Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Panowie, proszę o poradę. Mieszkam w bloku 12 rodzinnym. We czwartek zauważyłem, że został na klatce schodowej wymieniony licznik zużycia. Ładny czarny,i nakręcone miał 3,5 KW Luknąłem w sobotę i było już 7,5 KW Lukam dziś i jest 8,4 KW Na obu klatkach schodowych nie ma wyłącznika czasowego ale też 6 żarówek nie świeci się non stop całą noc. Czy to zużycie nie jest za duże ??? Mógłby ktoś policzyć ile prądu naciągnie powiedzmy jedna do sześciu żarówek przez noc ??? Bo coś mi się zdaje że jakaś menda kradnie.
andynl Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ale to jest licznik tylko na klatke schodową? Czy każde mieszkanie ma swój odzielny licznik ? Jakie jest ogrzewanie w bloku, macie jeden piec na cały blok? każdy ma swój piec czy może ogrzewanie jest z centrali miejskiej? Wiecej wiadomosci kolego
Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Już piszę. Licznik jest na 2 klatki schodowe. Podłączone jest pod niego tylko oświetlenie klatek schodowych (bez piwnic) oraz wzmacniacz antenowy do telewizji. Sam wzmacniacz pobiera tylko 2 Waty. Gdy oświetlenie na klatkach jest wyłączone to licznik stoi w miejscu. Skąd więc po 12 godzinach aż 1 KW zużycia ???
andynl Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 ilo watowe są żarówki na klatkach i ile ich w sumie jest oraz przez jaki czas świecą?
Mauros88 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) wychodzi na to ze srednio ok 80 watow na godzine co na 12h daje ok 1KW wiec wcale nie takie duze. Wszytko zalezy co w tym czsie jest podlaczone. Skoro jak wylaczysz wszystkie swiatla i licznik stoi to Ci nikt nie kradnie pradu Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Mauros88
Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Żarówki mają ok max. 50 W z czego dwie są ledowe- 7W, ze dwie energooszczędne i ze dwie zwykłe. Jak pisałem całą noc nie świecą, jak już to jedna, max dwie. Więc myślę że przez noc 1KW to dużo. Zapewne ktoś ma na noc podłączony odbiornik. Jest jeden sąsiad który jest do tego zdolny. Ma dostęp do pomieszczeń w piwnicy gdzie jest prąd z klatki schodowej. A do tej samej piwnicy z drugiego piętra ze swojego mieszkania ma puszczony kabel. Więc sami widzicie że coś jest chyba nie tak. Będę kontrolował licznik zużycia.
andynl Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Wedle mnie to wcale nie jest duże zużycie ale jesli masz powody przypuszczać że sąsiad się podpiął to zostaje monitorować licznik w nocy, przy wyłączonych żarówkach patrzeć czy licznik dalej biega
Mauros88 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 jedna max 2 ale jakie? Jaka maja moc te co sa zapalone na noc? Bo moga miec po 30w i juz masz prawie KW za noc.
Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 No właśnie dokładnie nie wiem. Musiałbym je odkręcać. Powiedzmy że obie mają po 45W i świecą 12 godzin. To ile KW nakręci licznik ???
andynl Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Kolego żarówka 45W = 0.045KWh pomnóż to sobie przez ilość żarówek oraz ilość godzin (czas świecenia żarówek) i wyjdzie Ci przybliżone zużycie tutaj masz przykładowe obliczenia zużycia prądu http://www.obliczenia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=95
Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 No to 45W =0.045 KWh x 12 godzin =0,54 KWh x2 ( bo dwie żarówki) = 1,08 KWh Ok, to już wszystko jasne. Lukne jeszcze które żarówki się w nocy świecą.
andynl Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 No więc jak sam widzisz 1KWh przez 12 godzin to wcale nie jest dużo
Fido Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Obczaje z parę dni bo coś mam dziwne przeczucie. Sprawdzę te żarówki jeszcze bo nie daje mi to spokoju.
Dev Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Kolega mieszka na wsi w starym dworku zamieszkałym przez 11 rodzin i tez miał podejrzenia do tego ze ktos kradnie prad "klatkowy" Poszukał bezpiecznika ktory za to odpowiadał i poprosil mlodszego brata aby ten go wykrecił a sam poszedł na zewnatrz zobaczyc co sie bedzie działo. Swiatlo zgasło u 4 rodzin
rafal9119 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Idz do licznika z latarka i wyłacz światło jak licznik dalej bedzie sie krecił to zgłoś to a jak sie zatrzyma do idz do sąsiadów i zmiencie żarówki
Askeladden Opublikowano 8 Grudnia 2014 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zrobcie zrzute na czujnik ruchu a inwestycja zwroci sie w ciagu kilku miesięcy.
Fido Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Mamy dwie oprawy na żarówki z czujnikiem ruchu. Reszty sąsiadów nie idzie namówić do kupna Koszt to 30 zł. Eh, co poradzić. Jak na razie dobowe zużycie sięga niecałego kilowata a to i tak dużo.
Fido Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Mam małe podejrzenie co do jednego sąsiada. Ma od dostęp do piwnic gdzie była kiedyś kotłownia, jest tam prąd z klatki schodowej. Z jego mieszkania leci też kabel do tej piwnicy. Myślę że kradnie, nie zawsze, nie codziennie ale coś podłącza.
Rekomendowane odpowiedzi