MrVoltix Opublikowano 25 Grudnia 2014 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące mojego egzemplarza. Gdy jest zimny i dam za dużo gazu na automacie tip-tronic tak jakby biegi się ślizgały, czy to może być od tego że, poprzedni właściciel zaniedbał wymianę oleju w skrzyni? Dodam że, to się dzieje tylko na zimnym silniku. Jeszcze jedno jaki olej preferujecie i gdzie go zlać i wlać. Autko to Audi A4 B5 2,5 TDI z 1999r Chciałbym zacząć przygodę z VAG, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Mam iPhone 4S i myślę nad wykorzystaniem go do tego celu. Podpowiedział by ktoś jak to ogarnąć? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Byłem wczoraj u znajomego z bratem podpinaliśmy pod komputer moją auto i ogólnie pierwszy raz nic nie było kasowane oprócz inspekcji przy 200 tyś km. ------- Mam mały przeciek pomiędzy skrzynią i silnikiem. Czy ten olej może być do mojego auta nie nadaje sie do pompowstryskiwaczy? LIQUI MOLY 10W40 MoS2 6l SUPER LEICHTLAUF 2184 5+1 Półsyntetyczny? 1441 nie znany kod błędu nie prawidłowy sygnał - błąd sporatyczny 1442 nie znany kod błędu Brak osprzętu/nie związany ze sprzętem - błąd sporatyczny 18259 magistrala CAN ABS - sygnał nie prawidłowy Brak osprzętu/nie związany ze sprzętem 17978 moduł sterujacy zablokowany Brak osprzętu/nie związany ze sprzętem 532 napięcie zasilania sygnał za mały - błąd sporatyczny Z tego usłyszałem od znajomego mechanika, który bawi się audicami i WV, że jeden z tych błędów jest spowodowany brakiem styku przy skrzyni biegów (tiptronic 5 biegowa) Dodam do tego jeszcze, że wymieniałem klocki z czujnikami z przodu i z jednej strony była wtyczka od strony auta urwana i zaciągnięta na opaskę. (teraz jest ładnie zlutowana i zabezpieczona) Edytowane 14 Stycznia 2015 przez MrVoltix
kudalty66 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 jaki olej do czego pytasz, skrzynia czy silnik??? olej w skrzyni był wymieniany??? kiedy??? czy silniik szarpie tylko na biegu czy na P również??? vag raczej na i phonie ci nie pójdzie, vag raczej pod windowsa jest, a tam chyba jest android???
Damian_1821 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jeśli chodzi o wymianę oleju w skrzyni poczytaj tutaj:http://a4-klub.pl/index.php?/topic/256590-skrzynia-tiptronic-zf5hp19flfla-wymiana-oleju-potrzebne-czesci-i-przydatne-linki/
MrVoltix Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2014 jaki olej do czego pytasz, skrzynia czy silnik??? olej w skrzyni był wymieniany??? kiedy??? czy silniik szarpie tylko na biegu czy na P również??? vag raczej na i phonie ci nie pójdzie, vag raczej pod windowsa jest, a tam chyba jest android??? Powiem ci, że po tym jak widziałem w jakim stanie był filtr kabinowy to się przestraszyłem. To umiałem wymienić, widziałem olej w bagażniku 10W40 litr na dolewkę było może z 200ml. Zwracałem na to uwagę dzieje się to od 1 ki do 3 ki i to gdy np jadę jest ok jak by zmieniał bieg wysprzęglił i jak ściągnę nogę z gazu to gdy są za wysokie obroty potrafi szarpnąć. Wysprzegli obroty skaczą a nie jedzie dopiero po około 4 sek szarpnie, co prawda często się to nie zdarza ale to na pewno już jakiś objaw dodam, że nie mam pojęcia kiedy te oleje ktoś wymieniał. Po zakupie świeciła inspekcja skasowałem ją. Na iPhone jest jedna aplikacja, co prawda płatna ale 3-4 euro co to jest.(Nazywa się "VAG service - Audi, Seat, Skoda, VW", cena 2,69 euro) Super by było mieć VAG na tele dlatego się chciałem zapytać bo nigdy nawet na kompie nie miałem tego, tylko widziałem jak w Boschu się bawili przez WiFi bezpośrednio pod pompę u mojego Brata w Audi
Arturoo Opublikowano 31 Grudnia 2014 Opublikowano 31 Grudnia 2014 To ,że skrzynia ślizga(przeciąga biegi ) na początku przy obecnych temperaturach to raczej normalny objaw . Vag na telefonie...proszę Cię.
piotrsob1 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Vag na telefonie...proszę Cię. Pełnej funkcjonalności VAG-a to to nie ma, ale dużo przydatnych funkcji, szczególnie kiedy trzeba przez dłuższy czas poobserwować parametry w wybranym kanale Chodzi na androidzie
MrVoltix Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2015 To ,że skrzynia ślizga(przeciąga biegi ) na początku przy obecnych temperaturach to raczej normalny objaw . Vag na telefonie...proszę Cię. Ja słyszałem, że to objaw i to nie jest normalne. Muszę zobaczyć w jakim stanie jest ta wtyczka przy skrzyni. I ten olej ehhh.
Damian_1821 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Z przeciąganiem biegów zgodzę się z Arturoo. Ślizganie to wg. mnie coś innego - to tak jakby w manualu jeździć na wpół wciśniętym sprzęgle - obroty w góry, a prędkość stoi w miejscu Niedawno na forum A6 koledze po wymianie oleju ślizgał tip i nie wrzucał 5 biegu... Okazało się, że wlał za mało oleju i po uzupełnieniu wróciło do normy. Może u Ciebie jest podobnie. Zrób kontrolę stanu oleju. Uważam, że zimne dni to najlepszy moment na wymianę oleju - szybciej chłodzi się temperatura oleju w skrzyni
Arturoo Opublikowano 13 Stycznia 2015 Opublikowano 13 Stycznia 2015 U mnie jest poziom ok . Auto w rękach majstra od skrzyń 2 razy w roku na przeglądzie....raz trafiła mi się awaria i więcej takich niespodzianek nie chcę mieć.
Damian_1821 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Arturoo, gdzie jeździsz na przegląd skrzyni? Jaka cena? I co dokładnie sprawdzają? Jestem po wymianie oleju i stan też na pewno OK, bo ostatnio sprawdzałem. Póki co ze skrzynią mam spokój - jest jedynie załączający się lock-up przy zmianie z 2 na 3.
Arturoo Opublikowano 16 Stycznia 2015 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Synchro Car.... google wyszłane z lte
Rekomendowane odpowiedzi