Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Blokujące hamulce w Seju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!!!

Zwracam się z prośbą o pomoc....

Mianowicie mam jako II-gie auto Sejka...

Odkąd go miałem zawsze istniał problem z blokującym tyłem (z rana zawsze blokował, a później przestawał)... postanowiłem więc pokupować rzeczy i powymieniać....

Jako nowe elementy poszły:

Tarcze i klocki org Fiat, Bębny i szczęki org Fiat, przewody gumowe Przód + tył... Tłoczki tył febi... płyn ATE (dot4-kiedyś mi taki nawet sprzedawałeś do Audi), linka ręcznego nowa ale odłączona na razie...

no i po wymianie i odpowietrzeniu dalej tył hamuje jako pierwszy... dziś było mokro więc czuć było od razu...

Co byś mi doradził, bo już skłonny jestem posmarować tylne okładziny jakimś smarem :)

Domyślam się, że problemem są regulatory siły hamowania, co przy serwie są, co???? nie uśmiecha mi się ich wymieniać - 180 zł za szt. :( - już i tak podwyższyłem wartość auta przez zakup hamulców z org linii Fiata, a nie jakieś Maxgeary itp. dziadostwa

Czy może po prostu pojeździć trochę, żeby to popracowało, a nowy płyn wypłukał syfy co ewentualnie gdzieś zostały...

Co byś doradził???

pozdro Michał

Edytowane przez AZIK

Opublikowano

Mocne tylne hamulce to niestety przypadłosc tego auta i to bardzo niebezpieczna.

ja proponuje Ci popuscic linke od recznego, tym sposobem odsuniesz troche szczęki od bębnów.

Opublikowano
  • Autor

linka nie jest podłączona wogóle na chwilę obecną, a mimo tego zadek blokuje :(

Opublikowano

Linke masz całkiem zdjętą, po co ?

Opublikowano
  • Autor

odłączyłem ją żeby sprawdzić czy to nie linka robi takie jaja....

no i przejazd kontrolny potwierdził, że tył dalej łapie jako pierwszy ... lub po prostu jest silniejszy...

spróbuję jutro wyciągnąć regulatory i rozebrać je ... ponoć może w nich być rdza i syf...

Opublikowano

Raczej juz nie działaja poniewaz przepływ jest otwarty.

Mozna jeszcze inaczej, delikatnie zapowietrzyc cylinderki.

Opublikowano
  • Autor

Dev, spróbuję z tym rozebraniem i czyszczeniem... najwyżej się odezwę w razie problemów...

raczej chciałbym mieć wszystko sprawne, w szczególności, że autem niekiedy żona pędzi z dzieciakami... sam rozumiesz...

zapowietrzenie cylinderków... tak, kiedyś o tym słyszałem... dzięki za przypomnienie... a sposób wykonania tego, to odkręcić odpowietrznik, lekko nacisnąć pedał, puścić pedał i zakręcić odpowietrznik??? dobrze rozumiem??

Opublikowano

Nie, trzeba strzykawke i lekko wpuscic powietrze, metoda prób i błędów.

Opublikowano
  • Autor

moja wiedza zarówno w teorii jak i w praktyce jest w tym zakresie bardzo ograniczona :(

zobaczymy co po czyszczeniu regulatorów... to jedyne, co na tym etapie jestem w stanie sam zrobić...