Opublikowano 23 Września 201510 l Panowie byłem w Sulejówku i powie tak tylko przy skrajnych odchyleniach może to coś pomoże a chłopaki faktycznie robią to metoda prób i błędów aż do skutku natomiast podstawa to pomiar wszystkich parametrów a zwłaszcza stopnia sprężania bo to jest jedna z przyczyn wypadania zaplonów. mi wypada zapłon z całkim innego powodu katalizatory co wiemy bolaczka tego modelu tez bylo podejzenie sprezania ale jest na szczescie ok 13 barow prawa glowica 12,5 lewa
Opublikowano 24 Września 201510 l Spróbuj nagrać ten filmik, może któryś z forumowych doktorów od silników osłucha i postawi wstępną diagnozę
Opublikowano 24 Września 201510 l No właśnie ciężko bo to zaczyna się dziać przy ok 2000 obr wtedy silnik już dość głośno pracuje i zagłusza ten dźwięk ale faktycznie spróbuję może się uda...
Opublikowano 25 Września 201510 l Tak myślę, że skoro masz luz pomiędzy kółkiem napędzającym a wałkiem rozrządu to powinieneś zaobserwować to w grupie 093 jak pływa Ci wartość odchylenia kątowego na tym wałku, sprawdzałeś może?
Opublikowano 28 Września 201510 l Przynajmniej raz w tyg podłączam waga. I sprawdzam grupę 93 zawsze wartości są takie same nieraz +/-1 odchyłka. Ten luz wygląda tak, że nazwijmy to górna część kółka ta na którą założony jest pasek nie rusza się a porusza się element kółka który jest przykręcony do wałka. Poruszając śrubą którą przykręca się kółko do wałka porusza się ta 2 część kółka razem z wałkiem a ta górna na którą jest założony pasek stoi w miejscu. Mam ten filmik tak myślałem jakość nienajlepsza i dzwięk trochę oszukany na filmiku to jakoś się zbyt bardzo wyostrzyło ale proszę może coś podpowie co mu dolega. https://drive.google.com/open?id=0B1uAFcGUJV2ZY09WaDBVemYtZUE Edytowane 25 Września 201510 l przez Envin
Opublikowano 28 Września 201510 l Nie wiem może mi się wydaje ale słychać jak by się rozpadały jakieś łożyska może na alternatorze albo gdzieś indziej wyraźnie je słychać
Opublikowano 28 Września 201510 l Powiem Ci, jest duże prawdopodobieństwo, że Twój słuch Cię nie zawodzi ponieważ ostatnio sprawdzałem ładowanie i było słabe ok 12.8 pomyślałem , może to regulator napięcia... Kupiłem już nawet tylko nie mogę się doprosić mechanika żeby zajrzał bo wiecznie zarobiony a jeszcze amortyzatory chce zmienić mam nadzieję, że masz rację bo obawiałem się czegoś poważniejszego....
Opublikowano 28 Września 201510 l Niestety większość mechaników chce zdejmować pas przedni do wytargania alternatora. Mi w ASN ie się udało wymienić regulator bez zdejmowania pasa i bez wyciągania alternatora
Opublikowano 29 Września 201510 l Wg. ELSY wymiana alternatora jest dużo prostsza niż w np. 1.8T Tak naprawdę jedynym "poważnym" problemem do ogarnięcia są węże idące do chłodnicy... które wystarczy poluzować z mocowań i odchylić! Po kiego grzyba demontować przód to nie wiem, chyba tylko do nabicia rbh na rachunku
Opublikowano 29 Września 201510 l Węże w ASNie do chłodnicy? na pewno w 4.2 to tak ale w ASNie chyba nie ma chłodzenia alternatora cieczą?
Opublikowano 29 Września 201510 l Tz jeśli mówicie, że ten dźwięk może wychodzić z alternatora to raczej wymiana regulatora nie pomorze, pewnie łożyska siadają więc trzeba bd gowyjąć... jak by nie było to pierwsze co to zdejmiemy pasek wielorowkowy zapalę silnik i przegazuję zobaczymy czy nie bd tego dźwięku jeśli będzie to trzeba dalej szukać.. Oj wg. elsy też jest napisane że w asn z quattro i tipem trzeba poluzować skrzynie i coś tam jeszcze żeby odkręcić wydech a ja odkręciłem z jednej z drugiej bez luzowania niczego ...
Opublikowano 29 Września 201510 l U mnie panowie tłumikarze wymienili katalizator (ten przy silniku) bez opuszczania silnika ze skrzynią, a wg. instrukcji serwisowej to niezbędny krok przy quattro w automacie. Także tego różnie z tym bywa... Edytowane 29 Września 201510 l przez BeyerBrown
Opublikowano 29 Września 201510 l Te charakterystyczne wycie to właśnie dźwięk rozdupconych łożysk, stuki nie wróżą niczego dobrego bo jeśli łożyska obrócą się w obudowie to zacznie się nieciekawa sytuacja pod tytułem kompleksowa regeneracja altka i parę złotych pęknie choć i na takie rzeczy są sposoby ale to rzeźba. Lepiej wykonać wymianę łożysk samodzielnie, zajrzyj od razu do regulatora, zobacz w jakim stanie jest wirnik szczególnie jego zakończenie, bo może okazać się,że faktycznie lepiej zregenerować. Mój ojciec przez lata robił takie rzeczy więc widziałem już różne cuda, staraj się nie zwlekać z naprawą to może łożyska i regulator wystarczą,pzdr.
Opublikowano 1 Października 201510 l Witam ponownie.. Sprawdziłem ten dzwięk nie jest winą alternatora, zmieniałem pasek i odpaliłem jak stary był zdjęty i nic się nie zmieniło. Zawory zwrotne mogą mieć wpływ na to ??
Opublikowano 1 Października 201510 l Trudno powiedzieć sprawdzałem sam więc musiałem siedzieć w samochodzie żeby dodać gazu.
Opublikowano 1 Kwietnia 201610 l Gregory87 jak chodzi twój ASN przy takich kątach ? Wiesz co nie zauważyłem, żeby różnica w mocy się zmieniła czy też w samym zachowaniu silnika po wymianie tego rozrządu a przed. Żadne błędy jak do chwili obecnej się nie pojawiają, zbiera się elegancko, nie mam zastrzeżeń choć jak widać idealnie jeszcze nie jest. Braciak miał tak samo ASN-a, niby te same silniki, te same skrzynie a polotu do mojego nie miał. Daj znać jak ogarniesz swojego w tym Sulejówku to może i ja podskoczę na poprawienie tych kątów u siebie Jeździłem kiedyś 3.0 ASN w multi i zbierał się trochę lepiej, jego maksymalna prędkość była około 250 a mój leci maks 210 to jest też coś nie tak :/ Teraz już wiadomo ustawienie rozrządu :/ U mnie jak już wcześniej pisałem są błędy i nie równa praca silnika. Oczywiście jak sobie poradzę z tym problemem to dam znać Zgadza się jest nie duża tolerancja. W ASO nie ustawiają tego bo żeby ustawić te kąty trzeba poświęcić kilka ładnych godzin (pozatym chyba nie mają tego w procedurze...) i z tego co się orientuje dodatkowo za każdym razem trzeba zrzucać obudowy zaworów na obu głowicach. Mogę się mylić ale jest to coś takiego "Głowica 1 wartość1" 1 Sprawdzenie kątów na jednej głowicy. 2 Zdjęcie obudowy głowicy - dekla 3 Regulacja jednego wałka dla .1 wartości 4 Poskręcanie i założenie dekla 5 Sprawdzenie wartości na VAGu 6 Jeśli są dalekie od "0" Procedura od nowa - nawet po kilka razy. "Głowica 1 wartość 2" To samo od punktu 1 do punktu 6 "Głowica 2 wartość1" To samo punkty od 1 do 6 Głowica 2 wartość 2 To samo punkty od 1 do 6 To nie łatwe ale nie niemożliwe Dzięki Witaj Dasz mi adres tego co poradziła sobie z katami? Z góry dziękuje
Opublikowano 15 Maja 201610 l Pewnie za jakieś 3 miechy zawitam u Twojego brata bo już się wybieram do niego uuu a może i dłużej Polecam nie rozczarujesz się efektem Ten tel co podałeś aktualny?. Na kiedy można się umówić na wymianę ,i ile teraz za wymianę ? Części już mam , Pompe wody i termostat też