Dzięki

Edytowane przez marecki1311
Opublikowano (edytowane)

nie mam pojęcia

Edytowane przez zen8000