VesslaN Opublikowano 15 Stycznia 2015 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Witam! Od kilku dni niepokoi mnie pewnego rodzaju stukanie dochodzące z silnika. Myślałem na początku, że dźwięk pracy silnika się zmienił - gdyż zatankowałem paliwo premium. Jednak dziś ten dźwięk znacznie wzrósł. Samochód ma 213 tyś km, nie kopci, ciągnie równo, nie szarpie, nie drży przy zapalaniu i gaszeniu, spalanie w normie - nawet niższe. W 2010r - wymieniany był rozrząd w ASO Niemcy - przy przebiegu 118 tys km. W 2012r - wymiana turbiny, popychaczy hydraulicznych i zaworów przy przebiegu 167 tyś km- ASO Niemcy. Postanowiłem nagrać ten dźwięk: https://www.youtube.com/watch?v=5nYGvelVNjk&feature=youtu.be Podobny znalazłem w necie: https://www.youtube.com/watch?v=pz1kPcdvyKo Nie wiem, czy to pompa oleju, czy wtryski czy wałek rozrządu a może sam rozrząd ? Poproszę o rady.
piotrsob1 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pokrywa głowicy w górę , wałek rozrządu i popychacze hydrauliczne do sprawdzenia
VesslaN Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Dziękuję Piotr. We wtorek odstawiam autko do mechanika. Zobaczymy co się dzieje. Przy okazji zrobię kompletny rozrząd i sprawdzę napęd pompy oleju. Pozdrawiam
Grandus18 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 U mnie niestety podobny stukot i teraz jeszcze problem z zapalaniem. Nie ma reguły raz pali tak jak na filmiku a raz w ogóle nie chce załapać trzeba kręcić kilka razy.
slaby49 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Veslan coś wiadomo skąd ta dziwna praca silnika ? Grandus a jak u Ciebie ? coś wiadomo ? wydaje mi się że mam ten sam problem, aczkolwiek raz słychać mocniej raz słabiej..
Grandus18 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 U mnie jeszcze nie wiadomo auto chodzi tak jak by tylko na 3 baniaki ale jest coraz gorzej rano nie mogłem odpalić auta. Kręciłem kilka razy i nie mógł załapać.
VesslaN Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2015 @slaby49 - tak wstępnie: jedna szklanka "miękka" (prawdopodobnie to ona powodowała ten dźwięk) plus puściła jedna śruba obok wałka rozrządu, imbus przy napędzie pompy oleju wyrobiony - zostanie wymieniony, kompletny rozrząd wymieniony. Jutro chyba odbiorę samochód. @Grandus18 - u Ciebie to w ogóle bardziej słychać, nie trzęsie Ci budą?, nie kopci Ci z wydechu? Jak masz dobrego majstra to odstawiaj bo jeszcze się coś rozleci bardziej.
Grandus18 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Właśnie trzęsie budą ! Kopci z wydechu tylko po zapaleniu i to nie zawsze, później jest już normalnie. Ciężko z dobrym mechanikiem w mojej okolicy. Jutro może coś będę wiedział.
VesslaN Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Z tym odpalaniem - hmmm , świece kiedy miałeś wymieniane ?, co do pracy silnika: mogą być szklanki, popychacze coś z wałkiem rozrządu - trzeba podnieść "czapkę" i zobaczyć - i dobrze by było aby zrobił to ktoś kumaty.
Grandus18 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Świece wymieniane w grudniu. Auto narazie u mechanika. Napewno siedzą 2 pompowtryskiwacze. Zobaczę co będzie się działo po regeneracji.
VesslaN Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2015 Samochód odebrany wczoraj. Odgłos spowodowany był przez uszkodzoną szklankę. Tak jak pisałem wyżej - wymieniłem pełen rozrząd plus imbus w napędzie pompy oleju. Silnik pracuje dużo ciszej i przyjemniej ( tak "miękko"). @Grandus18 - jak się dowiesz pisz co u Ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi