klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 na wiosne ruszam z budowa ,szykuje teraz wszytskie papiery ale czym blizej zlozenia pozwolenia na budowe tym wychodza nowe kwiatki moze ktos ma pojecie i napisze mi krok po kroku co i jak z czym sie je
Bieniek Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Z pozwoleniem nie pomoge, ale chetnie w działce ogrzewania służe pomoca i dobry kotłem.
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 Z pozwoleniem nie pomoge, ale chetnie w działce ogrzewania służe pomoca i dobry kotłem. bede pamietal
majkel20 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 masa tego w necie.... http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/pozwolenie-na-budowe-sztuka-budowy-domu-bez-amania-prawa-etap-iv,13_832.html
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Hej ja skonczylem w tamtym roku i powiem ze nie takie to straszne jak mowia dlugo by pisac ale udaj sie do gminy i ci wszystko wytlumacza po krutce . 4 projektu mapa geodezyjna z naniesionym budynkiem wszustkie upowaznienia projektantow projekt szamba lub pozwolenie na przylacze do sieci zgoda na zjazd z drogi w miejscu bramy i wystepujesz do wodociagow i elektrowni o zgpde na warunki prxylaczeniowe a realizacja tp dopiero jak bedzoesz juz mial domek
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 Hej ja skonczylem w tamtym roku i powiem ze nie takie to straszne jak mowia dlugo by pisac ale udaj sie do gminy i ci wszystko wytlumacza po krutce . 4 projektu mapa geodezyjna z naniesionym budynkiem wszustkie upowaznienia projektantow projekt szamba lub pozwolenie na przylacze do sieci zgoda na zjazd z drogi w miejscu bramy i wystepujesz do wodociagow i elektrowni o zgpde na warunki prxylaczeniowe a realizacja tp dopiero jak bedzoesz juz mial domek wode mam na działce,prad jest w skrzynce przy plocie czyli tylko zgloszam sie do elektrowni o przylaczenie ?
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak dokladnie na spokojnie udaj sie do gminy tam dostaniesz jedna kartke a4 z pisaniem inwestora i nazwa projektu dolaczysz dokumenty poczekasz ok 30 dni i wtedy sie zacznie mym skromnym zdaniem papierki to maly problem poznie sa kwiakti jak cos robotnicu spir.....a przyjdzdzas panu sie zapomnialo o oknie :-):-):-) ogolnie ciekawe doswiadczemie ps. Pamietaj kontrola kontrola kontrola niema ze sie wyrowna klejem pozniej gladzia a na koncu ci powie przyjdzie struktura i bedzie ladnie :-) to bajki i moja rada zaloz zeszyt tak zwanych wyplat kazdy etap odboeraj i wyplacaj kase za podpisem szefa sam mialem przypsdek ze nie robilo bo jak to powiedzoeli wali pan w h ..ja a ja oczy w slup o co chodzi nieplaci pan a chce robote a prosze wczoraj wasz szf wlasnorecznie potpisal odbior 8 tysiece miny bezcene :-) wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec prosze o wyrozumialosc
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 ale to jeszcze po polsku ... ,lece do elektrowni i mowie ze bede budowal chalupe i potrzebuje pozwolenie na przylacze wale do wodociagow i mowie ze potrzebuje pozwolenie na szambo i czekam na pozwolenia,pozniej z tymi gadzetami,projektem domu,mapa od geodety,warunkami zabudowy i wnioskami na pozwoleniem wszystko zanosze do urzedu i czekam dobrze rozumuje ?
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak dokladnie w elektrowni to tak zwany przydzial mocy musisz dostac i na to czeka sie nakdluzej jak pamietam a reszte tez potrzebukesz by gmina wiedziala ze jezy mozliwosc uzytkowania podlaczenia w pozniejszym terminir to i plus dla ciebie pozniej nikt ci nie powie .ze ci nie podlaczy jak masz to na papierze jeszcze raz udaj sie do gminy tp ci pomoze kolega budowal pod sochaczewem i powiem tak dom nirskonczony a juz odebrany i bez woiekszych problemow tu niestety albo stety gminy sobie same interpretuja przepisy jak chca i wiekszech problemow z papierami miemial wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec prosze o wyrozumialosc
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 no dobra a takie cos jak pozwolenie geologiczne ? i papiery z ZUDP ?
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Nic z tych zeczy nie potrzebowalem ale tez obilo mi sie o uszy ze ktos chcial odwierty ale to juz tylko chyba do blokow wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec prosze o wyrozumialosc
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 no no to w czwartek odbieram plan zagospodarowania i polece od razu do wodociagow ze potrzebuje papier i do elektrowni a powiedz mi kazdy projekt gotowy zaklada sume wykonania systemem zleconym i gospodarczym duza miales roznice w cenie tej projektowej a konicowej ?
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Troszke powiem tak do zalozonej kwoty doloz minimum 50 tysiecy i bedzi git wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec prosze o wyrozumialosc
klysek Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 wszytsko wiem działam dalej
dziki24 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Powodzenia:-) wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec prosze o wyrozumialosc
mlody020 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 ehhhh, to może ja opisze jak ma być ( w końcu tym się zajmuję - jestem projektantem) od początku: 1. Nim zaczniesz cokolwiek robić udajesz się do UG czy miasta znając numer ewidencyjny swojej działki i orientujesz się czy na twoim terenie jest: miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego czy nie, jeżeli jest to bierzesz odpis z Urzędu na temat Twojej działki, Jeżeli nie ma planu to składasz dok, na uzyskanie Decyzji o warunkach zabudowy (potrzeby wypis z rejestru gruntów oraz mapa zasadnicza ze starostwa z terenu Twojej działki oraz w składanych dok. musisz podać co chcesz budować wymiary kubatura itp.). Jak już masz plan, albo decyzję to do projektanta (albo samemu jak nie obcy jest Ci PB lub WT) i czytasz co tam możesz pobudować na tej Twojej działce (odległości, wymiary itp) w przypadku Decyzji , jeżeli coś Ci nie pasuje w jej zapisie masz 2 tyg bez wydawania dodatkowej $ na odwołanie i jej zmianę - pod warunkiem, że masz kumatego projektanta i potrafi obronić stanowisko. Jak plan to "dopa" bo zmiana Planu to sporo $, albo czekasz, aż urząd sam będzie go zmieniał, ale to może potrwać latami. . . 2. Zakładamy, że już masz plan lub decyzję i wszystko Ci pasuje, więc teraz zabierasz się do: uzyskanie map do celów projektowych, uzyskanie warunków na wykonanie przyłączy (gaz, woda, en.el. ścieki) oraz Projektu samego domu (albo kupujesz jakiegoś gotowca katalogowy albo indywidualny - osobiści polecam wybrać opcję drugą, czasami nie wychodzi, aż tak drożej, a znacznie lepsza) Pamiętaj, że jak kupisz proj. katalogowy jakąś tam "Zuzie 200" to musisz ten proj. adoptować do warunków lok. i wykonać dodatkowe dok. (projektant będzie widział jakie i również za to płacisz z reguły znacznie więcej niż za sam proj katalogowy). 3. Dokumenty dajesz projektantowi i on powinien zająć się wszystkimi formalnościami (ZUDP, projekty przyłączy, zagospodarowania terenu, proj. domu) 4. Jak projekt będzie po ZUDP to dajesz na pozwolenie na budowę z kompletem dok. Ale czasami oprócz tego potrzeba jeszcze: opinię geologiczną wykonaną przez geologa (najczęściej starostwa jej wymagają gdy występuje podpiwniczenie w budynku, ale to nie reguła), uzyskanie zgody od zarządcy drogi, przy której twoja działka się znajduje, o przeprowadzeniu poszczególnych przyłączy; potwierdzenie, że twoja działka ma dostęp do drogi publicznej od zarządcy drogi no i może coś jeszcze - WSZYSTKO ZALEŻY OD STAROSTWA. . . bo przepisy są jednakowe dla całego kraju, ale co starostwo to są różnie dokumenty wymagane (ja projektuję w woj. Lubelskim i co starostwo to inne papiery wymagane . . . ) 5. A później po odbiór pozwolenia, czekamy aż się uprawomocni, kupujemy dziennik i zgłaszamy z oświadczeniem kier. bud do PINB o zamierzeniu rozpoczęcia budowy i finito To tak w ogólnym skrócie jak wygląda ścieżka, przy uzyskaniu PnB dla budynku mieszkalnego. Powiem Ci tak, ja jak projektuję komuś jakiś obiekt (robię różne: budynki mieszkalne, inwentarskie, stacje paliw, hale, magazyny co kto chce...) to najpierw z inwestorem rozmawiam jakie ma oczekiwania, z reguły przedstawiam 3 koncepcje danego obiektu (zależy czasami wystarczy jedna) jak się dogadujemy co do ceny i projektu to biorę upoważnienie od inwestora. I generalnie wszystkie dokumenty załatwiam sam, za wyjątkiem pkt. 1 i 5. Wiem, że ludzie nie lubią wydawać kasy na proj. domu bo to aby kilkanaście kartek za które trzeba zapłacić parę, paręnaście tys. ale jak masz dobrego projektanta to powinien podpowiedzieć Ci jak np. usytuować okna względem słońca, aby w zimie szło mniej opału, jakie wykonać izolacje na co zwrócić uwagę przy wykonawstwie, aby w późniejszym czasie eksploatacja domu była jak najtańsza . . . Uwierz mi, że jest naprawdę sporo ciekawych pomysłów, które w trakcie budowy nie kosztują zbyt wiele, ale dają świetne rezultaty podczas użytkowania Powodzenia i mam nadzieję że masz projektanta, który jest z jajem
klysek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Opublikowano 18 Listopada 2014 o widzisz.... madrego dobrze poczytac dzieki wielkie
slaweq Opublikowano 19 Listopada 2014 Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) U mnie po kolei wyglądało to tak: -Wybranie w Starostwie wypisów i wyrysów na działke. -Wystąpienie z wnioskiem do Gminy o wydanie warunków zabudowy. -Wystąpienie do zakładu energetycznego o wydanie warunków przyłącza energii. -Wystąpienie do wodociągów o wydanie warunków przyłącza wod-kan. -Geodeta-zrobienie mapy do celów projektowych. -Zakup projektu domu. Jak miałem wszystkie w/w dokumenty do poszukałem kontaktu w starostwie (urzędasy dorabiają sobie na lewo) bo trzeba zrobić adaptacje projektu. Akurat udało mi się trafić na babkę która wydaje pozwolenia. Za odpowiednia opłatą zrobiła mi adaptacje projektu, projekt przyłącza energetycznego, projekt przyłącza wod-kan, zawiadomienie o robotach nie wymagających pozwolenia (przyłącza) i pozwolenie na budowę. Po uprawomocnieniu się pozwolenia zgłasza się rozpoczęcie robót w Nadzorze budowlanym. Po 7 dniach od zgłoszenia można budować Generalnie nie taki diabeł straszny... o warunki zabudowy wystąpiłem w lipcu 2013 a pozwolenie prawomocne miałem 7 czerwca 2014, ale faktem jest że dużo przyspieszyła mi babeczka w starostwie. Edytowane 19 Listopada 2014 przez slaweq
niestandardowy Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 mlody020, ze tak spytam w kolegi watku, miales moze stycznosc ze zmiana wytyzonej linii zabudowy? Jest temat do ogarniecia czy nie?
Gibons Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Ile jest ważne pozwolenie na budowę ? czy na jakimś tam etapie ono może wygasnąć czy jak kto jest ?
Rekomendowane odpowiedzi