Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju w manualnej skrzyni biegów Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zimą bedą problemu z jedynka i wstecznym, teraz nie odczujesz zadnych różnic

Opublikowano

Lukaszooo możesz rozwinąć dlaczego zimą byłby problem z wrzuceniem jedynki i wstecznego ?

Opublikowano

Olej ma kijowe wlasciwosci i gestnieje.

Ile dasz za ten olej.

Doluz pare pln i kup revanola.

Opublikowano

cena tego oleju to ok 21 zł. Auto za parę miesięcy będzie szło na sprzedaż więc nie chcę inwestować revanola.  Czy 75W-90 dowolny olej będzie odpowiedni? 

Opublikowano

juz ci napisałem ze gdy bedzie ponad 10C to kazdy 75w90 bedzie dobry problem zaczyna sie gdy robi sie zimno

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Swojego czasu lałem tylko Motula a potem okazało sie że zimą jest problem, potem testowałem Castrola, Febi i nawet raz gościowi na jego życzenie zalałem przekładniowy Orlen. Przy wszystkich tych olejach zimną jest problem zaraz po odpaleniu z wbiciem jedynki i wstecznego.

Najlepszy olej jaki miałem to Revanol http://allegro.pl/ravenol-mtf-2-bmw-fiat-ford-gm-75w-80-1l-i6051113596.html

Jeśli chcesz wymienić olej od tak to zostaw stary, po wymianie na coś tanszego napewno nie bedzie lepiej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WItam mam problem wz biegami A4 b5  przy zmianie z 2-3 jest zgrzyt z 4 na 5 rowniez i przy szybkiej zmianie z 1-2  ogolnie sprzegło swieżo wymienione zastanawiam sie nad wymiana oleju ale potrzebuje info co jeszcze moze byc powodem zgrzytania..

Opublikowano

problemy z synchronizatorami danych biegów.

Opublikowano
2 godziny temu, prezesik18 napisał:

problemy z synchronizatorami danych biegów.

a orientujesz sie kolego   jak wyglada z naprawa tego i jakie koszta ?? lepiej naprawiac czy organizować nową skrzynie ??

Edytowane przez Da Mian

Opublikowano
Dnia 5.02.2017 o 12:48, MemberA4 napisał:

to nie jest śruba spustowa z torsena tylko "zaślepka" serwisowa przez którą po odkręceniu jej jest możliwość wypiecia zegera aby wyciągnąć flansze napędu wału

według mnie w tych skrzyniach cały olej wypływa przez korek spustowy pod dyferencjałem.

http://workshop-manuals.com/audi/a4_mk2/power_transmission/5-speed_manual_gearbox_01a_four-wheel_drive/final_drive_differential_differential_lock/renewing_oil_seal_for_flange_shaft_(rear)/

Dzięki MemberA4 miałeś rację cały olej wycieka przez korek spustowy. chciałem zdjąć tą zaślepkę ale nie było sensu 

Opublikowano

Witam po wielkich poszukiwaniach w końcu dziś wymieniłem oleje w skrzyni i dyferencjale 

oleje jakie wybrałem patrząc na specyfikacje i właściwości to:

skrzynia dostała olej Fuchs  TITAN SINTOFLUID SAE 75W-80 

nr VW 501 50 (G 005 000 05/G 005 000/G 005 000 20/G 052 911 A1/A2

a dyfer olej Fuchs Titan Sintopoid 75W90

nr VW TL 521 45-Y (G 052 145 A2)

do skrzyni 3 litry [ z setkę mi zabrakło bo wyleciał wąż i rozlałem na posadzkę ]

do dyfra 1.5 litra 

zaraz dostanę pociski że to gówno nie olej itp . że ravenol najlepszy a dodam jako ciekawostka że w De nigdzie prócz ebay i allegro ravenola nie widziałem ...

olej zamówiłem prosto od producenta :P wszyscy go tutaj zachwalali nawet widziałem na własne oczy że serwis Mercedesa zalewa oleje  Fuchs

Pozdrawiam Mateusz 

Edytowane przez matisstz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Koledzy co to może być i czy wymiana oleju w skrzyni pomoże ?

Jestem dopiero co po wymianie sprzęgła komplet i dwumasy  AWX  ,przejechane jakieś 320 kilometrów .

Problem w tym ,że jak silnik zimny to biegi wchodzą jak w masło leciutko ,a jak się nagrzeje to zaczynają ciężej wchodzić i po przejechaniu kilku kilometrów ciężko wchodzą .

Opublikowano
3 godziny temu, tomlo 1973 napisał:

Witam

Koledzy co to może być i czy wymiana oleju w skrzyni pomoże ?

Jestem dopiero co po wymianie sprzęgła komplet i dwumasy  AWX  ,przejechane jakieś 320 kilometrów .

Problem w tym ,że jak silnik zimny to biegi wchodzą jak w masło leciutko ,a jak się nagrzeje to zaczynają ciężej wchodzić i po przejechaniu kilku kilometrów ciężko wchodzą .

wysprzeglik stary czy nowy ?

Opublikowano

z tego co wiem to jest stary ,oprócz sprzęgła i dwumasy był wymieniony tylko uszczelniacz wału 

Opublikowano

Tez o tym myślałem, po nagrzaniu nie wysprzegla do konca i jest opór. 

Opublikowano

Czyli wysprzęglik do wymiany? A olej w skrzyni też, czy zostawić? 

Opublikowano

Jak nie ruszales go to wymien.na pewno nie zaszkodzi o ile dasz dobra oliwe...

Opublikowano

A jaki olej i ile do mojego samochodu audi A4 b 5 1,9 tdi Ahh z 2001 roku 

Opublikowano

Jaja robisz sobie????:wink:

A o czym jest ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??

Cofnij sie ze dwie strony i bedziesz wiedzial...