Jump to content
IGNORED

Rozladowany akumulator i magiczne znikniecie paliwa !


januaryy
 Share

Recommended Posts

Panie i Panowie 31.12.14 przydazyla mi sie mi dosc dziwna sytuacja ale zaczne od poczatku. Z rana jak codzien pojechalem do pracy autem, bez problemu odpalil pod domem ( temperatura ujemna) a wskaznik paliwa pokazywal troszke ponad rezerwe w kazdym badz razie "zyd" sie nie palil. Do pracy mam ok 12 km spokojnie przejechalem, auto zaparkowalem na sluzbowym strzezonym parkingu i poszedlem czynic swoje obowiazki no i po 8 godz wracam chce odpalic auto a tu "zonk" typowe objawy rozladowanego akumulatora, koledzy poratowali pradem z kabli i zapalil bez trudu, poczatkowo palila sie kontrolka ESP i o dziwo wskaznik poziomu paliwa byl opadniety do 0 i palil sie "zyd" stwierdzilem ze jak juz aku sie podladuje to wszystko wroci do normy jako ze tak sie stalo z kontrolka ESP tak juz z wskazaniem paliwa juz nie... stwierdzilem ze trzeba dac mu czasu jednak nic nie drgnelo, postanowilem dolac za symboliczne 30zl zeby ruszyc moze to wszystko i jakze wielkie bylo moje zdziwienie jak wskazowka ruszyla tylko o te symboliczne kilka litrow... a ja sie pytam gdzie jest ku.. te dobre ponad 15 litrow? Nie potrafie tego wyjasnic po za spuszczeniem paliwa przez kogos ale moze sie myle moze "cos" w aucie tak zadzialalo ze to paliwo wpier... na postoju. Wykluczam wyciek bo po zatankowaniu nic mi nie ucieka. Jak macie jakies pomysly chetnie poczytam.

Pozdrawiam

Dodam jeszcze ze troszke sie przejchalem autem po tym odpaleniu z kabli zostawilem auto na noc ( akurat tej nocy bylo -16) stwierdzilem ze rano nie odpale juz napewno a tu z rana kluczyk przekrecam i pali jak wczesniej.

Link to comment
Share on other sites

Masz webasto? może jakimś cudem się włączyło? Zeżarło prąd z aku i paliwo.

Link to comment
Share on other sites

Webasto moglo być ma zabezpieczenie paliwo moze pociagnąć ale tylko do rezerwy i na aku też nie może zejsć poniżej pewnego poziomu

Link to comment
Share on other sites

Panowie chciałbym ale nie mam webasto...

Panowie chciałbym ale nie mam webasto...

Nie mam bladego pojecia co moglo sie stac i nigdy o czyms takim nie slyszalem, wujek google tez tego przypadku nie zna. Racjonalne jest spuszczenie przez kogos.. ale parkong jest strzezony na widoku prawie ze wszystkich ze bylaby to mega abstrakcja.
Link to comment
Share on other sites

Mialem podobny przypadek po rozładowania akulmatora wskaźnik pokazywał 0.

Przyczyna była tego ze jak sie rozładować aku to czytało ze nie ma paliwa cos w tym stylu po zatankowaniu podnosiło sie tylko o zatankowane paliwo.

Trzeba wyciagnac bezpieczniki i wszystko wróci fo normy. Tylko ze nie pamietam ktory chyba to był od zegarów lub pompy paliwowej, w google znalazłem ten kłopot.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

żeby się przekonać ile paliwa masz w baku MUSISZ zatankować do pełna. Dodając to co wlałeś wcześniej, wyjdzie ci ile było w zbiorniku.

wtedy możesz gdybać co się stało..czy ktoś ci spuścił czy zawiesił się pływak.

Link to comment
Share on other sites

Kolego Maczyszczon miales racje ! Wyciagnalem bezpieczniki wsadzilem i zaginione litry sie znalazly ! Wyciagalem kilka bezpiecznikow m.in. od pompy paliwowej,modul komfortu,sterownik silnika, navi i wskaznikow. Tajemnica rozwiazana bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Tak z ciekawości to zamiast wyciągać kilka bezpieczników to pewnie zdjęcie klemy z aku też by pomogło.

Link to comment
Share on other sites

Moze i zdjecie klemy by pomoglo ale szczerze mowiac nie wpadlem na to a na mechanice sie nie znam zbytnio. W kazdym badz razie odpowiedz na ta dolegliwosc mamy moze komus sie kiedys przyda :)

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj miałem podobny problem, wyciągnięcie i włożenie bezpiecznika nr 15 od wskaźników pomogło :)

Link to comment
Share on other sites

Odkopię temat, przytrafiła mi się dziś taka sama sytuacja jak opisywał autor. ESP zgasło ale wskazówka paliwa leży. Chodzi o tego pacjenta zaznaczonego na schemacie?

I takie pytanie. To jest normalne że po 2 dniach stania przy lekkim mrozie(-7 , -8) akumulator leżał i kwiczał? Czy to znak że czas na zmianę?

Pozdrawiam

b7.gif

Link to comment
Share on other sites

Z tymi aku to cos jest nie tak :)

U mnie niby wszystko OK, przy większych mrozach kręci słabo ale równomiernie :)
Ale zdaża się, że jak podepnę VAG, cos tam posprawdzam to na drugi dzień aku rozładowany do zera - jakieś zwarcie w aku?
Nie zawsze tak jest ale było kilka takich sytuacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...