Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Piszczy przy skrecaniu kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym, ze moja lalka zaczela piszczec przy skrecaniu kierownica w lewo:/ Co obrot kierownica jest taki charakterystyczny pisk, jakby cos obcieralo w kole kierownicy. Predzej tego nie bylo, wiec chyba nic nie moglo sie cos przesunac lub przestawic w kole kierownicy. Wiem ze musze zminic przednie zawieszenie, wahacze, drazki itd. Chcialbym zapytac kogos zorientowanego czy moze przednie zawieszenie jest przyczyna tych "piskow"?

Opublikowano

Tylko w jedną stronę ? może pasek jest lużny ? Jak masz wymieniać zawieszenie to zrób to ,bo coś jeszcze urwie :)

Podjedz do mechanika w kilka minut diagnozę postawi :)

Opublikowano

Jest to częsta przyczyna pisku w :a4fan:,a zwłaszcza piszczy przy skręcie wahacz prosty na którym zamontowany jest amortyzator ja taki przypadek miałem dwa razy aż wymieniłem i ok.

Opublikowano
  • Autor

a moze to byc wina plynu wspomagania? autko ma w sumie juz 10 lat a jestem prawie pewiem ze nikt tego plynu nie wymienial. Jezeli to moze byc przyczyna to prosze o pomoc jak ten stary plyna zlac i jaki nowy zalac?

Opublikowano

Ja mam ten sam problem ...przy skręcie w lewo o jakieś 15 -20 stopni..słychać takie stukanie , szrpanie, ocieranie ...to jest dosyć głośnie i ostatnimi czasy strasznie sie nasiliło . Odgłos dochodzi z prawej strony .. gdzieś o kolicy wnętrza ..na wysokości kierunkowskazu bocznego w błotniku ... magiel ma dość ?

Dodam że kierownica podczas ruchu w pewnym momęcie przełamuję sie .. jest delikatny blok ..i ustepuje .. :kwasny:

Opublikowano

A u mnie od kilku dni pojawiło się skrzeczenie charakterystyczne dla ocierających się jakichś elementów gumowych i tylko wtedy jak kręcę kierownicą w lewą stronę albo jak jedzie się po garbatych nierównościach Słychać to tak jakby pod kolumną kierownicy ewentualnie w komorze silnika zaraz za ścianą grodziową (ciężko zlokalizować) Wkurzające jest to skrzypienie-jak z 25-cio letniego kaszlaka Wie ktoś co to może być?[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 10:02_________________________________________________Ja się uporałem z tym trzeszczeniem-nie było wcale tak źle jak myślałem :tongue4: Po zastrzyku oliwki w sworznie wahaczy (pod te gumki) i narazie cisza Tylko ciekawe na jak długo :mysli:

Opublikowano

Hehe, no ja sie dołączę :decayed: mam takie charakterystyczne stuki z prawej strony podczas skrecania w lewo...tzn. od pozycji prostych kół do max skretu są równo 3 stuki, tzn dokładnie co ten sam ruch kierownica jeden stuk, razem 3 na pełny skret... mam obawy że moje zawieszenie by trzeba obejrzeć, do tego mam twarde viteca i cos czuje że bezie poważny wydatek bo z tego co wiem tam jest wachacz na wachaczu czy cos i to jest dośc drogie ;(

Opublikowano

wahaczyk jakiś pewnie

Opublikowano

u mnie też było słychać takie skrzypienie, jakby coś gumowego się o siebie ocierało.

przy skręcie i raczej na zimnym, chociaż to nie było regułą. Jednak można było zauważyć, że działo się to po jakichś deszczach itd, skrzypienie wydawało się dochodzić z pod kolumny kierownicy, może jest tam jakaś guma/uszczelka, którą wystarczy naoliwić.

Nie mam pojęcia ostatnio dużo mniej słychać a nic nie robiłem, no wymiana rozrządu, ale to raczej nie to.

dziwne :kwasny:

Opublikowano

u mnie też było słychać takie skrzypienie, jakby coś gumowego się o siebie ocierało.

przy skręcie i raczej na zimnym, chociaż to nie było regułą. Jednak można było zauważyć, że działo się to po jakichś deszczach itd, skrzypienie wydawało się dochodzić z pod kolumny kierownicy, może jest tam jakaś guma/uszczelka, którą wystarczy naoliwić.

Nie mam pojęcia ostatnio dużo mniej słychać a nic nie robiłem, no wymiana rozrządu, ale to raczej nie to.

dziwne :kwasny:

Mam tak samo.. jak samochod jest zimny to przy skrecaniu piszczy jakbym skrecal kola w traktorze, ale po kilku km ustaje i kompletnie o tym zapominam..

Co zrobiles zeby ustalo?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Umnie tez tak jest tylko przy skrecie w prawo i denerwuje mnie to bo u mnie musi byc wszystko w pelni sprawne i pomozcie co to moze byc? jaka czesc wymienic ? nie interesuje mnie raczej oliwka czy smar.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

no to dołączę się do dyskusji też mam podobny problem tylko u mnie występuje gdy skrecę w prawo lub w lewo i wystarczy tylko minimalny ruch kierownicą i już piszczy zwłaszcza na wolnych obtotach

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie sprawdzcie sobie taki element jak sprzęgiełko na alternatorze ona ma za zadanie przepuszczać przy dyżym obciążeniu ja miałem podobne obiawy i okazało sie że to sprzęgiełko jest zatarte.

• 7 lat później...
Opublikowano

Mi mechanik powiedział, że to piszczą teflonowe płytki maglownicy! Nie ma luzów, smarowanie nic nie da.
Czyli maglownica do regeneracji.

u mnie w A4B6 piszczący dźwięk wydaje się jakby był tuż tuż za kierownicą... Jakby wystarczyło ją ściągnać i przesmarować albo jakąś taśmę wymienić...